Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Rapport från en vinterturné, dag sju

Lundhs blogg

Landslaget vilade inte dag sju i Abu Dhabi, men däremot så bestämde förbundskapten Janne Andersson efter samråd med fysteamet att spelarna skulle avstå fotbollsträning. Istället blev det individuell fysträning för truppen under tisdagen och ingen möjlighet att kolla in en tänkt startelva.

Det blev lite blandade mediaaktiviteter för att passa in spelarnas olika träningsaktiviteter med en tidig mixed zon med några spelare följt av en extrainsatt mixed zon med Alexander Jeremejeff och Tim Erlandsson som inte gjort någon media alls.

Anton Tinnerholm gästade Tjernström vs Lundhs studio på lyxiga Crowne Plaza Hotel där landslaget bor under den dryga veckan på plats. Den tidigare Åtvid-spelaren är ofta skön att intervjua för han säger vad ha  tycker, och han försvarade de MFF-spelare som sagt vad de tycker om Allan Kuhn, tonade ner landslagssnacket för egen del och tryckte på att han trivs bra i Malmö FF och inte givet måste flytta.

Annons

U21-landslagets Tim Erlandsson är på väg till Sverige och Allsvenskan från Nottingham Forest och den blixtinkallade målvakten säger sig ha lärt sig en hel del under tiden i England då han varit utlånad i lite lägre divisioner.

Tog själv en längre pratstund med Joel Allansson som fick fart på karriären på allvar efter flytten till danska Randers. Han säger att det gjorde ont att lämna IFK Göteborg och att det är hans klubb men att han var tvungen att få till en nystart. Skadorna, träningen och i viss mån spelstilen satte stopp för tiden på Kamratgården.

Kollega Sundberg satt ner och intervjuade målvaktstränaren Mats Elfvendal som blott är 29 år och har påbrå då hans pappa var målvaktstränare i U21-landslaget en gång i tiden och hade bland andra Andreas Isaksson. Intressant intervju om hur han jobbar med målvakterna, vad han och Janne Andersson inte är ense om och olika målvaktsstilar.

Annons

Missa inte heller intervjun med Nabil Bahoui som öppnar för AIK och oavsett lär lämna Hamburger SV i januari och med Albin Ekdal som också blev utpekad som dopad av Ulf Karlsson och som sågar den förre förbundskaptenen i friidrott. Det gav utflykten till Dubai för Sundberg, Tjernström och Rasta-Danne.

Bevakningen av landslaget i Abu Dhabi är minst sagt fyllig och ni hittar ALLA artiklar, intervjuer och program via denna länk. Får ni inte nog finns det Instagram för mig här, för Rasta-Danne här, Mattias Tjernström här och Andreas Sundbergr.

***

Vädret? Strålande sol hela dagen. Närmare 28-29 grader. Kylslaget både morgon och kväll.

***

Utökningen av fotbolls-VM till 48 landslag från och med 2026 är givetvis något som dominerar fotbollens nyhetsflöde. Fullt förståeligt att det blir så när Fifa tar klivet och går från 32 till 48 deltagande länder. Inte nog med det, man talar om 16 trelagsgrupper där två lag går vidare, straffar vid oavgjort i gruppspelet och sedan 32 lag i ett slutspel.

Annons

Givetvis handlar det om pengar. Man tror på nya intäkter på upp emot tio miljarder kronor från ett svullet VM med en uppskattad vinst på sex miljarder kronor. Fifa har lidit hårt av de senaste skandalerna och är ekonomiskt lätt pressat och det här ger möjlighet att dela ut mer till medlemmarna och på så sätt hålla dem nöjda.

Dessutom är det delvis en anpassning till att världen förändras. Fifa har 211 medlemsländer 2016 och 135 har aldrig deltagit ett VM. Asien och Afrika har tillsammans över 100 medlemsländer men bara nio till tio platser till VM. Nordamerika, Mellanamerika och Karibien har 3-4 platser på 34 länder i det pågående VM-kvalet. Så någon anpassning var given.

Regissören bakom den dramatiska förändringen är nya Fifa-basen Gianni Infantino som för ett år sedan gick till val på att utöka VM till 40 länder. I oktober ändrade han sig och byggde ut det till 48 länder. Skälet var att han och hans rådgivare upplevde att 40 inte räckte till för att hålla alla nöjda, och att det blev renare med 16 tre-lagsgrupper än åtta fem-lagsgrupper eller tio fyra-lagsgrupper.

Annons

Ännu är det inte klart hur man fördelar de 16 nya platserna men det talas om att Europa ska gå från 13 till 16 eller 17 platser och Afrika ska gå till 8-9 platser, Sydamerika ska få 1,5 plats till och därmed 6 garanterade, Oceanien från en 0,5 till 1 och ytterligare platser till Asien som går till 6-7 platser och Nordamerika, Mellanamerika och Karibien ska upp mot 5-6. Det exakta formatet ska sättas i Bahrain i maj.

Naturligtvis rasar hela världen, eller åtminstone i princip alla jag sett. För min del är det givet att VM i fotboll måste förändras med tiden. Vilket INTE betyder att jag tror att Fifa-bossarna som röstade igenom det tänker på fotbollens bästa eller för att det ska vara sportsligt bra. Nej, de tänker på sitt och det handlar om makt och pengar.

Däremot är det bakåtsträvande och kolonialt att inte se att det var främst Europa och lite Sydamerika som drog upp riktlinjerna för fotbolls-VM i slutet av 1920-talet. 13 länder deltog i det första VM-slutspelet i Uruguay, sedan blev det 16 från 1934 med ett undantag med 13 innan man 1982 gick upp till 24 och till 1998 ökade man på till dagens 32 länder.

Annons

Vad är det rätta antalet lag? Sportsligt? Ekonomiskt? Demokratiskt? Ta bara att Europa efter murens fall fått fler länder. Runt om i världen har det blivit fler nationer och dessutom fler nationer som kan satsa på fotboll. De vill vara med, man kan lätt avfärdas med att det oftast är länder från Europa som vinner VM eller Brasilien eller Argentina. Fast om man inte får deltaga så kan man inte växa.

Även om Egypten var med 1934 så spelade VM 1938-66 utan afrikanska nationer. Zambia var med 1970 och 1978 vinner Tunisien den första VM-matchen för ett afrikanskt land. I Spanien 1982 vinner Algeriet två matcher men blir bortdribblat. Vid VM 1986 går Marocko vidare, i VM 1990 går Kamerun till kvartsfinal vilket Senegal och Ghana gjort efter det. Så det sker framsteg men man måste ge det tid och antagligen fler platser.

Annons

Antingen får Europa skära ner rejält på sina platser så att Asien, Afrika och Nordamerika, Mellanamerika och Karibien kan få fler platser, men det vill inte inte Uefa:s medlemsländer. Då är enda vägen att växa och man kanske kunde ha stannat på 40 länder och sett till att åtta nya platser räckte, men i maktkampen när det handlar om att få detta accepterat har det inte fungerat.

Klart att VM blir annorlunda och inte som förr men det finns inte ETT fotbolls-VM som är det rätta. För VM har hela tiden utvecklats och förändrats och det är en del av skeendet i världen. Inte heller kan man påstå att det finns en storlek som är exakt rätt. De omvälvningar som varit i världen de senaste 30-40 åren har gjort att Fifa ställs inför andra utmaningar.

Självklart finns det problem med ett VM med 48 deltagande länder. Få länder kan arrangera ett VM på egen hand, det blir konstigt med tre-lagsgrupper där en match kan vara betydelselös och jag är själv tveksam till straffar i gruppsspelsmatcher. Ändå måste man lyfta blicken och inse att det Eurocentriska sättet att se på VM inte är korrekt och speglar inte världen 2016.

Annons

Alla olika parter som nu rasar som spanska La Liga eller European Club Association är bara ute för att skydda sitt och värnar inte mer om fotbollens väsen – vad det nu är – är någon annan. Det är en kamp om intäkter och den är inte vacker. Det finns inte onda eller goda krafter där utan det är mest en sörja som lutar åt det onda hållet och som tyvärr är drivet av en marknad som utgörs av oss intresserade av fotboll.

Blir också störd på den givna invändningen mot kommersialiseringen av fotboll som skrivs eller sägs i olika kommersiella medier världen över. Alla lever vi på att vi är kommersiella, från Aftonbladet till TV4 och Viasat, och att fotbollen hjälper till att generera intäkter även till oss. Det är som att det är finare att framhäva att man är emot det man själv lever på, det vill säga en kommersialisering av fotboll.

Annons

Detta är inget försök att sminka upp Infantino och Fifa i något rosa skimmer. Tro mig, jag litar inte en sekund på dem. Däremot är de tvingade till en förändring för annars åker de ut och någon annan kommer som genomför samma sak. Det här är nationsförbunden runt om i världen som driver på. För de vill också vara med i VM och ser hur oerhört små chanser de har i dagsläget i Afrika, Asien och andra konfederationer.

Man försöker helt enkelt att frigöra sig från de koloniala bojor som finns inom fotbollens värld. Hade det rört andra frihetsrörelser så hade de hejats på, nu är det snarare så att de konservativa delarna av fotbollen vill ha kvar VM som de minns mästerskapet med Panini-album i rätt storlek.

Fast det är inget annat än rimligt att utöka mästerskapet så att ALLA i världen får en större chans att vara med.

Annons

***

Det är olika för olika och både SvFF-GS Håkan Sjöstrand och landslagets överledare Lars Richt har familjer med sig på Abu Dhabi-resan. I Sjöstrands fall så förlängde han sin Dubai-resa över nyår till Abu Dhabi.

***

Äntligen träning under onsdagen på Zayed Sports City Stadium igen. Då följer ni allt via Fotbollskanalen.se med start 8:30 (svensk tid) och framåt så sänder vi direkt och får startelvan mot Slovakien direkt efter träningen vid 9:30.

Min troliga startelva: Linde – Tinnerholm, Wahlqvist, Une Larsson, Dagerstål – Ghoddos, Lewicki, Allansson, Claesson – Isak, Jeremejeff.

***

Sedan Janne Andersson tog över landslaget efter Erik Hamrén har det skett en del skiften i ledarstaben.

De här är kvar sedan Hamréns dagar: Lasse Richt, landslagschef, Paul Balsom, fysiolog/analytiker, Peter Wettergren, numera assisterande förbundskapten, Niklas Bodell, presschef, Johan Allgulander, naprapat, Roger Jacobsson, materialansvarig, Jan Gustavsson, säkerhetsansvarig och Mats Broström, kock (bortamatcher).

Annons

De här är nya sedan Hamréns dagar: Maths Elfvendal, målvaktstränare, Lars Lagerbäck, rådgivare, Dale Reese, Performance & Medical Coordinator, Anders Valentin, läkare, Johan Sandberg, sjukgymnast, Daniel Ekvall, fotbollspsykologisk rådgivare, Cecilia Sandell, administratör, Tom Prahl, bevakare, Jonas Thern, bevakare och Lars Jacobsson, bevakare.

De här är borta sedan Hamréns dagar: Marcus Allbäck, spelaransvarig, Lasse Eriksson, målvaktstränare, Reine Almqvist, assisterande tränare och spion, Henning Svendsen, kostrådgivare, Leif Swärd, läkare. Jakob Johansson, akutläkare (vissa bortamatcher), Rickard Dahan, sjukgymnast, Mats Kellerstam, massör.
Publicerad 2017-01-10 16:13

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto