Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Rapport från en vinterturné, dag ett

Lundhs blogg

Första dagen på landslagets vinterturné inleddes med att förbundskapten Janne Andersson körde en presskonferens i källaren på spelarhotellet Crowne Plaza inför fyra journalister och två fotografer. Man kan konstatera att TT inte är på plats för första gången, inte heller Expressen även om man ska flyga in senare. Morgontidningar? Nej. SVT? Nej. Radiosporten? Nej.

Intressant på Anderssons presskonferens var att landslagsledningen tydligt agerat för att spelarna skulle komma ännu bättre förberedda än tidigare år, framför allt i fjol då Kerim Mrabti skadade korsbandet. Nedan hör ni om det, om inkallade Tim Erlandsson, om synen på Alexander Isak och en hel del annat.

 

Sedan var det träning på eftermiddagen och vi körde givetvis ett Fotbollskanalen On Tour från träningsanläggningen.

 

Allt material från vinterturnén hittar man via denna länk. Intervjuer med Alexander Isak, Oscar Lewicki, Jacob Une Larsson och Emil Salomonsson.

Dagens snackis var givetvis att SvFF lämnat U21-landslagets förbundskapten Håkan Ericson hemma. Eller rättare sagt, han är petad från att ingå i landslagets ledning på plats och får istället vara med på tränarkonferens, göra ett studiebesök under några dagar och se Sverige-Elfenbenskusten från läktaren och åka hem.

Annons

Det är väl rätt uppenbart för alla att det inte funkar mellan Ericson och SvFF, och även den nya landslagsledningen ville köra utan U21-landslagets förbundskapten. Under Erik Hamréns tid så var han i högsta grad delaktig i vinterturnéerna men nu får han inte vara med på annat än en konferens över några dagar.

Sällan har väl en så framgångsrik förbundstränare (guld i U21-EM 2015 och avancemang till U21-EM 2017) fått sådana armbågar. Först besked i mitten av december om att man inte förlänger kontraktet och nu denna smäll. Att det skett i samförstånd kan man säga, men det är rätt givet att om Ericson fått bestämma så hade han givetvis varit på plats för att träffa många av spelarna som är aktuella för U21-EM.

Naturligtvis ska Janne Andersson få sätta sin prägel på landslaget och agera som han vill, men det blir ett både sorgligt och solkigt avslut för Ericson som är en slags persona non grata. Kanske borde man försökt hitta en roll i den enorma ledarstab som är på plats (räknade till mellan 15 och 16 stycken) och sett till att Ericson fick ta uppdraget i mål.

Annons

***

Dimmig morgon och förmiddag, men till lunch hade solen bränt bort molnslöjorna som hängde över Yas Island i Abu Dhabi. Därefter som en behaglig svensk sommardag.

***

Olika turer kring både matcharena och matchtider men nu ska det vara klart.

Söndag 8 januari, Sverige-Elfenbenskusten. Avspark 13:45 svensk tid och 16:45 lokal tid. Matcharena: Zayed Sports City Stadium.

Elfenbenskustens trupp som laddar upp inför Afrikanska Mästerskapen där man ska försvara titeln från 2015:

Målvakter: Sylvain Gbohuo (TP Mazembe, DR Congo), Badra Sangare (AS Tanda, Ivory Coast), Mande Sayouba (Stabaek, Norway)

Backar: Serge Aurier (PSG, France), Mamadou Bagayoko (St Trond VV, Belgium), Eric Bailly (Manchester United, England), Simon Deli (Slavia Prague, Czech Rep), Ousmane Viera Diarrassouba (Adanaspor, Turkey), Wilfried Kanon (ADO, Netherlands), Lamine Kone (Sunderland, England), Adama Traore (Basel, Switzerland)

Annons

Mittfältare: Victorien Angban (Grenada, Spain), Cheik Doukoure (Metz, France), Franck Kessie (Atalanta, Italy), Yao Serge N’guessan (AS Nancy, France), Geoffroy Serey Die (Basel, Switzerland), Jean Michael Seri (Nice, France)

Anfallare: Wilfried Bony (Stoke City, England), Max Gradel (Bournemouth, England), Salomon Kalou (Hertha Berlin, Germany), Jonathan Kodjia (Aston Villa, England), Nicolas Pepe (Angers, France), Giovanni Sio (Stade Rennes, France), Wilfried Zaha (Crystal Palace, England)

Torsdag 12 januari, Sverige-Slovakien. Avspark 16:45 svensk tid och 19:45 lokal tid. Matcharena: Zayed Sports City Stadium.

Slovakien åker på en av sina första vinterturnéer och spelar först på söndag, mot Uganda (som förbereder sig för Afrikanska Mästerskapen i Gabon) innan man tar sig an Sverige. Slovakiens trupp är nedan:

Annons

Målvakter: Martin Dúbravka (Liberec), Adam Jakubech (Trnava), Michal Šulla (Senica)

Backar: Martin Šulek (Trenčín), Juraj Kotula (Slovan), Denis Vavro, Martin Králik, Jakub Holúbek (všetci Žilina), Ján Krivák (Podbrezová), Dominik Kružliak (Ružomberok), Matúš Čonka (Trnava)

Mittfältare: Patrik Mišák, Dávid Guba, Roman Gergel (všetci Nieciecza)), Miroslav Káčer, Filip Hlohovský, Michal Škvarka (všetci Žilina), Martin Bukata (Gliwice), Tomáš Huk (Dun. Streda), , Filip Oršula (Slovan Bratislava), Jakub Paur (Trenčín)

Anfallare: Tomáš Malec (Lilleström), Pavol Šafranko (Podbrezová)

Man kan ju lugnt säga att det finns fler namn i Elfenbenskustens trupp som man känner till jämfört med den som kommer från Slovakien och enligt denna länk är det en radda debutanter i truppen.

***

Dagens läsarmejl:

En fråga som dök upp vid fika bordet. Varför åker du till Dubai? Med tanke dina återkommande frågor i ämnet om varför andra gör det. Varför inte föregå som ett bra exempel och inte åka? Det skulle säkert uppskattas eller vad tror du?

Annons
mvh, Jan Åke

***

Onsdag i Abu Dhabi är inte lille-lördag utan riktig lördag. Yacht Club nere i stan är hett då, men vi är den nya tidens journalister så det blir gymmet istället.

***

Danmark satsar på sitt U21-landslag inför EM i Polen i sommar. Om ett par veckor åker det landslaget till Dubai på läger och matcher, vilket är en delförklaring till att DBU inte har råd att skicka herrlandslaget på vinterturné. Danskarna var annars först ute i Skandinavien när man åkte utomlands vintern 1983.

Svenska Fotbollförbundet betalar en del för att åka på vinterturnén, men försäljningen av tv-rättigheterna (till TV4-Gruppen som visar matcherna i TV12 och på CMore.se) ser till att täcka upp större delen av kostnaden. Dessutom slipper man Kentaro som ofta hade sena och konstiga besked kring matcher.

I efterhand är det rätt bisarrt att Sverige mötte Syrien i Damaskus 2010 och fick besked några dagar i förväg efter att en match i Qatar uteblivit. Det efter att ha mött ett svagt Oman i Oman. Vilket kanske var en av de stökigare uppläggen, men det rullade aldrig smärtfritt med numera konkursade Kentaro.

Annons

I dagsläget anlitar SvFF ett tyskt mindre bolag som ser till att allt fungerar till hundra procent på plats i Abu Dhabi. Det enda förbundet sköter själv är resorna fram och tillbaka och därför är det inte konstigt att man inte flyger business class längre. Just det stod Kentaro-ägaren Philippe Huber för när han bjöd flott.

Sverige kunde i år ha mött Saudiarabien, men hade då varit tvunget att flyga dit för att spela landskamp. Ni som minns när Roland Andersson 2006 uttalade sig om förbundet för kvinnor att se matchen från läktaren och den efterföljande cirkusen kanske förstår varför SvFF tackade nej till den förfrågan. Även om statsminister Stefan Löfvén var där för några månader sedan är det annat med idrott…

Abu Dhabi får kanske in några kronor på alla lag som är på plats, ändå svårt att se hur man ska kunna räkna hem investeringen i anläggningen där Sverige tränar. 14 träningsplaner som är i toppslag. En arena för 43 000. Tennisstadion. Isrink. Ja, en massa grejer som kostar rejält med stålar att hålla i gång och det kan inte bära sig.

Annons

***

Michael Laudrups förre assistent Erik Larsen är givetvis på plats när Sverige tränar som många år tidigare. Numera är han scout åt Anderlecht med fokus på den skandinaviska marknaden. Kanske finns det några fynd i den svenska truppen? Fast belgiska ligan verkar vara svenska spelares Bermuda-triangel.

***

Landslagets schema ser ut som följer:

Januari 5

11:00 – träning, Zayed Sport Complex

12.30 – mixed zone, Zayed Sport Complex

Januari 6

11:00 – träning, Zayed Sport Complex

12.30 – mixed zone, Zayed Sport Complex

Januari 7

11:00 – träning, Zayed Sport Complex

12.30 – mixed zone, Zayed Sport Complex

Januari 8

16.45 SWEDEN-IVORY COAST, Zayed Sports City Stadium

Januari 9

13.45 – press conference/mixed zone, place tbd

Januari 10

11:00 – träning, Zayed Sport Complex

Annons

12.30 – mixed zone, Zayed Sport Complex

Januari 11

11:00 – träning, Zayed Sport Complex

12.30 – mixed zone, Zayed Sport Complex

Januari 12

19.45 SWEDEN-SLOVAKIA, Zayed Sports City Stadium

***

Janne Andersson var lyrisk när han kom till träningsplanen på Zayed Sport City. Hyllade gräsplanen där han knappt kunde hitta ett grässtrå som låg fel. Då ska ni veta att förbundskaptenen är en riktig pedant, och han hade sett om det låg några strån fel.

***

Ekwall är alltid saknad men extra så när man ser hur kollega Andreas Sundberg fullkomligt massakrerar respekten för tider och klockan. Inga böter betalar han heller. Varken Rasta-Danne, Tjernström eller jag får någon riktig styr på böteskassan som egentligen borde svämma över av Sundbergs pengar.

Publicerad 2017-01-04 18:54

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto