Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

En brutal verklighet är här för svensk fotboll

IFK Göteborg-AIK blev uppskjuten. Chockbeskedet för svensk fotboll kom på förmiddagen under torsdagen efter att en AIK-spelare ska ha blivit utsatt för påtryckningar och blivit erbjuden pengar för att underprestera i matchen. Alla parter var efter det överens om att det var rätt beslut att skjuta på matchen.

De bekräftade detaljerna om exakt vad som skett är få. Man vill inte berätta om hur spelaren informerat klubben, vem det är som är inblandad eller om det finns misstänkta och hur spelarna i AIK har reagerat på det hela. Polisen och klubben vill ha sekretess kring affären och se till att de inblandade får den hjälp som krävs.

AIK låter bara sportchefen Björn Wesström uttala sig framöver, för man vill hålla undan spelarna. Man har kopplat in krishjälp för att låta spelarna bearbeta det inträffade och man kan utgå från att de även får skydd mot eventuella hot. Ännu är det oklart när matchen ska spelas, det är en fråga för klubbarna och sedan får man lyssna på olika parter som polis, tv-bolag, arenor och så vidare.

Allt är oerhört deppigt och sorgligt, men samtidigt är det tyvärr en rätt väntad utveckling. Även om snittlönen i allsvenskan är på 70 000 kronor i månaden så är det bara att inse att det kan finnas betydligt mer pengar att hämta via deltagande i riggande av matcher, och att den högsta svenska serien inte är isolerad från den här typen av händelser.

I en tid där teknik, politik och handel river ner gränser och öppnar upp världen så är det tyvärr en rätt given utveckling. Under en lång tid har det hetat att riggade matcher bara förekommer utomlands. Det är en mix av naivitet och en vilja att försvara det svenska spelmonopolet, som också sponsrar svensk idrott, som har bidragit till den tokiga inställningen att detta inte existerar i Sverige.

Inte ens den svenska spelskandalen som Expressens Thomas Malmquist avslöjade 1990, och där han egentligen motarbetades av alla parter inklusive kollegorna på andra tidningar, skakade om svensk idrott tillräckligt. Lyssna på P3 Dokumentär om den, vilket är ganska nedslående lyssning och det har dröjt länge innan det har blivit bättre.

På senare år har riggade matcher sakta krupit in i en del mindre svenska sporter och i lägre svenska fotbollsserier och därmed bekräftats, men allt snack om en förekomst i allsvenskan har avfärdats. Man har helt enkelt inte tagit problemet på allvar, och slentrianmässigt skyllt på utländska spelbolag och menat att man håller det på avstånd.

När SVT:s Uppdrag Granskning träffade den tidigare Kalmar– och Landskrona-spelaren Liridon Leci 2014 så berättade han att han kunde rigga resultat i matcher i klubbar som spelade i både allsvenskan och superettan. Då var det inte många som trodde på honom. När jag gästade Uppdrag Granskning och var kritisk så fick jag anställda på Svenska Spel efter mig i sociala medier.

Varken svensk fotboll, myndigheter eller staten har tagit riggade matcher på fullt allvar förrän nyligen. Ta bara Svenska Spels tvekan att registrera spelare som först infördes 2014 till ett omsättningstapp på 800 miljoner kronor. Inte heller var lagarna stränga nog, men det är på väg. Polisen lade ingen kraft på att utreda. De första fällande domarna för matchfixning har dröjt.

Det enda positiva med att Blåvitt-AIK blev uppskjuten är att det visar att svensk fotboll tar det på fullt allvar och att man i dag samarbetar med polisen som skruvat upp sina insatser inom idrotten. Det är verkligen ett steg i rätt riktning och ett sundhetstecken att man erkänner att problemen existerar.

Polisen Fredrik Gårdare leder en aktion mot kriminella inom idrottsmiljön men det är en ny insats, från i januari i år, och även från den sidan av samhället har man länge varit passiv. Vilket gett de kriminella ett försprång och en möjlighet att påverka matcher mer än vad man kanske vill tro.

Det är glädjande att någon spelare i AIK visat tillräckligt med kurage och berättat om försöken att styra resultaten i toppmatchen mot Blåvitt. Det gäller att han och andra som vill följa efter får stöd från fotbollens sida och även från myndigheter. Inte sällan är det tufft och ensamt att stå som vittne till brott.

Äntligen kliver svensk fotboll fram och bemöter det på allvar. En enad front står samlad för att agera mot riggade matcher. Det är ingen lätt uppgift och man kommer aldrig att bli av med det helt och hållet, men den här samlade aktionen visar att man förstår frågan och gör sitt bästa för att hantera den.

För det finns många risker. Jag har hört talas om spelare som själva spelat bort stora summor pengar och det är klart att de kan bli satta under tryck att agera felaktigt, allt för att reglera skulder. Frågan om fixade matcher är konstant aktuell och där klubbarna och Sef aldrig kan slappna av utan måste jobba med information och att ha ett system som funkar om det förekommer.

I slutändan handlar det om hur samhället hanterar problemen. Polis och åklagare måste följa upp och lagföra de skyldiga för att verkligen få stopp på de här personerna som kan vara hänsynslösa i jakten på pengar. Utan att fotbollen får den hjälpen så kan man inte hålla det i schack, för att helt få bort det går tyvärr inte.

Publicerad 2017-05-18 kl 12:53

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons