Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

En gåta om Armenteros inte finns med i VM-kvalet

Avsnitt 152 av podden Lundh är med Sirius succétränare Kim Bergstrand. Ligger ute nu och finns där poddar finns. Annars finns det en länk här:

LYSSNA VIA DENNA LÄNK.

Sirius-tränaren förklarar framgången för den allsvenska nykomlingen, om att han räknar med att Kingsley Sarfo lämnar både klubben och allsvenskan i sommar, om betydelsen av att miljardären Bengt Ågerups pengar försvunnit, om hur han och kollega Thomas Lagerlöf fyndar spelare, om kraven för att förlänga kontraktet med Uppsala-klubben, om anbuden genom åren och om den lockande utmaningen att träna en storklubb.

Bergstrand talar även om tiden i BP, om när han fick sparken några dagar efter att ha blivit erbjuden nytt kontrakt, om tränarna som inspirerar honom, om hur man använder teknik som tränare, om hur han och Lagerlöf kan stå för en annan fotboll än den de själva spelade, om synen på Lars Lagerbäcks fotboll om avsaknaden av debatt i svensk fotboll och att kolossen fotbollsförbundet och domarna inte bjuder inte till dialog.

ANNONS

Dessutom berättar Bergstrand om spelarkarriären, om varför han tackade nej till U21-landslaget för att festa på studenten, om när AIK sparkade honom trots kontrakt, om när Hammarby bröt med honom och att han först som 30-åring förstod att man kunde tjäna pengar på fotboll.

Podden #Lundh är uppe i 152 avsnitt och ligger nu på närmare tio miljoner lyssningar och ALLA avsnitt finns att hitta via denna länk. Som vanligt hittar ni även poddavsnitten på Youtube, iTunes, Acast och andra ställen där poddar finns. Olle Juhnell Lindberg har producerat avsnittet ovan och de andra under 2016-7 och han är öppen för synpunkter på olle.lindberg@tv4.se.

****

Jakob Michelsen och domarbasen Bosse Karlsson har en del att tala om.

****

Bråda dagar för svensk fotboll. I förra veckan släppte Pia Sundhage sin trupp till EM-genrepen. På tisdag släpper Håkan Ericson sin trupp till U21-EM. Och i dag, måndag släpper Janne Andersson VM-kvaltruppen inför mötet med Frankrike.

ANNONS

****

AIK-Malmö FF i kväll. En seger för Norling o Co och allsvenskan är plötsligt betydligt öppnare än vad många trodde att den skulle vara så här långt in.

****

Vid 14:30 på måndagen presenterar Janne Andersson truppen till VM-kvalet mot Frankrike och träningsmatchen mot Norge. Redan är matchen mot fransmännen slutsåld och det är sista möjligheten att stoppa ledarlaget i VM-kvalet att springa i från Sverige och de andra lagen som jagar i bakgrunden.

Truppen senast såg ut som följer:

Målvakter: Karl-Johan Johnsson, Kristoffer Nordfeldt, Robin Olsen.

Försvarare: Ludwig Augustinsson, Andreas Granqvist, Filip Helander, Pontus Jansson, Emil Krafth, Mikael Lustig, Victor Nilsson Lindelöf, Niklas Hult, Panathinaikos.

Mittfältare: Viktor Claesson, Jimmy Durmaz, Albin Ekdal, Emil Forsberg, Oscar Hiljemark, Jakob Johansson, Sam Larsson, Sebastian Larsson.

ANNONS

Anfallare: Marcus Berg, Isaac Kiese Thelin, Christoffer Nyman, Ola Toivonen.

Lär knappast vara några större skiften i det manskapet. Överhuvudtaget har Janne Andersson inte ändrat mycket sedan den första truppen mot Holland i augusti 2016. Han har likt många tidigare förbundskaptener hittat sitt gäng och kört på, och hittills är det svenska VM-kvalet klart godkänt.

Klart att det finns en del spelare som inte har så mycket speltid som tidigare likt Jimmy Durmaz och Ola Toivonen plus tredjekeepern Kristoffer Nordfeldt, men troligen har de goda chanser att vara med även i matchen mot Frankrike på Friends Arena 9 juni. I eftermiddag vet vi om Janne Andersson överraskar.

Störst intresse är om Samuel Armenteros är med eller inte. Heracles skyttekung stod för 19 ligamål och två cupmål på 29 ligamatcher och en cupmatch. Den förre U21-landslagsspelaren var aktuell för Erik Hamréns när han gick till Anderlecht 2013 och gjorde mål i debuten, men när han hamnade vid sidan av laget i Bryssel försvann chansen.

ANNONS

Den 27-årige anfallaren har gjort en stark säsong i ett mittenlag i Holland och det går alltid att invända att den ligan är svag och att det är lättare att göra mål där. Samtidigt är det inte så att alla spelare i den holländska ligan bara vräker in mål, endast tre spelare gjorde fler och Armenteros kom fyra i skytteligan, två mål efter Nicolai Jörgensen som vann.

Lägg till att Armenteros tillhörde Heracles som knappast dominerade matcher likt Jörgensens Feyenoord som vann ligan. Den svenska anfallaren stod för mer än var tredje mål som Haracles gjorde. Med tanke på hur anfallskonkurrensen ser ut vore det en gåta om inte Armenteros blev uttagen och fick en möjlighet att visa vad han går för. Efter Marcus Berg och Zlatan Ibrahimovic har ingen svensk ute i Europa gjort fler mål den senaste säsongen.

ANNONS

John Guidetti har gjort 4 ligamål men även en del i Europa League och cupen i spanska Celta Vigo men missade senaste VM-kvalet på grund av skada. Ola Toivonen har gjort 7 mål för Toulouse men står ju för en annan typ av spel. Christoffer Nyman har gjort 11 mål för Eintracht Braunschwieg i Bundesliga II. Isaac Kiese Thelin har flyttat till Anderlecht och fått mer speltid men bara ett ligamål.

Utanför landslaget finns Branimir Hrgota som har gjort 5 mål för Eintracht Frankfurt i Bundesliga. Varken Mikael Ishak eller Alexanders Isak har gjort avtryck i sina klubbar efter vinterns flyttar. I allsvenskan finns ingen anfallare som riktigt konkurrerar på allvar om en plats i landslaget.

Så det är väl sex spelare som slåss om fyra till fem platser, kanske en mittfältare stryker med? Naturligtvis handlar det om motstånd att hitta rätt spelare för att kunna slå till mot Frankrike. I det fallet passar Armenteros väl som en spelare som är van att vara tillbakapressad och sedan utnyttja lägen framåt. En perfekt avbrytare för Berg.

ANNONS

Här finns en del av vad Armenteros stod för under året:

[youtubeplay id=”9WTCvE-7IfM” size=”medium”]

Det är givet att de svenska anfallarna måste känna av konkurrens om en sugen Armenteros tar klivet in i truppen. Om nu inte Janne Andersson är rädd för att rubba gruppdynamiken? De som känner honom bättre talar om att Andersson har sin grupp och gärna knegar på med den, och att han inte gillar om man säger att man verkligen är bra nog att vara med i landslaget.

Hoppas verkligen de har fel, för Armenteros är en mognare och klokare spelare än när han ingick i U21-landslaget under Håkan Ericsons första kull och är skolad av många år utomlands. Inte så att han lyfter landslaget till VM i Ryssland, men han kan vara en injektion i form av en vass avslutare, och så många har inte Sverige att man bara kan ignorera någon som gör 20 mål på 30 matcher.

ANNONS
Publicerad 2017-05-29 kl 08:25

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto