Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Resultaten styr naturligtvis - men Andersson borde bygga hopp hos andra spelare

Janne Andersson klev upp på podiet hos förbundets skosponsor och förbundskaptenen avstod longörer. Inte heller fick vi matchklipp, tabell eller annat lull-lull som tidigare förbundskaptener kört. Snabbt och rappt drog förbundskaptenen igenom namnen på de 23 spelare som ska vara med och möta Frankrike i VM-kvalet 9 juni och Norge i träningsmatch i Oslo 13 juni.

Målvakter: Karl-Johan Johnsson, Kristoffer Nordfeldt, Robin Olsen.

Försvarare: Ludwig Augustinsson, Andreas Granqvist, Filip Helander, Pontus Jansson, Emil Krafth, Mikael Lustig, Victor Nilsson Lindelöf, Martin Olsson.

Mittfältare: Viktor Claesson, Jimmy Durmaz, Albin Ekdal, Emil Forsberg, Oscar Hiljemark, Jakob Johansson, Sam Larsson, Sebastian Larsson.

Anfallare: Marcus Berg, John Guidetti, Christoffer Nyman, Ola Toivonen.

Det är ett tydligt mönster i att Andersson har hittat sin grupp och vill köra på med den. Ingen kan egentligen klaga då resultaten hittills varit bra och VM-hoppet lever. Att John Guidetti tar tillbaka platsen från Isaac Kiese Thelin och att Niklas Hult får kliva undan för Martin Olsson är som väntat.

Inte heller fanns det plats för Samuel Armenteros trots hans starka säsong i Heracles. Konkurrensen var för stor, enligt Andersson som dock ringt upp anfallaren för att peppa honom. Förbundskaptenen sa att det handlade om mer än gjorda mål, det var även om man varit med tidigare, spelartyp, liga och kommande motstånd.

Det går naturligtvis att avfärda frågor om Armenteros och tala om honom som en möjlig fjärdeanfallare och att rubriker om en sådan spelare betyder att allt är kanon i landslaget. Samtidigt är det få bakom Marcus Berg som övertygat, att om man fått chansen så hade man kunnat ta ett rejält kliv.

Ingen tvekan om att Janne Andersson stöpt om landslaget både när det handlar om spelsystem och gruppen och hittills har det varit kanon. Det är rätt få spelare som passerat gruppen under det knappa år som Janne Andersson styrt och det är naturligtvis bra om man ser till kontinuitet och att sätta ett spel.

Ändå riskerar Andersson en diskussion om att inte ens en kanonsäsong ger en möjlighet. För det är ingen hemlighet att en del spelare upplever att förbundskaptenen är satt i en viss modell när det gäller spelare och att det skiner igenom. Och bilden förstärks av att inte ens 19 mål ger en plats i landslaget.

För Janne Andersson hade det funnits en poäng i att ge hopp om att starka insatser ger en chans att visa upp sig. Varför inkluderade han inte en eller två extra spelare för en samling på hemmaplan? För att just ge en injektion om att landslaget kan vara aktuellt. Då hade Andersson kunnat studera Samuel Armenteros på plats för att se vad han går för.

Samtidigt är det naturligtvis så att resultaten styr, att om Sverige slår Frankrike så är det inget att hymla om. Dock är det så att landslaget ska spela vidare efter VM-kvalet i juni och man vill kanske undvika att spelare lägger av i landslaget eller sneglar mot andra landslag om de kan byta landslag.

Just nu tror jag detta är Janne Anderssons startelva mot fransmännen:

Olsen – Lustig, VNL, Granqvist, Olsson – Durmaz, Ekdal, Johansson, Forsberg – Berg, Toivonen.

Minns ni förresten hur startelvan på Stade de France såg ut? Här är den:

1 Robin Olsen – 16 Emil Krafth, 3 Victor Nilsson Lindelöf, 4 Andreas Granqvist (K), 6 Ludwig Augustinsson – 21 Jimmy Durmaz, 13 Jakob Johansson, 8 Albin Ekdal, 10 Emil Forsberg – 11 John Guidetti, 20 Ola Toivonen.

***

Sverige samlas redan på söndag och börjar uppladdningen då. Här är programmet:

June 4

 • 14.30 – Press conference with coach Janne Andersson, Scandic Park
 • 18.00 – Training session, Bosön
 • 19.00 – Mixed zone, Bosön

June 5

 • 11.00 – Training session, Boson
 • 12.30 – Mixed zone, Bosön

June 6

 • 10.30 – Media entrance (gate 2) opens, Friends Arena
 • 11.00 – Training session, Friends Arena
 • 12.30 – Mixed zone, Friends Arena
 • 14.30 – Media centre closes

June 7

 • 12.00 – Media entrance (gate 2) opens, Friends Arena
 • 12.30 – Mixed zone, Friends Arena
 • 14.30 – Media centre closes

June 8

 • 10.30 – Media entrance (gate 2) opens, Friends Arena
 • 11.15 – Training session, Friends Arena
 • 12.45 – Press conference with coach Janne Andersson & one player, Friends Arena
 • 15.00 – Media centre closes

***

Janne Andersson ville inte bjuda på en tabell för att han inte vill se längre fram än en match i taget. Här är resultat, resten av matcher samt tabellen och det är enkelt att konstatera att Sverige behöver vinna för att Frankrike inte ska springa i från i VM-kvalgrupp A. Ett kryss kan vara okej, men svensk seger gör att fransmännen blir indragna i kampen och i så fall går för fullt mot Holland i augusti.

Resultat:

6 september: Sverige – Holland 1-1, Vitryssland-Frankrike 0-0, Bulgarien-Luxemburg 4-3

7 oktober: Luxemburg – Sverige 0-1, Holland-Vitryssland 4-1, Frankrike-Bulgarien 4-1

10 oktober: Sverige – Bulgarien 3-0, Vitryssland-Luxemburg 1-1, Holland-Frankrike 0-1

11 november: Frankrike – Sverige 2-1, Luxemburg-Holland 1-3, Bulgarien-Vitryssland 1-0

25 mars: Sverige – Vitryssland 4-0, Bulgarien-Holland 2-0, Luxemburg-Frankrike 1-3
Resterande spelschema:

9 juni: Sverige – Frankrike, Holland-Luxemburg, Vitryssland-Bulgarien

31 augusti: Bulgarien – Sverige, Frankrike-Holland, Luxemburg-Vitryssland

3 september: Vitryssland – Sverige, Holland-Bulgarien, Frankrike-Luxemburg

7 oktober: Sverige – Luxemburg, Vitryssland-Holland, Bulgarien-Frankrike

10 oktober: Holland – Sverige, Luxemburg-Bulgarien, Frankrike-Vitryssland

1 Frankrike   5 4 1 0 10-3  13
2 Sverige    5 3 1 1 10-3  10
3 Bulgarien   5 3 0 2  8-10  9
4 Nederländerna 5 2 1 2  8-6  7
5 Vitryssland  5 0 2 3  2-10  2
6 Luxemburg   5 0 1 4  6-12  1

Så här rankar man lagen i gruppen: 1. Poäng 2. Målskillnad 3. Flest gjorda mål 4. Inbördes möten 5. Inbördes målskillnad 6. Flest gjorda mål i inbördes möten 7. Om bara två lag är kvar på samma poäng så vinner det lag som gjort fler bortamål 8. Play off på neutral plan med förlängning och straffar om det krävs.

***

Håkan Ericson släpper truppen till U21-EM 14:00 på tisdag.

***

Häftigt att Friends Arena redan är utsålt när Sverige tar emot mot Frankrike. Blir en mäktig match med bra inramning. Fransmännen kör dubbla träningsmatcher, dels mot Paraguay inför matchen mot Sverige, dels England efter matchen mot Sverige.

Publicerad 2017-05-29 kl 16:22

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons