POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Kvalmatch borta mot Bulgarien väcker fina minnen

Kennet Andersson är gäst 160 i podden Lundh som drar i gång för höstsäsongen. Mest känd för sina fem mål under VM i USA 1994 men också för lång utlandskarriär och att han körde tio år i landslaget och deltog i flera mästerskap.

Här hittar du podden och det extramaterial som är gjort efter över 90 minuter med bronshjälten – in och lyssna.

Den förre landslagsanfallaren talar om hur häftigt det är att se Sverige som uppträder som ett lag igen, om att fler spelare vågar ta för sig när Zlatan slutat i Blågult, om chanserna att nå VM i Ryssland 2018, om svårigheten att bedöma Janne Anderssons styrka som tränare och att han inte tror att gamla 94-hjältar kan göra så stor skillnad i SvFF.

Dessutom berättar Andersson om den fantastiska sommaren i USA 1994, om varför han skrev på för Caen mitt under VM, om att han grämer sig att Sverige inte nådde EM 1996 och VM 1998 då man skulle varit som bäst, om att han gillade omstarten under Tommy Söderberg och Lars Lagerbäck och att Lars-Tommy ville ha med honom till VM 2002 trots att han slutat i landslaget.

Kennet Andersson ger även sin syn på Blåvitt, om att han hoppas att klubben börjar om, om relationen till klubben i dag och minnena från förr på Kamratgården då han lärde känna vännen Klas Ingesson och om den tunga tiden när Ingesson gick bort.

Kennet Andersson talar om utlandskarriären, om storklubbarnas Juventus och Barcelona som fick nobben, om hur han trivdes i serie A, om när han inte kunde säga nej till Svennis och så berättar han om Turkiet-flytten och vad han sa till Fenerbahce-ledningen när han skrivit på sitt lukrativa kontrakt.

I extramaterialet berör vi livet efter fotbollen, hur svårt det var att sluta, om motivationen som tröt, karriären som tv-expert och även fotbollens baksidor med höga transfersummor, riggade matcher, dopning samt supportrar som går för långt.

***

Malmö FF-Blåvitt hade det mesta. Frisparksvarianten till 2-2 var minst sagt läcker och Pontus Dahlberg excellerade.

***

Det var tidig avfärd från Stockholm och byte i München för att nå Sofia i tid för förbundskapten Janne Anderssons presskonferens på det svenska spelarhotellet Hilton 14:30 lokal tid. Strategiskt läge rätt nära torsdagens matcharena.

Det svenska hotellet ligger rätt centralt i den bulgariska huvudstaden. Sverige har okonventionellt förlagt uppladdningen i Bulgarien och en våldsam värme mötte både landslaget, som började anlända under söndagen, och det svenska pressuppbådet.

Vid måndag lunch stod termometern på 33 plusgrader. Det var betydligt skönare att sitta inne än ute i den rätt trafikerade staden som likt många forna östmetropoler blandar väldigt sliten och grå bebyggelse med en hel del vräkiga byggnader samt några skelett där pengarna tagit slut.

Samtidigt är globaliseringen slående även här i form av reklambudskap, svulstiga köpcenter och de vanliga varumärkena som finns över hela världen. Rätt lite unikt, åtminstone vad man kan spåra i de centrala delarna av huvudstaden, och på ett sätt är det lite tråkigt.

Fotbollsmässigt är Bulgarien däremot rätt på dekis. Inte ett mästerskap sedan EM 2004 då man bland annat inledde med att möta Sverige i Lissabon, och det blev en rätt enahanda affär i slutändan även om siffrorna kanske rann i väg lite väl.

[dailymotionplay id=”xytcao” size=”medium”]

Historiskt sett har Sverige haft lätt mot Bulgarien och inte förlorat sedan 1967 då man förlorade både hemma och borta i EM-kvalet, men efter det har man spelat tio tävlingsmatcher och vunnit åtta och spelat oavgjort i VM 1974 och i VM-kvalet till USA 1994.

Sverige har inte kvalspelat i Sofia sedan i mars 2005 då det blev en tämligen enkel seger i slutändan när man krigade om en plats i VM i Tyskland. Stökigast var väl inför matchen då det regnade en del stenar mot den svenska spelarbussen.

[youtubeplay id=”T89GqzO6hP4″ size=”medium”]

Bulgarien-Sverige 0-3 (0-1)
0-1 (17) Fredrik Ljungberg, 0-2 (73) Erik Edman, 0-3 (90+3) Ljungberg, straff
Sverige: 1 Andreas Isaksson – 2 Alexander Östlund, 3 Olof Mellberg, 4 Teddy Lucic, 5 Erik Edman – 6 Tobias Linderoth – 7 Niclas Alexandersson (15 Christian Wilhelmsson 60), 8 Anders Svensson, 9 Fredrik Ljungberg – 10 Zlatan Ibrahimovic, 11 Mattias Jonson (17 Marcus Allbäck 80).
Ersättare, ej inbytta: 12 Magnus Hedman – 13 Petter Hansson, 14 Daniel Andersson, 16 Kim Källström, 18 Markus Rosenberg. På läktaren, ej ombytta: Mikael Nilsson, Fredric Lundqvist.
Svenska varningar: Ibrahimovic (11), Ljungberg (13), Östlund (31).
Domare
: Herbert Fandel, Tyskland. Ass. domare: Carsten Kadach & Volker Wezel, båda Tyskland. Fjärdedomare: Knut Kircher, Tyskland.

Publik:42.563, Vassil Levski Stadion, Sofia

Då hade Lars Lagerbäck och Roland Andersson förlagt uppladdningen på Cypern för att ge landslaget lugn. Därefter flög man in dagen före och vann matchen som gav en skjuts mot Tysklands-VM. Då var det bulgariska landslaget inte i något större slag.

Dessförinnan var det en match i Burgas 1998 då Tommy Söderberg och Lagerbäck förlade uppladdningen i Wien och man chockade med att låta Martin Åslund starta i matchen och det var andra matchen efter att man slagit England i Lars-Tommys första kvalspel. Matchen gick i Burgas vid Svarta havet då arenan i Sofia renoverades.

[youtubeplay id=”mal9JTHPENM” size=”medium”]

Bulgarien-Sverige 0-1 (0-0)

Mål: 0-1 Henrik Larsson (62).

Bulgarien: Zdravko Zdravkov (Istranbulspor), Ivailo lordanov (Sporting Lissabon), Zlatomir Zagorcic (Liteks Lovech), Rossen Kirilov (Liteks Lovech), Valentin Naidenov (Lokomotiv Sofia), Ilian Iliev (Bursaspor), Zlatko lankov (Besiktas), Milen Petkov (CSKA Sofia), Ivailo Petkov (Liteks Lovech), Hristo Stoichkov (Kasiwa Reysol), Marian Hristov (Kaiserslautern).
Sverige: Magnus Hedman, Roland Nilsson, Patrik Andersson, Joachim Björklund, Teddy Lucic (Gary Sundgren 76), Stefan Schwarz- Håkan Mild, Johan Mjältby, Fredrik Ljungberg – Henrik Larsson (Magnus Erlingmark 88), Martin Åslund (Jesper Blomqvist 71).
Byten Bulgarien:Kirilov mot Veljan Paruchev (Neftochimik Burgas, 18). Iliev mot Georgi Bachev (FC Slavia Sofia, 60).”Vaidenov mot Georgi Ivanov (FC Slavia Sofia, 69).
Varningar: Åslund, Lucic, Paruchev, Zagorcic.
Domare: Bernd Heynemann, Tyskland.
Publik: 12 000

Nu väljer Sverige att förlägga hela uppladdningen i Sofia och med tanke på att engagemanget kring Bulgariens landslag är lågt så är det säkert lugnt. Publiksiffran på 10 900 mot Nederländerna i mars är den bästa men bortaförlusten mot Vitryssland i juni har kylt ner intresset. Sverige utan Zlatan drar inte direkt publik.

Nye förbundskaptenen Petar Hubtjev som varit assisterande länge tog över landslaget helt för ett knappt år sedan och han har vunnit två och förlorat tre matcher. Han är Bulgariens tolfte förbundskapten på 2000-talet vilket ger en bild av ett landslag som inte får någon tid att bygga nytt.

Truppen består mestadels av inhemska spelare och få av dem har nått någon av de större ligorna i Europa. Dessutom är det relativt oerfaret och hyfsat ungt. Då ska man veta att den bulgariska ligan är rankad ungefär som allsvenskan, och Janne Andersson har noll allsvenska spelare i truppen.

Visst, Bulgarien är starkare på hemmaplan med tre segrar mot Holland, Vitryssland och Luxemburg i VM-kvalet. Å andra sidan tog Bulgarien bara fem poäng på fem hemmamatcher i det senaste EM-kvalet. Man kryssade mot Italien vilket är starkt men fick bara kryss mot Malta och det blev förluster mot både Norge och Kroatien innan man vann mot Azerbadjzan.

Dagens landslag saknar även en stjärna som Hristo Stoitjkov eller Dimitar Berbatov och generationen spelare som blev fyra i USA-VM var verkligt stark under ledning av just Stoitjkov som även gjorde en kort sväng som förbundskapten i mitten av 2000-talet. Det hade kanske kunna lyfta landslaget?

Samtidigt ska Sverige vara tacksamt att Bulgarien är på dekis. Det är en fin möjlighet att ta sig än närmare VM i Ryssland. Tre poäng på torsdag ger en verklig injektion i det svenska VM-hoppet. Bara att kliva in på nationalarenan i Sofia och fixa det.

***

Peter Gerhardsson rörde om direkt och Lisa Dahlkvist petades och Lotta Schelin får lägga kraften på rehab. Intressant om Marija Banusic kan anta utmaningen och visa att hon hör hemma i landslaget. Blir ett tuffare VM-kval än vanligt då Danmark kan utmana på annat vis.

***

Pawel Cibicki till Leeds United? Två av varandra oberoende källor ger den bilden efter Sportbladets avslöjande i lördags om att det finns ett bud från klubben. Leeds och spelaren ska vara överens om ett fyraårsavtal och budet som ligger ska vara på 1,7 miljoner euro. Tar MFF det?

Steget från allsvenskan till Championship är inte helt lätt vilket man sett på både Marcus Antonsson och Gustav Engvall. Niclas Eliasson blev segerskytt när Bristol City slog ut Watford, men har fått nöja sig med ett par inhopp i ligaspelet.

Man kan dock lugnt säga att Cibicki passar den spelarprofil som Leeds värvar. Man letar mest utomlands för att det är billigare än i England och har fyndat i Schweiz, Tyskland och Spanien och även värvat från Holland.

Lönerna i Championship är numera högre vilket gör att fler söker sig till den engelska andraligan som dessutom är en bra väg till Premier League. Snittlönen häromåret låg på närmare fyra miljoner kronor, och skriver man ett fyraårsavtal med bonusar vid framgångar så rasslar det till.

Tar Cibicki plats i Leeds, då? I och med att han både kan spela på en kant och längst fram och att Leeds ofta spelar 4-2-3-1 så finns det möjligheter. Man har sålt Chris Wood, skeppat ut Antonsson på lån, släppt Doukara och kanske säljer Stuart Dallas, men ska nog ha ytterligare en anfallare.

***

Transferfönstret stänger på torsdag-fredag runt om i Europa. I landslaget är det framför allt Samuel Armenteros, Kristoffer Nordfeldt och Jakob Johansson som kan vara aktuella för klubbyten. Kanske finns någon skräll som Toivonen, Durmaz eller någon annan som blir köpt i sista stund?

Gillar att Janne Andersson är helt avslappnad kring hur spelarna hanterar de sista dagarna av fönstret. Som förbundskaptenen konstaterar: tillvaron i klubbarna är den viktigaste för spelarna och därför är det givet att de måste få kunna lägga krut på det om det behövs.

***

Iran är redan VM-klart för Ryssland 2018. kanske gjorde Saman Ghoddos val lite enklare? Oavsett, synd att han valde bort Sverige men det är i det närmaste en omöjlig situation att lösa om en förbundskapten inte anser att någon är bra nog.

***

Vill ni veta allt om Sveriges olika och möjliga vägar till VM i Ryssland så finns ALLA fakta om VM-kvalet i denna bloggposten.

***

Resan till Bulgarien och en kvalmatch där väcker minnen från min första bortaresa med landslaget. Det var till Burgas och EM-kvalet mot Bulgarien i oktober 1998. Då skulle landslaget flyga i eget plan direkt från lägret utanför Wien till orten som låg nära Sunny Beach och vi journalister åkte reguljärt via Sofia.

Med tanke på att det var svårt och krångligt att flyga från Wien till Burgas och att vi skulle hinna fram i tid till att landslaget anlände så gick Lars-Tommy med på en presskonferens till frukost två dagar före match. Redan vid 9-tiden var det pressträff på spelarhotellet utanför Österrikes huvudstad.

Därefter kastade alla journalister sig i bilar till flygplatsen. En del av de mer ärrade veteranerna skrev texter för allt vad de orkade innan planet skulle lyfta. Jag fattade inte varför, det var ju långt till pressläggning och man skulle hinna jobba både under resan och på plats i Burgas.

Väl på Austrian Airlines mellan Wien och Sofia förstod jag varför en del hade bråttom. De såg till att lämna texterna innan flyget lyfte vid lunch och sedan tog de för sig av gratis alkohol på flyget till Bulgarien. Det rullade in öl, vin och konjak till kaffet.

Man kan lugnt säga att stämningen bland en del av de mer erfarna var hög när de satte mark i Sofia. Blev onekligen överraskad när någon av dem försökte skjuta sin väska från fel håll genom röntgenmaskinen och dessutom sjöng “min älskling du är som en ros” till en av få kvinnliga journalister.

Någon lyckades dessutom glömma bort att väskan checkats in efter några minuter och det utbröt mindre panik hos personen i fråga. Det gick dock att lugna ner och vi kunde ta oss vidare till en annan terminal på Sofias flygplats.

Vi flög sedan vidare med ett bulgariskt inrikesflyg där det lät som om man satt inne i motorn. Färdkosten bestod då av en banan och en starkare starköl på burk. De äldre herrarna gick loss på ölen och lämnade bananen och sedan sov de skönt hela vägen till Burgas.

Det var onekligen andra tider. Vad är det Janne Andersson brukar säga? Då är då och nu är nu. I dag på planet till Sofia var det synnerligen nyktert i den svenska sportjournalistkåren. Med tanke på hur man hela tiden ska lämna texter, tweets och LIVE finns få eller inga sådana luckor och tur är väl det.

Publicerad 2017-08-28 kl 16:03

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto