Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Tänk om fler vågade tala fritt som Björn Andersson

Satt ett par timmar med Björn Andersson i Halmstad före påsk och det är alltid uppfriskande med någon som säger vad han tycker och tänker. Bayern Münchens scout är naturligtvis präglad av en tid som spelare i den tyska klubben och sedan 22 år som anställd som både ungdomstränare och scout.

Bara hans uppgifter om Alexander Isak-affären, där Anderssons scoutkollegor i Borussia Dortmund inte kände till att affären var på gång. Bayern hade kollat in Isak många gånger men bedömt att han inte räckte till för att slåss om en plats i ett A-lag i Bundesliga och Anderssons råd hade varit att stanna i allsvenskan.

Även Martin Ödegaard fick samma råd av Björn Andersson som är orolig för att den norska talangen inte når upp till sin potential efter flytten till Real Madrids andralag som numera är en utlåning till Heerenveen. Andersson håller inte heller igen när han talar om fotbollens förvandling till pengadriven showbusiness, även om han inte fastnar i någon nostalgi.

Bara berättelserna om hur olika agenter och rådgivare erbjudit Andersson pengar om Bayern München skulle värva deras spelare är en del av verkligheten som scout. Björn Andersson hetsar inte direkt upp sig utan berättar bara rakt upp och ner om hur det går till i fotbollsvärlden, vilket är uppfriskande. Tänk om fler vågat det.

I sommar går han i pension, även om Bayern inte vill släppa honom helt, och det är inte konstigt att Andersson inte gått hem i den svenska fotbollsfamiljen. Det brukar inte folk som vågar utmana givna uppfattningar göra. De ser man som obekväma och vill helst hålla på avstånd och därför har det var få uppdrag i Sverige.

Veckans poddgäst Björn Andersson är kanske inte det där mest publikdragande namnet men den som sätter av en dryg timme för intervjun med Andersson om jobbet som scout och ungdomstränare får en unik och ofriserad inblick i fotbollsvärlden. Det är inte många svenskar som jobbar på den nivån.

Podden med Björn Andersson finns via denna länk.

Om man dessutom lägger en halvtimme på bonusmaterialet får man vara med om Anderssons spelarkarriär som gick från Perstorp via Öster till VM i Västtyskland och spel i Bayern München innan en hemsk skada satte stopp. I början av Europacupfinalen mot Leeds United 1975 blev Andersson brutalt nersparkad av Terry Yorath, vilket ni ser tio  minuter in i klippet nedan.

[youtubeplay id=”bov7NckEIFo” size=”medium”]

Bara berättelserna om hur Andersson efter matchen dels får mindre i bonus för att han bara spelade några minuter, dels blir bestulen på sin medalj och sina kläder (troligen av någon i laget) ger en inblick i proffsvärlden. Lägg till att Bayern bara struntade i honom efter skadan. Ja, det är rätt sorgligt och solkigt.

Naturligtvis har även Björn Andersson sina sidor. Viljestarka människor som har ett driv att komma någon vart brukar ha det, och det går att inse när man hör hur han lämnade Georg “Åby” Ericsons landslag mitt under en samling inför VM i Argentina för att han inte anser att de är ett lag med sammanhållning.

Ändå är det deppigt att svensk fotboll gått miste om en så fotbollskunnig person som 1995 fick uppdraget att restaurera Bayern Münchens akademi med ytterligare två personer och sedan har den tyska klubben sett hur man producerat många världssspelare. Lahm, Schweinsteiger, Müller, Hummels, Alaba och så vidare i en lång rad. Därefter har han scoutat fram spelare till Bayern.

 

Publicerad 2017-04-24 kl 12:51

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto