Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Rapport från en vinterturné, dag fem - matchdag

Lundhs blogg

Sverige föll med 1-2 (1-1) mot Elfenbenskusten och sett till motståndet och dess inställning kunde / borde det kanske blivit en större svensk förlust. För det var klasskillnad när ett av Afrikas bästa landslag (regerande kontinentala mästare) är på väg mot Afrikanska mästerskapen och även har spelare som är mitt i säsongen.

Man kan undra om det är lönt att spela en sådan match? Samtidigt är det givetvis i en sådan match som man lär sig och ser vad som krävs för att spela några nivåer upp. Fredrik Ljungberg drev alltid på att Sverige skulle möta bättre landslag för att kunna utvecklas och därmed ta de nödvändiga kliven.

Klart att det måste vara utvecklande att bli satt under sådan press och hamna i lägen där det är viktigt att välja rätt. Att ställas mot spelare från Ligue 1, Premier League, serie A och Bundesliga. Man blir påmind över hur viktigt det är att med sin första touch se till att man får lite extra tid eller får bollen till en medspelare med lite kvalitet.

Annons

Skaderisken då? Den finns naturligtvis med där när man spelar årets första match mot spelare som är mitt i säsongen. Samtidigt kan Pa Konate få en bristning i ljumsken på både träning och match. Landslaget hade fria byten för att man just skulle kunna hantera sådana situationer att alla kunde kliva av vid känning.

Naturligtvis kan man peka på en del individuella misstag som bidrog till att Peter Abrahamsson fick hämta bollen i nätet två gånger. Det hade å andra sidan varit konstigt om ett så ungt och oerfaret landslag av B-karaktär som knappt spelat ihop inte hamnade fel eller missade passningar.

Victor Claesson visade varför han varit med “det riktiga landslaget” under hösten och det finns mycket i honom. Om han tar rätt kliv ut i Europa så kanske han höjer sig lite och då utmanar han om speltid i det riktiga landslaget. Blicken. Touchen. spelförståelsen. Det kan vara ett bra tillskott.

Annons

Linus Wahlqvist, Oscar Lewicki, Kristoffer Olsson och Sebastian Andersson glimtade alla till längre eller kortare tid i matchen och mittbacken Wahlqvist var kanske starkast av dem. Lewicki agerade klokt i perioder och vann boll men är för ojämn och även Olsson var ojämn men har mer i sig. Första 25 minuterna för Sebastian Andersson var riktiga lovande men han planade ut.

Tycker inte heller att man kan underkänna en svenska spelare som gör en svagare insats i en sådan här match. Klart att det fanns exempel på det, men man måste väga in helheten av motståndet, tid på säsongen och att det var rejält med skiften. Sedan betyder inte det att man ska hylla allt som sker utan man kan kritisera. Här är för övrigt våra spelarbetyg.

Alexander Isak fick göra sin historiska debut. Svårt läge att komma in med en halvtimme kvar då Elfenbenskusten tagit ett rejält grepp om matchen efter några skiften som vässade laget. Det blev mest försvarsspel och inte mycket boll, men skönt att det är avklarat för honom och då kan han se framåt.

Annons

Nej, det var ingen match som kommer att gå till historien för annat än Isaks debut som 17-åring och därmed nästyngst i svensk fotbollshistoria. Fast för spelarna som var med var det en nyttig omgång mot ett gäng vältrimmade motståndare som spelar där de flesta i det svenska landslaget siktar på att vara. Den insikten kan svensk fotboll ha nytta av.

***

Det var som en fin, svensk sommardag i Abu Dhabi under söndagen. Inga moln på himlen och kring 25 grader i luften. Underbart i skuggan på matcharenan.

***

Tydligen bra drag på Ugandas fans när landslaget slog Slovakien med 3-1 söndag kväll i Abu Dhabi. Matchen spelades på Armed Forces Stadium med endast en mindre läktare och det var 6-700 ugandiska fans på plats tidigt för att se sina favoriter träningsspela. Enligt en av arrangörerna var det häftiga scener.

Annons

Tyvärr har förberedelserna för Uganda inte varit på topp inför Afrikanska mästerskapet, men Ugandas förbund fick till slut loss pengar  av regeringen ör att kunna skicka landslaget till både Abu Dhabi på läger och sedan till Gabon för att kunna delta i Afrikanska mästerskapet för första gången på 39 år.

***

Kollega Andreas Sundberg var på hugget och intervjuade Manchester Uniteds mittback Eric Bailly om eventuellt blivande lagkompisen Victor Nilsson Lindelöf. Sånt gillar man att se, och sedan läsa. Tror inte på Mirrors uppgifter om att svensken är klar för United, och det har blivit en enorm röra av spekulationer.

***

Det är något deppigt över fotboll på en arena för 43 000 åskådare och så sitter det mellan 100 och 200 åskådare på en liten av läktare. Inramningen blir inte så het. Hade behövts en del ugandiska fans. Vet inte om det hade hjälpt med gratisbiljetter? Som det var nu ville arrangören ha 125 kronor per biljett. Köpte själv de fyra första biljetterna på söndagen.

Annons

***

De allsvenska tränarna drog hem efter Sveriges match. Blir tomt på vårt hotell.

***

Om Sverige ska möta motstånd av den här kalibern framöver så måste man se till att höja kvaliteten på domarna. Borde vara hyfsat lätt att få Finland att ta med ett domarteam eller Slovakien och så tar Sverige med ett domarteam så att man kan alternera på matcherna. Under Sveriges match var det parodiskt och det blir fel när inhemska domare får kliva i på det djupa, och det utan att kunna simma.

***

Efter fem sunda dagar i Abu Dhabi så trillade jag in i minibarens godisavdelning och dammsög den. Svag i köttet…

***

Fotbollskanalen On Tour från Sayed Sports City Stadiums inre avslutade söndagen. Franz Brorsson gästspelade och sedan kollade vi in det svenska omklädningsrummet.

Publicerad 2017-01-08 19:28

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto