Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Uttagningen av Gustav Svensson en signal om vad Sverige väntar sig

Truppen är presenterad och förbundskapten Janne Andersson visade med sin uttagning vad han har för inriktning inför resan. Att hålla tätt bakåt. Han stärkte upp truppen centralt med mittfältare där det är fokus på mer defensiv än vad petade duon Sam Larsson och Oscar Hiljemark erbjuder.

Man får i petningen ta in att Larsson precis bytt klubb (och var svag mot Norge i juni) samt att Hiljemark inte varit stark i landslaget och verkar vilja byta klubb, vilket talar emot dem bägge. Inför uttagningen flaggade jag för att just Hiljemark var i fara, och det var väl givet att Marcus Rohdén kom in i truppen. Crotone-mittfältaren har mest spelat på kanten i landslaget och fyller en defensiv kantroll.

Både Gustav Svensson och Alexander Fransson tar plats centralt och framför allt Svensson är ett defensivt ankare som är hårt jobbande. Assisterande förbundskaptenen Peter Wettergren talade sig efter presskonferensen varm för just en riktig gnuggare centralt och att Sverige behöver det.

Lägg till att Janne Andersson utökade truppen till 24 man, vilket antagligen hänger ihop med att Sverige spelar två matcher på mindre än tre dygn; avspark torsdag 20:45 i Sofia och söndag 18:00 i Minsk. Det kan bli skador och slitningar och man kan nog räkna med olika startelvor.

Gustav Svensson var onekligen en skräll. Många har nog glömt att den tidigare Blåvitt-spelaren var med i landslaget när Sverige kvalade in till EM 2016 genom att slå Danmark i ett playoff i november 2015. Förvisso bara ett inhopp i matchen på Parken, men ändå. Han var även med i Abu Dhabi på januari-turnén 2016 inför EM.

Under veckorna i Abu Dhabi kom ett bud från Kina och Gustav Svensson flyttade österut och försvann samtidigt i väg från landslagsdiskussionen under Erik Hamrén. Den Azalea-fostrade Gustav Svensson flyttade sedanvidare till MLS och USA efter endast en säsong i Kina, och och i juni vädjade han om intresse från förbundskapten Andersson, och det kom snabbt.

Man kan lugnt säga att Gustav Svensson passar den mall som Janne Andersson använt när landslaget under honom återvänt till det klassiska och svenska lagarbetet. Svensson är en hårt jobbande spelare som sätter laget för jaget och som ser till att smälta in i kollektivet. Någon som gör jobbet i det tysta.

Den satsningen av Andersson har onekligen varit en framgångsfaktor för landslaget, men måste vara lite tungt för dem som känner att de inte passar in i Andersson strama och Lutheranska mall. Kanske är det sådant som Saman Ghoddos faller på? Det är svårt att bevisa, men det är andra typer av spelare som kliver in i blågult.

Uttagningen gör det även uppenbart att Janne Andersson förbereder landslaget för några tuffa bortamatcher där det handlar om att freda det svenska målet och hoppas på att effektiviteten finns där framåt. Ingen räknar med lätta segrar som det blev när man mötte landslagen tidigare under VM-kvalet.

Man lyfter gärna fram att Bulgarien slog Holland hemma, men är inte så noga med att säga att man fick stryk borta mot Vitryssland i juni och därmed föll bort i kriget om en VM-plats. Ja, ni vet när man pumpar upp motståndet. Samtidigt är det givetvis så att det är bökiga bortamatcher.

Andersson parerade alla frågor som kom på presskonferensen på ett skickligt vis. Han vill inte önska resultat mellan Frankrike och Holland, Saman Ghoddos är nära landslaget men kan inte lovas en plats, det finns ingen oro för Victor Nilsson Lindelöf och beslutet att ladda upp i Bulgarien och Vitryssland är taget i samråd med spelarna.

Ja, det är också så att resultaten talar ett tydligt språk och det stärker honom och det finns ingen synbar kritik. I varje fall ingen som får fäste. Sverige har under Anderssons ledning stigit på världsrankingen som en IT-aktie hösten 1999. Därför är också förväntningarna därefter.

Sverige ska helst åka och vinna borta i Sofia och Minsk och ge sig ett bra utgångsläge inför avslutningen av kvalet. Här är Anderssons VM-kvaltrupp som ska ta Sverige närmare VM i Ryssland och det första VM-slutspelet för svensk del sedan Tyskland 2006:

Målvakter: Robin Olsen, FC Köpenhamn, Karl-Johan Johnsson, Guingamp, Kristoffer Nordfeldt, Swansea

Backar: Ludwig Augustinsson, Werder Bremen, Andreas Granqvist, Krasnodar, Pontus Jansson, Leeds, Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United, Emil Krafth, Bologna, Martin Olsson, Swansea, Mikael Lustig, Celtic, Filip Helander, Bologna

Mittfältare: Victor Claesson, Krasnodar, Jimmy Durmaz, Toulouse, Albin Ekdahl, Hamburg, Emil Forsberg, RB Leipzig, Alexander Fransson, Basel, Sebastian Larsson, Hull, Jakob Johansson, AEK Aten, Gustav Svensson, Seattle, Marcus Rohdén, Crotone

Anfallare: Marcus Berg, Al Ain, Samuel Armenteros, Heracles, Christoffer Nyman, Eintracht Braunschweig, Ola Toivonen, Toulouse

Baserat på vad Andersson gjort tidigare så är det en rätt given startelva i Sofia om inte skador sätter stopp för exempelvis Albin Ekdal som haft känningar. Då tror jag följande elva spelare får förtroendet:

Robin Olsen – Mikael Lustig, Victor Nilsson Lindelöf, Andreas Granqvist (K), Ludwig Augustinsson – Jimmy Durmaz, Jakob Johansson, Albin Ekdal, Emil Forsberg – Marcus Berg, Ola Toivonen.

****

Roland Nilsson får en flygande start som förbundskapten för U21-landslaget. EM-kval direkt, mot Cypern, och det utan träningsmatcher. Inget snack om att det är gott om talanger i form av Asoro, Isak, Svanberg o Co. Sedan blir det tufft att ersätta Håkan Ericson som tog Sverige till två raka slutspel, med seger i ett.

****

Jonas Thern har scoutingansvaret för både Bulgarien och Vitryssland.

****

Landslaget följs av 700 supportrar i samband med bortamatcherna i Sofia och Minsk, vilket är klart godkänt. Lägg till att SvFF redan sålt 25 000 biljetter till matchen mot Luxemburg i oktober.

***

Älskar att Sveriges U21-landslag spelar mot CypernFalcon Alkoholfri Arena i Falkenberg.

***

Gillar att Samuel Armenteros har en plats i landslaget. Gjorde en podd med honom i våras och via denna länk hittar ni alla poddar med spelarna och ledarna i Janne Anderssons landslag.

***

Klart är att den kommande veckan med två VM-kval på bortaplan för Sveriges A-landslag inom loppet av tre dygn är lite av en ödesresa. Ja, det är klart att hoppet kan leva även efter matcherna i Sofia och Minsk, men det är mer att Andersson o Co kan skaffa sig ett rejält grepp om en playoffplats vid två segrar.

Att landslaget väljer att sköta uppladdningen i Bulgarien och Vitryssland är nya tag. De senaste gångerna man spelat borta mot Bulgarien har man lagt uppladdningen i Wien eller på Cypern och sedan flugit in ett dygn före avspark. Tidigare har man inte kunnat räkna med bra träningsförhållanden och att få vara i fred. Nu har man kanske fått andra garantier?

Varken Vitryssland eller Bulgarien imponerade när de var i Sverige och spelade och det innebar sex poäng. Att spela borta är något annat och fransmännen tappade poäng i Minsk (förvisso direkt efter EM) och bulgarerna slog Holland hemma och dessutom vann vitryssarna mot bulgarerna i juni.

Nedan är förutsättningarna i form av tabell, resultat och spelschema och annat kring Sveriges VM-kvalgrupp A:

 

1 Sverige    6 4 1 1 12-4  13
2 Frankrike   6 4 1 1 11-5  13
3 Nederländerna 6 3 1 2 13-6  10
4 Bulgarien   6 3 0 3  9-12  9
5 Vitryssland  6 1 2 3  4-11  5
6 Luxemburg   6 0 1 5  6-17  1

Resultat

6 september: Sverige – Holland 1-1, Vitryssland-Frankrike 0-0, Bulgarien-Luxemburg 4-3

7 oktober: Luxemburg – Sverige 0-1, Holland-Vitryssland 4-1, Frankrike-Bulgarien 4-1

10 oktober: Sverige – Bulgarien 3-0, Vitryssland-Luxemburg 1-1, Holland-Frankrike 0-1

11 november: Frankrike – Sverige 2-1, Luxemburg-Holland 1-3, Bulgarien-Vitryssland 1-0

25 mars: Sverige – Vitryssland 4-0, Bulgarien-Holland 2-0, Luxemburg-Frankrike 1-3

9 juni: Sverige – Frankrike 2-1, Holland-Luxemburg 5-0, Vitryssland-Bulgarien 2-1

Resterande spelschema:

31 augusti: Bulgarien – Sverige, Frankrike-Holland, Luxemburg-Vitryssland

3 september: Vitryssland – Sverige, Holland-Bulgarien, Frankrike-Luxemburg

7 oktober: Sverige – Luxemburg, Vitryssland-Holland, Bulgarien-Frankrike

10 oktober: Holland – Sverige, Luxemburg-Bulgarien, Frankrike-Vitryssland

Eftersom det är Fifa som styr VM och dess kvalspel och inte Uefa så är det alltså INTE inbördes möten som avgör kampen om man hamnar på lika många poäng utan det är målskillnaden som styr.

Så här rankar man lagen i gruppen:

1. Poäng 2. Målskillnad 3. Flest gjorda mål 4. Inbördes möten 5. Inbördes målskillnad 6. Flest gjorda mål i inbördes möten 7. Om bara två lag är kvar på samma poäng så vinner det lag som gjort fler bortamål 8. Play off på neutral plan med förlängning och straffar om det krävs.

Sverige har alltså två vägar till VM i Ryssland. Antingen kan man vinna gruppen och ta en direktplats eller så handlar det om att bli en av åtta grupptvåor och väl där vinna ett play off som man gjorde mot Danmark när man nådde EM 2016. Just nu leder Sverige gruppen och ett kryss mellan Frankrike och Holland i Paris är lockande, men det kanske ger Holland hopp? En fransk seger sågar av holländarna.

Viktigast är att Sverige vinner sina matcher och om man tar sex poäng i nästa vecka så ligger vägen mot Ryssland öppen. Luxemburg hemma ska bara vara tre poäng och då kan det bli en fin kamp i Amsterdam i oktober. Förhoppningen är att holländarna är borta då och att Sverige slåss med Frankrike om att gå direkt till Ryssland.

Frankrike har förvisso Holland kvar som bytt förbundskapten och behöver rivstarta men annars har fransmännen enklare restprogram än Sverige som har tre bortamatcher och bara en hemmamatch. Bäst är kanske trots allt om Frankrike sågar av Holland i nästa vecka?

Om det blir en andraplats för Sverige och playoff är förutsättningarna som följer. I Europa är det nio VM-kvalgrupper och de nio gruppvinnarna går direkt till VM i Ryssland. För de åtta bästa grupptvåorna, den sämsta grupptvåan faller alltså bort, blir det play off.

Det var en sådan plats Sverige tog under VM-kvalet till Brasilien men där man föll mot Portugal över två matcher. Just nu är ställningen bland grupptvåorna så här men alla har inte spelat lika många matcher och i grupperna I och H är det färre lag och därför räknar man inte matcherna mot det sämsta laget i de andra grupperna:

 

Plats Grupp Landslag M V O F MF MB MS Poäng
1 G Italien 4 3 1 0 9 4 +5 10
2 C Nordirland 5 3 1 1 7 2 +5 10
3 A Frankrike 5 3 1 1 8 4 +4 10
4 I Island 5 3 1 1 7 5 +2 10
5 B Portugal 4 3 0 1 15 2 +13 9
6 F Slovakien 5 3 0 2 9 3 +6 9
7 H Grekland 5 2 3 0 6 2 +4 9
8 D Irland 5 2 3 0 5 3 +2 9
9 E Montenegro 5 2 1 2 9 7 +2 7

 

När man efter kvalspelets slut ska ta fram åtta grupptvåor så rensar man bort det sistaplacerade laget i VM-kvalgrupperna A-G och sedan gäller följande kriterier för att ta fram åtta av nio lag: 1) poäng 2) målskillnad 3) flest gjorda mål.

Inför lottningen av playoff så seedar man lagen och Fifa:s världsranking i oktober 2017 ligger då till grund till seedningen och där ingår kvalspelets sista omgångar. Playoff till VM lottas efter att kvalspelet är färdigspelat i oktober 2017 och matcherna spelas sedan i november: första matchen 9, 10 eller 11 november och returen 12, 13 eller 14 november.

Publicerad 2017-08-23 kl 14:53

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons