Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Klart att en vinterturné ger svensk fotboll fynd

Lundhs blogg

Veckans poddgäst i Lundh är Peter Wettergren, du hittar avsnittet via denna länk, och landslagets nye assisterande förbundskapten ger sin syn på allt från att ringa till Zlatan och fråga om möjlig comeback till vad han ser i Alexander Isak inför avresan till Abu Dhabi med landslaget.

Dessutom talar vi om barndomskompisen Klas Ingesson, storhetstiden i Elfsborg, framgångarna i FC Köpenhamn, varför han gick ner i lön för börja jobba med Sveriges landslag, varför han inte vill vara huvudtränare och hur han och Janne Andersson gjorde för att få ihop ett nytt landslag till VM-kvalet.

Podden #Lundh är uppe i 131 avsnitt sedan starten, ligger nu på över åtta miljoner lyssningar och ALLA avsnitt finns här. Som vanligt hittar ni podden på Youtube, iTunes, Acast och andra ställen där poddar finns. Olle Juhnell Lindberg har producerat avsnittet ovan och de andra under 2016 och han är öppen för synpunkter på olle.lindberg@tv4.se.

Annons

***

Gillar ju att Fotbollskanalen gör avtryck på Facebook. Är själv inte aktiv på det sociala nätverket…men måste kanske tänka om? Fast Instagram och Twitter räcker rätt långt. Bara trycka på länkarna om ni vill följa med.

***

Även om Zlatans uttalande om att kritikerna får äta sina kulor var löjligt så går det inte att komma i från att han håller bra klass som 35-åring i Premier League. Visst, det var offside när han stänkte in 2-0 mot West Ham, men han blev bestulen på ett konstmål mot Middlesbrough.

***

Under tisdagen lyfter ett flygplan med 23 spelare i en svensk landslagstrupp med sikte på Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten. Förbundskapten Janne Andersson, assisterande Peter Wettergren och Team Manager Lasse Richt flög redan på måndagen.

Ett träningsläger under nio dagar på Zayed Sports City väntar och med två matcher mot Elfenbenskusten (8 januari) och Slovakien (12 januari) Armed Forces Stadium. Biljetter är nog inte svårt att få tag i om man är på plats, även om jag inte vet hur, däremot går matcherna att se på TV12 och CMore.se och det är avspark 13:45 svensk tid.

Annons

Fram till i dag har Andersson fått ovanligt få återbud, endast Mikael Ishak har tackat nej på grund av skada. Vissa år har det duggat tätt bland återbuden till januariresan men inte ens utlandsaktuella spelare som Patrick Carlgren, Victor Claesson och Alexander Isak har fallit i från det här om det inte sker precis innan avfärd och då är följande på väg.

Målvakter: Peter Abrahamsson, Patrik Carlgren, Andreas Linde.

Försvarare: Franz Brorsson, Filip Dagerstål, Pa Konate, Joakim Nilsson, Emil Salomonsson, Anton Tinnerholm, Jacob Une Larsson, Linus Wahlqvist.

Mittfältare/Anfallare: Joel Allansson, Sebastian Andersson, Niklas Bärkroth, Victor Claesson, Per Frick, Saman Ghoddos, Alexander Isak, Alexander Jeremejeff, Oscar Lewicki, David Moberg Karlsson, Kristoffer Olsson, Ken Sema.

För att klarlägga för dem som saknar lovande spelare i utlandet och där en del sitter på bänken så är det enkelt. Träningsmatcherna spelas utanför Fifa-datum och därför är det upp till klubbarna om de vill släppa spelare eller ej. Vanligtvis är det bara svenska klubbar och en del i Norge och Danmark som gör det.

Annons

Danska storklubben FC Köpenhamn gör det däremot inte, och brukar sällan göra det, och särskilt inte nu när man ska spela Europa League. Så därför finns inte Ludwig Augustinsson och Robin Olsen med i truppen. Och det är givet att det svenska förbundet måste diskutera med klubbarna om vilka spelare man kan tänka sig att släppa.

Det är en förklaring till att landslaget för andra året i rad åker tidigare än man gjort historiskt. Skälet är att man gett efter för önskemål från de svenska klubbarna som hellre ser en tidig avfärd med landslaget för att de ska kunna följa med på klubblagens träningsläger. Det handlar om att ge och ta.

Som vanligt kommer en del allsvenska tränare ner under ledning av Sef (Svensk Elitfotboll) för att konferera med landslagsledningen. Allt för att svenska fotboll ska kunna jobba mer tillsammans och på olika sätt hjälpa varandra istället för att stjälpa varandra. För även om man har olika uppdrag så vinner man mer på samarbete.

Annons

Har sedan tidigare gjort en rejäl sammanställning över alla vinterturnéer med floppar och toppar och nu har kollega Andreas Sundberg utökat den med trupperna som varit med samt en topplista på flest spelade matcher på vinterturnéerna. Kanske inte konstigt att Anders Svensson är i topp med 22 matcher följd av veteraner som Niclas Alexandersson, Teddy Lucic, Håkan Mild och Christoffer Andersson.

Den typen av spelare är viktig när unga talanger ska spelas in. Det är nyttigt att spelare som är med på allvar i det riktiga landslaget och även gjort mästerskap är med i truppen och ger en ram. Kanske saknas det i år, men det finns en del spelare som varit med både i det riktiga landslaget och varit med i mästerskap, men det är ungt och oerfaret.

Inte mindre än 14 debutanter är på väg mot Abu Dhabi och det är klart att det bli en ung slagsida när U21-landslaget ska spela EM i sommar och det redan skett en generationsväxling i landslaget. Det handlar om att inventera för framtiden men det räcker att kolla igenom listan över fynd för att inse att det brukar bli sådana.

Annons

Många kanske invänder mot att vinterturnén skulle ge något och kan hävda att talanger ändå når landslaget. Samtidigt är det en kvickare väg för både landslagsledningen att lära känna spelare och för spelare att lära känna Janne Andersson o Co och dessutom ta del av spelidé, hur man vill jobba på och vid sidan av planen och känna sig hemma.

I en tid när det blir färre och färre vänskapsmatcher är det än viktigare för spelare och ledare att vara en bit på väg när man väl samlas för att spela en eller två matcher under en samling på åtta-nio dagar. Lägg till att klubbarna spelar mer och mer och att det ofta inte blir många riktiga pass för spelarna att hitta rätt under en samling.

Vilka blir fynden i år då? Klart att man är extra spänd på Alexander Isak som farit fram snabbt och som kan vara en man för en trupp redan i mars. Även Saman Ghoddos, Ken Sema, Linus Wahlqvist och Kristoffer Olsson är intressanta. Sedan finns mer etablerade som Oscar Lewicki, Victor Claesson, Emil Salomonsson som behöver visa klassen för att ta sig med på allvar i det riktiga landslaget.

Annons

Om man tittar på stora spelare som Zlatan Ibrahimovic, Kim Källström, Fredrik Ljungberg och Andreas Isaksson så fick de alla chansen på olika vintersamlingar. Klart att en del hade tagit klivet ändå men bortse inte från boosten av självförtroende som det ger att vara närmare landslaget, det kan vara värt mycket för att kunna ta fram kraften för att ta ett kliv till.

Så det är givet att SvFF bör satsa på att skicka ett landslag på läger. TV-intäkter betalar säkert en del av resan och det är inte alltid givet att man bör åka till Abu Dhabi. Man borde kunna hitta alternativ i Spanien som inte ger felaktiga politiska signaler och samtidigt har rätt förutsättningar för spelare och ledare att kunna träna och spela matcher.

Danska landslaget var tidigare ut än Sverige när man började satsa på sitt “Ligalandshold” – enbart spelare från danska ligan – och redan 1983 drog man i väg på en första sväng. Tuffa ekonomiska tider för det danska förbundet DBU har inneburit att man inte kunnat åka sedan 2013 och när man missade EM 2016 hade man inte råd att åka i år heller.

Annons

Nu har tidigare landslagsspelaren Mikkel Beckmann (spelade i Elfsborg 2013-14) engagerat sig i en crowdfunding för att skapa pengar så det danska förbundet ska kunna skicka ett landslag 2017. Beckmann lyfter fram att han var en av många spelare som fått chansen vad han kunde via ett landslag med inhemska spelare.

Publicerad 2017-01-03 12:01

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto