Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Janne Andersson har ändå inte haft kontinuitet i laget

Lundhs blogg

Resultat

Om vi har kul på jobbet? Bara att kolla Fotbollskanalen On Tour där Ekwall och Sundberg tappar det helt.
****
Har gjort poddar med en del av dem som är del i det nya landslaget. Här finns Janne Andersson, Pontus Jansson, Ludwig Augustinsson, Oscar Wendt, Patrik Carlgren, Andreas Granqvist och Sam Larsson. Bara att trycka på dem så kan ni lyssna på poddarna.
****
Lång intervju med Jakob Johansson som pekar på att satsningen som fick smeknamnet Real Blåvitt också blev en vändning för honom. Mittfältaren kände att få trodde på honom och ännu färre räknade med honom och då släppte pressen.
Under karriärens början så satte Johansson för mycket press på sig själv och det blev negativt. Under första säsongen med Mikael Stahre så lärde han sig att hitta rätt mentalt och när han fick chansen så tog han den och nu är han A-landslagsman.
Annons
****
En journalistlandskamp (inhomhus) föregår SverigeUngern. Man inser att det är tunt lag när jag är inkallad under fanorna. Kan knappt springa med mina hälsenor och orkar inte göra tåhävningar i sex månader för att komma igen.
****
Gillar landslagets skyltdockeutmaning på Instagram. Inser att tiden går snabbt för vissa när jag och kollega Johan Tarland fick informera kollega Ekwall om vad det var för något. Inte heller Andreas Sundberg hade en susning om denna virala utmaning.
****
Studiebesök på Champions League-handboll mellan Paris SG och Barcelona. Bra tryck i hallen även om PSG:s assisterande tränare Staffan Olsson sa att det inte hörde till vanligheterna med så mycket folk.
Kollega Ekwall hade ordnat VIP-biljetter och det var bra säten nära planen och lounge både före, i paus och efter maten. Samma värdinnor som man sett på PSG:s fotbollsmatcher och gott om både mat och dryck.
Annons
Fransmännen gillade även att mata på med rejält med musik under minsta döda stund som dök upp under matchen. Handbollen var emellanåt högklassig men regelverket har med åren blivit en aning för uppluckrat för min del.
Däremot är det häftigt att se dessa bjässar toksatsa och åka i golvet med rejäla smällar. I de flesta fall bara studsar de upp som om inget hade hänt. Det sägs att filmande gjort sitt intåg även i handbollen men jag såg inga spår av det i CL-matchen.
Rätt slående när några av PSG-spelarna tätt efter matchen gick runt i loungen och hälsade på folk. En av världens bästa kantspringare kom fram och tog både Ekwall och mig i handen. Tror inte det ingick i fotbollslagets förpliktelser.
****
Budapest var riktigt kyligt. Då har vi inte ens talat någon politik.
****
Kan beundra Ludwig Augustinsson som verkligen verkar vilja spela U21-EM i Polen i sommar. Lär nog knappast hända när någon storklubb köper honom. Inser att det är en viktig affär för Blåvitt som kan få mellan fem och tio miljoner kronor när “Ludde” säljs.
Annons
****
VM-kvalet i grupp A är färdigspelat för hösten 2016 och även om det sved i fredags när Sverige förlorade mot fransmännen får man inte glömma flytet mot Holland i september.
Trots allt en stark start på VM-kvalet där Janne Anderssons landslag är med i kampen om biljetterna till VM i Ryssland. Nedan är tabellen, resultaten och spelschemat för VM-kvalgrupp A:
1 Frankrike      4  3  1  0   7-2   10
2 Nederländerna  4  2  1  1   8-4    7
3 Sverige        4  2  1  1   6-3    7
4 Bulgarien      4  2  0  2   6-10   6
5 Vitryssland    4  0  2  2   2-6    2
6 Luxemburg      4  0  1  3   5-9    1

6 september: Sverige – Holland 1-1, Vitryssland-Frankrike 0-0, Bulgarien-Luxemburg 4-3

7 oktober: Luxemburg – Sverige 0-1, Holland-Vitryssland 4-1, Frankrike-Bulgarien 4-1

10 oktober: Sverige – Bulgarien 3-0, Vitryssland-Luxemburg 1-1, Holland-Frankrike 0-1

Annons

11 november: Frankrike – Sverige 2-1

13 november: Luxemburg-Holland 1-3, Bulgarien-Vitryssland 1-0

Spelschema

2017

25 mars: Sverige – Vitryssland, Bulgarien-Holland, Luxemburg-Frankrike

9 juni: Sverige – Frankrike, Holland-Luxemburg, Vitryssland-Bulgarien

31 augusti: Bulgarien – Sverige, Frankrike-Holland, Luxemburg-Vitryssland

3 september: Vitryssland – Sverige, Holland-Bulgarien, Frankrike-Luxemburg

7 oktober: Sverige – Luxemburg, Vitryssland-Holland, Bulgarien-Frankrike

10 oktober: Holland – Sverige, Luxemburg-Bulgarien, Frankrike-Vitryssland

Svensk seger är ett måste i mars, mot Vitryssland hemma. Utgår från att både fransmän och holländare tar tre poäng den omgången. Sedan bör Sverige ta poäng mot Frankrike i juni. En seger drar in fransmännen i kampen om förstaplatsen som dår är öppen.

En poäng mot fransmännen är okej för då är man åtminstone före Holland som förlorade sin hemmamatch mot fransmännen. Då handlar det främst om att ta en andraplats i kvalgruppen och tro på playoff.

Annons

När Sverige åker till Bulgarien i slutet på augusti så möts Frankrike och Holland igen. Sverige möter alltså Holland först i den absolut sista omgången av kvalspelet. Troligen blir det en rejäl drabbning som då gäller en plats i playoff.

Vad som talar för Sverige är att Janne Andersson då får mer tid på sig att sätta spelet och prova spelare och att allt kan bli flera snäpp bättre. För att inleda kvalspelet så här starkt utan träningsmatcher och med ett nytt landslag är bra jobbat.

Visst är det häftigt att många unga spelare får chansen och att Andersson är villig att satsa på dem. Att de sedan gör det bra gör det ännu roligare och A-landslaget har fått ett nytt liv vilket det behöver.

Lustigt att kolla in Janne Anderssons startelvor under hösten och se hur de skiftat och att bara fem man från matchen mot Holland startade mot Frankrike på Stade de France och bara fyra av dem har spelat alla matcher: Olsen, Nilsson Lindelöf, Granqvist och Forsberg.

Annons

Startelvan mot Holland: Olsen – Lustig, Nilsson Lindelöf, Granqvist, Wendt – Rohdén, Fransson, Hiljemark, Forsberg – Berg, Guidetti.

Startelvan mot Luxemburg: Olsen – Lustig, Nilsson Lindelöf, Granqvist, Olsson – Durmaz, Ekdal, Hiljemark, Forsberg – Berg, Guidetti.

Startelvan mot Bulgarien: Olsen – Krafth, Nilsson Lindelöf, Granqvist, Olsson – Durmaz, Ekdal, Johansson, Forsberg – Toivonen, Berg.

Startelvan mot Frankrike: Olsen – Krafth, Nilsson Lindelöf, Granqvist, Augustinsson – Durmaz, Ekdal, Johansson, Forsberg – Toivonen, Guidetti.

Så här vill jag se den svenska startelvan mot Ungern på tisdag

Olsen – Krafth, Nilsson Lindelöf, Jansson, Augustinsson – Forsberg, Johansson, Hiljemark, Wendt – Nyman, Guidetti.

Annons

Olsen måste få chansen att revanschera sig. Jansson bör få speltid. Vill se Wendt i spel på mittfältet. Toivonen och Durmaz är slitna och då öppnar det för de andra. Nyman är läge att se ihop med Guidetti.

Ungern VM-kvalade under söndagen och det är klart att det inte är optimalt träningsmotstånd att man spelat match två dygn tidigare, även om det var mot Andorra och blev en enkel hemmaseger.

Det är naturligtvis lätt att gnälla över det här, att Ungern kommer med ett B-lag och U21-spelare, men den nya fotbollskartan innehåller färre och färre träningsmatcher och Sverige utan Zlatan har svårt att få till matcher. Bra för Andersson att kunna testa en del.

****

Eftersom det är Fifa som styr VM och dess kvalspel och inte Uefa så är det INTE inbördes möten som avgör kampen om man hamnar på lika många poäng utan målskillnad går före.Så här rankar man lagen i gruppen:

Annons

1. Poäng 2. Målskillnad 3. Flest gjorda mål 4. Inbördes möten 5. Inbördes målskillnad 6. Flest gjorda mål i inbördes möten 7. Om bara två lag är kvar på samma poäng så vinner det lag som gjort fler bortamål 8. Play off på neutral plan med förlängning och straffar om det krävs.

Det är nio VM-kvalgrupper i Europa och de nio gruppvinnarna går direkt till VM i Ryssland. För de åtta bästa grupptvåorna, den sämsta grupptvåan faller alltså bort, blir det play off. Det var en sådan plats Sverige tog under VM-kvalet till Brasilien men där man föll mot Portugal över två matcher.

Just nu är ställningen bland grupptvåorna så här men det är tidigt:

Annons
Plats Grupp Landslag M V O F MF MB MS Poäng
1 G Italien 3 2 1 0 7 4 +3 7
2 H Grekland 2 2 0 0 4 0 +4 6
3 D Serbien 3 1 2 0 6 5 +1 5
4 I Ukraina 3 1 2 0 4 3 +1 5
5 F Slovenien 3 1 2 0 3 2 +1 5
6 A Holland 3 1 1 1 5 3 +2 4
7 C Nordirland 3 1 1 1 4 2 +2 4
8 B Ungern 3 1 1 1 4 3 +1 4
9 E Montenegro 3 1 1 1 4 4 0 4

När man ska ta fram åtta grupptvåor så rensar man bort det sistaplacerade laget i varje VM-kvalgrupp och sedan gäller: 1) poäng 2) målskillnad 3) flest gjorda mål för att ta fram åtta av nio lag.

Inför lottningen av playoff så seedar man lagen och Fifa:s världsranking i oktober 2017 är grund till seedningen. Playoff till VM lottas efter att kvalspelet är färdigspelat i oktober 2017 och matcherna spelas sedan i november: 9-11 och 12-14.

Sverige har alltså två vägar till VM i Ryssland. Antingen vinna gruppen eller så handlar det om att bli en av åtta grupptvåor och väl där vinna play off som man gjorde mot Danmark när man nådde EM 2016. Om det går? Ja, det är inte direkt lätt men det är klart att Sverige har en liten möjlighet och den måste man tro på.

Annons

Den första VM-kvalmatchen i historien spelades faktiskt i Stockholm 11 juni 1933. Till det första VM-slutspelet 1930 var lagen inbjudna, men till VM 1934 i Italien skulle man kvala och Sverige slog Estland med 6-2 och nådde även till slut VM, men där Tyskland blev för svårt i kvartsfinalen.

Efter det har kvalspelet vuxit till ett otroligt maskineri när man ska ta fram de deltagande länderna till VM. Just nu är kvalspelet som gäller 31 platser i VM i Ryssland 2018 i full gång världen över. Sverige utkämpar en kamp i Europa där 54 nationsförbund kämpar om 13 platser och närmast väntar för svensk del Bulgarien hemma på måndag.

Fifa-basen Gianni Infantino talade i dagarna om att utöka VM till 48 lag med direktutslagning av 16. Problemet för honom och Fifa är att fotbollen växer och man är i dag 211 medlemmar och släppte bland annat in Kosovo och Gibraltar i det europeiska kvalspelet. Så det är kamp om platserna att nå VM om man betänker att bara 32 av 211 får vara med.

Annons

Man har sedan tidigare utökat VM ett flertal gånger. Första VM-slutspelet i Uruguay 1930 lockade 13 länder, många ville inte göra den långa resan. Fram till och med VM 1978 i Argentina var man 16 deltagande länder med undantag i Frankrike 1938 (15 länder) och i Brasilien 1950 (13 länder).

Till VM i Spanien 1982 ökade man till 24 länder och höll det fram till och med USA-VM 1994. Till VM i Frankrike 1998 utökade man mästerskapet till 32 länder och det har gällt i fem VM-slutspel och kommer även att gälla i Ryssland 2018 och i Qatar 2022. Fifa-presidentens nya plan skulle i så fall gälla från VM 2026 som ännu inte är utdelat till någon nation.

Utökandet har givetvis handlat om att ge lite fler platser till Afrika, Asien och andra delar av världen där fotbollen vuxit och antalet länder blivit fler. Men det knorras hela tiden över hela världen över att man har för få platser, och därför är Infantino ute och talar om att utöka VM. Han vill inte ta av Europas platser för att ge till andra kontinenter.

Annons

I dagsläget är fördelningen som följer, och man har sedan VM 2002 tagit bort platsen till de regerande världsmästarna, och det som gäller för fördelningen av 32 platser är:

Ryssland 1 plats

Europa 54 länder slåss om 13 platser

Sydamerika 10 länder slåss om 4,5 platser då ett lag spelar playoff mot Oceaniens vinnare.

Oceanien 11 länder slåss om 0,5 plats

Nord-, Mellanamerika och Karibien 35 länder slåss om 3,5 platser då ett lag kvalar mot ett lag från Asien

Afrika 54 länder slåss om 5 platser

Asien 46 länder slåss om 4,5 platser där ett lag kvalar mot ett från Nord-, Mellanamerika och Karibien

Publicerad 2016-11-13 22:44

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto