POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Beundrar Nouris mod och förstår inte de som dömer honom

Brwa Nouri har absolut gjort fel och han är den förste att erkänna det. Inkilningen i ett av AIK:s juniorlag gick överstyr och den nuvarande ÖFK-spelaren blev som 15-åring både dömd för ofredande och avstängd från att spela fotboll i klubben.

Han har dessutom haft allvarliga problem med droger och alkohol och levt kriminellt under flera å. Han åkte inte bara ut ur AIK utan även ur en del småklubbar i Stockholm innan han kom på fötter via den hjälp han fick i Dalkurd. Nu är han en av Allsvenskans bästa spelare.

Naturligtvis var det den mittfältaren Djurgården såg när man i höstas gjorde upp med Brwa Nouri om ett treårsavtal. När värvningen läckte ut så blev det uppror bland Dif-fansen på grund av hans förflutna i AIK och vad han gjort, vilket fick klubbens ledning med Bosse Andersson i spetsen att vika ner sig och bryta avtalet med Nouri.

I veckans podd berättar Brwa Nouri om turerna – du hittar avsnittet här – och hur han blev kallad till ett möte i Vasastan där Djurgården meddelade att han inte kunde spela för klubben. Det fick bli ett samtal till Graham Potter och Östersund tog tillbaka spelaren som bara några veckor tidigare berättat att han ska lämna klubben.

Reaktionerna går att se i sociala medier även i dag och hur Dif-fansen fortfarande dömer honom för vad han gjorde som 15-åring. Det är snart 15 år sedan det skedde och Brwa Nouri har gjort en hoppfull resa och han är verkligen inte en person som försöker glida undan sitt förflutna, men någon gång måste man kunna få en ny chans.

Blir både imponerad och inspirerad av Brwa Nouris mod och hur han tagit sig fram i livet efter de grova snedsteg som skedde på vägen. Att han vågar vara öppen och snarare reflektera över miljöer och vad de bidrar till att skapa. Inser givetvis att inte alla ser det så, men att kölhala honom i sociala medier är inte rätt väg.

Podden #Lundh är uppe i 137 avsnitt och ligger nu på närmare 9 miljoner lyssningar och ALLA avsnitt finns att hitta via denna länk. Som vanligt hittar ni även poddavsnitten på Youtube, iTunes, Acast och andra ställen där poddar finns. Olle Juhnell Lindberg har producerat avsnittet ovan och de andra under 2016 och han är öppen för synpunkter på olle.lindberg@tv4.se.

***

Kim Källström! Oerhört kul för Allsvenskan. Här en lång intervju med honom. Ny anfallare på gång. Är det Emir Kujovic?

***

Zlatan Ibrahimovic håller grytan kokande…vill inte garantera att han stannar i United.

***

Förra veckans bloggavsnitt med AIK:s sportchef Björn Wesström gav en hel del reaktioner i sociala medier och där var många positiva efter att ha fått en annan bild av honom. Sedan var det rätt mycket folk i branschen som ringde och var både nyfikna och irriterade och saknade följdfrågor om Vlado Lemic och försäljningen av Alexander Isak.

Om ni vill lyssna så hittar ni avsnittet via denna länk. Det blir nu en spänd väntan på när AIK släpper sin rapport för Q1 för att se vad man rapporterar för transferintäkter. Min känsla efter intervjun är att Wesström och AIK vill förekomma med att bekräfta att man faktiskt hade hjälp av Lemic i affären med Borussia Dortmund och betalat honom för det.

Tror tyvärr att den generella bristen på insyn i fotbollens värld gör att det är omöjligt att klarlägga strömmarna av pengar, och ingen är intresserad av att berätta om det. Att agenter har tongivande roller när stora klubbar gör affärer är legio och det går att se över hela Europa och att de är med på både köp och försäljningar.

Även om det finns saker som skiljer sig åt när det gäller Lemic/Aså kan man ta Mino Raiolas del av köpesumman för Paul Pogba som exempel. Där fick Raoila 27 miljoner euro, vilket Juventus bekräftat för sina aktieägare. Dessutom jobbade Railo för Pogba.

Att det i dag är grönt ljus att sitta på flera stolar samtidigt öppnar för den här typen av affärer. Visste Alexander Isak om att hans agent samtidigt hjälpte AIK? Kanske är det så att Isak också får en del av vad Lemic fått av köpesumman? I så fall är det okej, men i den bästa av världar vill en spelare ha en agent som slåss för honom.

Det är som när Zlatan Ibrahimovic lämnade Malmö FF och sportchefen Hasse Borg representerade både klubben och spelaren. Då är det rätt givet att spelaren hamnar i ekonomisk kläm för att klubben tankar hem en större del av vad Ajax hade möjlighet att betala för att värva talangen från MFF.

Visst, Zlatan hade rätt till tio procent av de 82,6 miljonerna som MFF fick, men hans lön speglade inte alls vad Ajax köpt honom för. Det hade en agent slagits för. Men så blir det när man sitter på flera olika stolar och i dag är det fritt fram för alla inblandade att göra det. Något som öppnar för fler affärer av den här typen.

Vad Alexander Isak tycker om det hela? Det kanske det finns möjlighet att fråga i framtiden, men just nu får medierna vänta och det är inte så konstigt. Däremot är det uppenbart att fotbollen inte direkt vill öppna sig så att man ska få insyn.

Publicerad 2017-02-13 kl 11:45

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå