POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Truppen till Sveriges ödesresa i öst

Onsdag eftermiddag presenterar Janne Andersson truppen till VM-kvalen mot Bulgarien och Vitryssland. Räkna inte med några större sensationer i 23-mannatruppen. Någon ska ersätta John Guidetti som är skadad och det står väl mellan Samuel Armenteros och Isaac Kiese Thelin.

Mitt val är Armenteros, men förstår om det blir Kiese Thelin. En del spelare har skiftat klubbar sedan i juni men att Victor Nilsson Lindelöf fått begränsat med speltid och att Sebstian Larsson tagit klivet ner i Championship spelar mindre roll. Kanske kan Oscar Hiljemark vara i fara och det kan öppna för Marcus Rohdén?

Ändå tror jag inte på några större skiften. Rätt eller fel? Ja, resultaten talar för sig själv i det läget. Förbundskapten Andersson har hittat fram till en grupp av spelare som tillsammans satt Sverige i ett bra läge inför de sista fyra matcherna i VM-kvalet. Kan samtidigt förstå Saman Ghoddos som funderar på att välja Iran men svårt att peta någon ur denna trupp som är den troliga:

Robin Olsen, FC Köpenhamn
Karl-Johan Johnsson, Guingamp
Kristoffer Nordfeldt, Swansea

Ludwig Augustinsson, Werder Bremen
Andreas Granqvist, Krasnodar
Pontus Jansson, Leeds
Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United
Emil Krafth, Bologna
Martin Olsson, Swansea
Mikael Lustig, Celtic
Filip Helander, Bologna

Victor Claesson, Krasnodar
Jimmy Durmaz, Toulouse
Albin Ekdahl, Hamburg
Emil Forsberg, RB Leipzig
Sebastian Larsson, Hull
Sam Larsson, Feyenoord
Jakob Johansson, AEK Aten
Oscar Hiljemark, Genoa

Marcus Berg, Al Ain
Samuel Armenteros, Heracles
Christoffer Nyman, Eintracht Braunschweig
Ola Toivonen, Toulouse

Klart är att den kommande veckan med två VM-kval på bortaplan inom loppet av tre dygn är lite av en ödesresa. Ja, det är klart att hoppet kan leva även efter matcherna i Sofia och Minsk, men det är mer att Andersson o Co kan skaffa sig ett rejält grepp om en playoffplats vid två segrar.

Att landslaget väljer att sköta uppladdningen i Bulgarien och Vitryssland är nya tag. De senaste gångerna man spelat borta mot Bulgarien har man lagt uppladdningen i Wien eller på Cypern och sedan flugit in ett dygn före avspark. Tidigare har man inte kunnat räkna med bra träningsförhållanden och att få vara i fred. Nu har man kanske fått andra garantier?

Varken Vitryssland eller Bulgarien imponerade när de var i Sverige och spelade och det innebar sex poäng. Att spela borta är något annat och fransmännen tappade poäng i Minsk (förvisso direkt efter EM) och bulgarerna slog Holland hemma och dessutom vann vitryssarna mot bulgarerna i juni.

Nedan är förutsättningarna i form av tabell, resultat och spelschema och annat kring Sveriges VM-kvalgrupp A:

1 Sverige    6 4 1 1 12-4  13
2 Frankrike   6 4 1 1 11-5  13
3 Nederländerna 6 3 1 2 13-6  10
4 Bulgarien   6 3 0 3  9-12  9
5 Vitryssland  6 1 2 3  4-11  5
6 Luxemburg   6 0 1 5  6-17  1

Resultat

6 september: Sverige – Holland 1-1, Vitryssland-Frankrike 0-0, Bulgarien-Luxemburg 4-3

7 oktober: Luxemburg – Sverige 0-1, Holland-Vitryssland 4-1, Frankrike-Bulgarien 4-1

10 oktober: Sverige – Bulgarien 3-0, Vitryssland-Luxemburg 1-1, Holland-Frankrike 0-1

11 november: Frankrike – Sverige 2-1, Luxemburg-Holland 1-3, Bulgarien-Vitryssland 1-0

25 mars: Sverige – Vitryssland 4-0, Bulgarien-Holland 2-0, Luxemburg-Frankrike 1-3

9 juni: Sverige – Frankrike 2-1, Holland-Luxemburg 5-0, Vitryssland-Bulgarien 2-1

Resterande spelschema:

31 augusti: Bulgarien – Sverige, Frankrike-Holland, Luxemburg-Vitryssland

3 september: Vitryssland – Sverige, Holland-Bulgarien, Frankrike-Luxemburg

7 oktober: Sverige – Luxemburg, Vitryssland-Holland, Bulgarien-Frankrike

10 oktober: Holland – Sverige, Luxemburg-Bulgarien, Frankrike-Vitryssland

 

Eftersom det är Fifa som styr VM och dess kvalspel och inte Uefa så är det alltså INTE inbördes möten som avgör kampen om man hamnar på lika många poäng utan det är målskillnaden som styr.

Så här rankar man lagen i gruppen:

1. Poäng 2. Målskillnad 3. Flest gjorda mål 4. Inbördes möten 5. Inbördes målskillnad 6. Flest gjorda mål i inbördes möten 7. Om bara två lag är kvar på samma poäng så vinner det lag som gjort fler bortamål 8. Play off på neutral plan med förlängning och straffar om det krävs.

Sverige har alltså två vägar till VM i Ryssland. Antingen kan man vinna gruppen och ta en direktplats eller så handlar det om att bli en av åtta grupptvåor och väl där vinna ett play off som man gjorde mot Danmark när man nådde EM 2016. Just nu leder Sverige gruppen och ett kryss mellan Frankrike och Holland i Paris är lockande, men det kanske ger Holland hopp? En fransk seger sågar av holländarna.

Viktigast är att Sverige vinner sina matcher och om man tar sex poäng i nästa vecka så ligger vägen mot Ryssland öppen. Luxemburg hemma ska bara vara tre poäng och då kan det bli en fin kamp i Amsterdam i oktober. Förhoppningen är att holländarna är borta då och att Sverige slåss med Frankrike om att gå direkt till Ryssland.

Frankrike har förvisso Holland kvar som bytt förbundskapten och behöver rivstarta men annars har fransmännen enklare restprogram än Sverige som har tre bortamatcher och bara en hemmamatch. Bäst är kanske trots allt om Frankrike sågar av Holland i nästa vecka?

Om det blir en andraplats för Sverige och playoff är förutsättningarna som följer. I Europa är det nio VM-kvalgrupper och de nio gruppvinnarna går direkt till VM i Ryssland. För de åtta bästa grupptvåorna, den sämsta grupptvåan faller alltså bort, blir det play off.

Det var en sådan plats Sverige tog under VM-kvalet till Brasilien men där man föll mot Portugal över två matcher. Just nu är ställningen bland grupptvåorna så här men alla har inte spelat lika många matcher och i grupperna I och H är det färre lag och därför räknar man inte matcherna mot det sämsta laget i de andra grupperna:

 

Plats Grupp Landslag M V O F MF MB MS Poäng
1 G Italien 4 3 1 0 9 4 +5 10
2 C Nordirland 5 3 1 1 7 2 +5 10
3 A Frankrike 5 3 1 1 8 4 +4 10
4 I Island 5 3 1 1 7 5 +2 10
5 B Portugal 4 3 0 1 15 2 +13 9
6 F Slovakien 5 3 0 2 9 3 +6 9
7 H Grekland 5 2 3 0 6 2 +4 9
8 D Irland 5 2 3 0 5 3 +2 9
9 E Montenegro 5 2 1 2 9 7 +2 7

 

När man efter kvalspelets slut ska ta fram åtta grupptvåor så rensar man bort det sistaplacerade laget i VM-kvalgrupperna A-G och sedan gäller följande kriterier för att ta fram åtta av nio lag: 1) poäng 2) målskillnad 3) flest gjorda mål.

Inför lottningen av playoff så seedar man lagen och Fifa:s världsranking i oktober 2017 ligger då till grund till seedningen och där ingår kvalspelets sista omgångar. Playoff till VM lottas efter att kvalspelet är färdigspelat i oktober 2017 och matcherna spelas sedan i november: första matchen 9, 10 eller 11 november och returen 12, 13 eller 14 november.

Publicerad 2017-08-23 kl 12:20

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto