POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Siffrorna som talar om Janne Anderssons succé

Fotbollskanalen On Tour från Bulgarian Army Stadium:

Nya avsnitt varje dag från Sofia och Minsk.

***

Tänk så snabbt det svänger. Ser på Sportbladet att 45 procent av 1240 tillfrågade inte vill se Zlatan Ibrahimovic i landslaget igen. Bara 32 procent svarar att de vill att Zlatan ska vara med i landslaget igen.

Det är överraskande, men tror att det handlar om att man upplevt ett annat landslag och att det gått så bra. Man får inte glömma att resultaten styr. Efter matcherna mot Danmark, där Zlatan tog Sverige till EM 2016, så hade säkert en stor majoritet velat ha honom kvar för evigt i landslaget.

Folk glömmer snabbt vad spelare gjort. Oavsett, först måste Zlatan spela matcher men på något sätt lär Janne Andersson vara tvungen att förhålla sig till frågan om Zlatan kommer tillbaka i United och gör det bra. Om då Sverige är VM-klart kommer frågan hänga över förbundskaptenen vare sig han vill eller ej.

Zlatan kan själv gå ut och säga att det inte är aktuellt. Om han inte gör det så blir det något Andersson får brottas med. Själv är jag tveksam till en comeback då jag tror att dynamiken och sammanhållningen ändrats helt efter EM 2016 och det kanske inte passar någon inblandad.

***

Spionen Jonas Thern träffade pressen i dag – HELA INTERVJUN HÄR – och pekade på att Bulgarien saknar lagkaptenen, vänsteryttern och tvåmålsskytten mot Holland inför torsdagens VM-kval mot Sverige, att man kör man-man-markering och tar en del risker i passningsspelet samt att inramningen inte är särskilt hätsk längre.

Sedan körde givetvis Thern också de vanliga svängarna om att Bulgarien är hemmastarkt, inte förlorat i Sofia sedan Norge vann här 2015 och att man blivit kompaktare och mer riskminimerande sedan Sverige slog dem klart på Friends Arena.

***

Tänk att landskamperna gång på gång används som slagträn mellan Discovery och olika operatörer, nu senast Com Hem och Boxer. Visst, det går att fatta att det blir diskussioner om var kostnaderna ska ligga och att Discovery köpt mycket rättigheter till sport som man vill finansiera.

Däremot känns det tveksamt att dra ut ett pressmeddelande några dagar innan VM-kvalen och spela det kortet igen. Så sent som i juni var det ju likadant mellan Discovery och Telia och det hette att många skulle blåsas på matchen mot Frankrike. Borde kunna skötas snyggare.

***

När Sverige VM-kvalade mot Bulgarien 2005 var det utsålt på nationalarenan Vasil Levski men det är inte alls så längre. Landets bästa publiksiffra på senare år är 25 000 mot Tjeckien i VM-kvalet 2013.

Under VM-kvalet är 10 900 hemma mot Holland i mars, men det bulgariska förbundet har inlett en kampanj för att få folk till matchen mot Sverige. Flera tusen unga spelare får gå gratis på VM-kvalet och man siktar på 15 000 åskådare.

Bland bulgariska journalister är det uppgivet och man tror knappast att man ens kan göra mål mot Sverige. Dessutom talar man om att det bulgariska förbundet redan är inställt på att bygga ett landslag inför EM-kvalet till EM 2020 då det finns 24 platser att slåss om.

***

Gästspelade i Breaking News under gårdagen efter intervjun med Jimmy Durmaz om Leif Kihl.

***

Janne Andersson är magsjuk…och isolerad. Det var riktiga Breaking News i Nyhetsmorgon i morse.

Landslaget har givetvis egen kock med sig. Oklart vad som drabbat förbundskaptenen och Peter Wettergren tar över sysslorna. Misstänker att han får ta presskonferensen ihop med lagkaptenen Andreas Granqvist.

***

Ännu har jag bara sett två hotell och en träningsanläggning i Sofia och så en hel del slitna byggnader från olika taxibilar. Kan dock konstatera att man inte verkar uppskatta bilbälten här. I varje taxi har man olika anordningar för att slippa bära bälte och slippa ljudet som följer om man inte har bälte.

Dessutom har inte förbudet mot rökning på allmänna platser kommit särskilt långt i landet. Även taxichaffisarna röker flitigt vilket man sig av i från och på vårt hotell med en hel del businessgubbar är det mycket cigarrer. Inget jag uppskattar, men man får ta seden dit man kommer.

***

Visst, det är tidigt än och Janne Andersson har bara varit förbundskapten i ett år, men det är uppenbart att han gjort avtryck. Landslaget leder kvalgruppen efter sex omgångar och det före länder som Frankrike och Holland.

Dessutom har Anderssons landslag även blixtrat till i träningsmatchen mot EM-vinnaren Portugal där ett B-lag såg till att vinna med 3-2. Vilket innebär att Andersson är den förbundskapten som har bäst poängsnitt både med och utan träningsmatcher.

Roade mig med att räkna igenom alla förbundskapteners poängsnitt för tävlingsmatcher – statistiken från alla matcher är från SvFF även om jag räknat om till tre poäng – och det blir en del slamkrypare (ni som är unga får googla det) som hur man räknar 3-0 segern i Parken via Uefa-skrivbord och tävlingsmatcher som går till förlängning. Förstnämnda blev en seger, sistnämnda kryss.

Faktum är att Sverige införde jobbet som förbundskapten först 1962, då Hammarbys starke man Lennart Nyman tog över jobbet. Fram till dess hanterades landslaget av Uttagningskommittén (UK) vars ledare ofta fungerade som tränare och lagledare för landslaget.

Under perioder anlitades även tränare externt, men efter att Sverige misslyckades med att kvalificera sig till VM 1962 i Chile tog SvFF beslutet att låta en förbundskapten leda landslaget.

Efter det ser poängstatistiken ut som följer för alla förbundskaptenerna som lett Sveriges landslag.

Janne Andersson, 2017-

Tävlingsmatcher: 4 vinster 1 oavgjord 1 förlust = 2,17 i poängsnitt per match

Alla matcher: 7 2 2 = 2,09 i poängsnitt per match

Meriter: Inga.

Erik Hamrén, 2009-16

Tävlingsmatcher: 21 7 12 = 1,75

Alla matcher: 46 17 23 = 2,04

Meriter: Tre kvalspel. Tog Sverige till EM 2012 och 2016 men gick aldrig vidare från gruppen.

Lars Lagerbäck, 2004-09

Tävlingsmatcher: 23 7 9 =1,95

Alla matcher: 31 19 23 = 1,53

Meriter: Tre kvalspel. Tog Sverige till VM 2006 men ut i åttondelen och till EM 2008 men ut i gruppspelet.

Tommy Söderberg och Lars Lagerbäck, 1998-04

Tävlingsmatcher: 22 12 3 = 2,11

Alla matcher: 40 29 19 = 1,69

Meriter: Tre kvalspel. Tog Sverige till EM 2000, VM 2002 och EM 2004. I första mästerskapet ut i gruppspelet men i VM 2002 föll man i förlängning i åttondelen mot Senegal och ut i EM-kvartsfinal efter straffar mot Holland.

Tommy Svensson, 1991-97

Tävlingsmatcher: 21 9 9 = 1,85

Alla matcher: 44 23 20 = 1,78

Meriter: Tre kvalspel. Tog Sverige till EM-semifinal 1992 efter att man varit direktkvalificerat som värdnation och sedan VM-brons 1994. Därefter två kvalspel utan mästerskap.

Nils Andersson, 1990

Alla matcher: 2 0 2 = 1,5

Meriter: Inhoppare i väntan på Tommy Svensson.

Olle Nordin, 1986-90

Tävlingsmatcher: 8 4 5 = 1,65

Alla matcher: 23 12 10 = 1,8

Meriter: Två kvalspel. Var nära att ta Sverige till EM 1988 och lyckades ta landslaget till VM 1990 vilket var första mästerskapet på tolv år. Valde att nobba förlängning inför VM och när det blev tre raka förluster fick Nordin inget nytt kontrakt.

Lars ”Laban” Arnesson, 1980-85

Tävlingsmatcher: 12 4 8

Alla matcher: 27 13 19 = 1,59

Meriter: Tre kvalspel. Nära VM i Mexiko 1986 men när Västtyskland förlorade hemma mot Portugal blev det inget och Arnesson fick gå.

Georg ”Åby” Ericson, 1971-79

Tävlingsmatcher: 15 9 14 = 1,42

Alla matcher: 39 20 32 = 1,51

Meriter: Fem kvalspel och tog Sverige till VM 1974 och 1978. Bäst gick det i Västtyskland 1974 då landslaget blev femma.

Orvar Bergmark, 1966-70

Tävlingsmatcher: 7 3 6 = 1,5

Alla matcher: 26 11 12 = 1,81

Meriter: Två kvalspel. Tog Sverige till VM 1970 där det blev respass i gruppspelet på grund av målskillnad.

Lennart Nyman, 1962-65

Tävlingsmatcher: 4 4 2 = 1,6

Alla matcher: 14 13  9 = 1,53

Meriter: Två kvalspel utan framgång, även om man gick till sista rundan i EM-kvalet 1964 där Sovjet blev för svårt.

Man kan konstatera att kombinationen Lars Lagerbäck och Tommy Söderberg var ruskigt effektiv med tanke på att man klarade alla tre kvalspel som man ställde upp i och gjorde tre mästerskap med ett poängsnitt på 2,11 per tävlingsmatch. Stolpträffen mot Senegal och straffarna mot Holland stoppade dem från riktiga framgångar.

Lars Lagerbäck var inte fullt lika vass på egen hand och då hade man ändå tre Superswedes i form av Ljungberg, Larsson och Ibrahimovic till VM 2006. Han kvalade förvisso in till två av tre mästerskap men tog sig bara vidare från gruppspelet en gång och det var just i Tyskland 2006.

Tommy Svensson sänkte sitt snitt med två misslyckade kvalspel efter VM-succén men ingen kan ta i från honom en EM-semifinal och ett VM-brons. Det är svårslaget med en mästerskapsmedalj med tanke på att Sverige inte hade tagit någon sedan VM 1958 på hemmaplan.

Georg “Åby” Ericson tog Sverige till en femteplats i VM 1974 och till två mästerskap men man måste vara ärlig och säga att konkurrensen var annorlunda. Till VM 1978 tog sig Sverige efter att ha vunnit en grupp med Norge och Schweiz… Tre segrar och en förlust räckte till VM.

På 1960-talet spelade man färre matcher och kvalspelet var framför allt annorlunda till EM. Förbundskapten Orvar Bergmark bröt ändå en lång period utan kvalframgångar när Ove Kindvall sänkte Frankrike i VM-kvalet till Mexiko 1970.

Om Janne Anderssons siffror ska betyda något på allvar så vill det till att Sverige tar sig till mästerskap. Helst till VM i Ryssland nästa sommar och då kan han verkligen göra avtryck. Landslaget har missat två VM i rad men har chansen med fyra matcher kvar av kvalspelet.

Ett rimligt facit på slutet för svensk del är segrar mot Bulgarien, Vitryssland och Luxemburg och sedan ett kryss mot Holland. Låter som en rimlig resultatrad och ett utfall som man hade varit nöjd med.

Sedan hänger en direktplats på vad Frankrike gör, risken är att Deschamp o Co tar tolv poäng. I så fall blir det playoff för svensk del och med tanke på resultaten man gjort finns möjligheterna att Sverige blir seedat till ett playoff i november vilket kan göra det lättare.

Om Frankrike däremot tappar poäng och man slutar på samma poäng som Sverige kommer det att handla om målskillnad och där leder Janne Andersson o Co ännu så länge men fransmännen har lättare restprogram. Det blir ett drama hela vägen till oktober.

Nedan är förutsättningarna i form av tabell, resultat och spelschema och annat kring Sveriges VM-kvalgrupp A:

 

1 Sverige    6 4 1 1 12-4  13
2 Frankrike   6 4 1 1 11-5  13
3 Nederländerna 6 3 1 2 13-6  10
4 Bulgarien   6 3 0 3  9-12  9
5 Vitryssland  6 1 2 3  4-11  5
6 Luxemburg   6 0 1 5  6-17  1

Resultat

6 september: Sverige – Holland 1-1, Vitryssland-Frankrike 0-0, Bulgarien-Luxemburg 4-3

7 oktober: Luxemburg – Sverige 0-1, Holland-Vitryssland 4-1, Frankrike-Bulgarien 4-1

10 oktober: Sverige – Bulgarien 3-0, Vitryssland-Luxemburg 1-1, Holland-Frankrike 0-1

11 november: Frankrike – Sverige 2-1, Luxemburg-Holland 1-3, Bulgarien-Vitryssland 1-0

25 mars: Sverige – Vitryssland 4-0, Bulgarien-Holland 2-0, Luxemburg-Frankrike 1-3

9 juni: Sverige – Frankrike 2-1, Holland-Luxemburg 5-0, Vitryssland-Bulgarien 2-1

Resterande spelschema:

31 augusti: Bulgarien – Sverige, Frankrike-Holland, Luxemburg-Vitryssland

3 september: Vitryssland – Sverige, Holland-Bulgarien, Frankrike-Luxemburg

7 oktober: Sverige – Luxemburg, Vitryssland-Holland, Bulgarien-Frankrike

10 oktober: Holland – Sverige, Luxemburg-Bulgarien, Frankrike-Vitryssland

Eftersom det är Fifa som styr VM och dess kvalspel och inte Uefa så är det alltså INTE inbördes möten som avgör kampen om man hamnar på lika många poäng utan det är målskillnaden som styr.

Så här rankar man lagen i gruppen:

1. Poäng 2. Målskillnad 3. Flest gjorda mål 4. Inbördes möten 5. Inbördes målskillnad 6. Flest gjorda mål i inbördes möten 7. Om bara två lag är kvar på samma poäng så vinner det lag som gjort fler bortamål 8. Play off på neutral plan med förlängning och straffar om det krävs.

Sverige har alltså två vägar till VM i Ryssland. Antingen kan man vinna gruppen och ta en direktplats eller så handlar det om att bli en av åtta grupptvåor och väl där vinna ett play off som man gjorde mot Danmark när man nådde EM 2016. Just nu leder Sverige gruppen och ett kryss mellan Frankrike och Holland i Paris är lockande, men det kanske ger Holland hopp? En fransk seger sågar av holländarna.

Viktigast är att Sverige vinner sina matcher och om man tar sex poäng i nästa vecka så ligger vägen mot Ryssland öppen. Luxemburg hemma ska bara vara tre poäng och då kan det bli en fin kamp i Amsterdam i oktober. Förhoppningen är att holländarna är borta då och att Sverige slåss med Frankrike om att gå direkt till Ryssland.

Frankrike har förvisso Holland kvar som bytt förbundskapten och behöver rivstarta men annars har fransmännen enklare restprogram än Sverige som har tre bortamatcher och bara en hemmamatch. Bäst är kanske trots allt om Frankrike sågar av Holland i nästa vecka?

Om det blir en andraplats för Sverige och playoff är förutsättningarna som följer. I Europa är det nio VM-kvalgrupper och de nio gruppvinnarna går direkt till VM i Ryssland. För de åtta bästa grupptvåorna, den sämsta grupptvåan faller alltså bort, blir det play off.

Det var en sådan plats Sverige tog under VM-kvalet till Brasilien men där man föll mot Portugal över två matcher. Just nu är ställningen bland grupptvåorna så här men alla har inte spelat lika många matcher och i grupperna I och H är det färre lag och därför räknar man inte matcherna mot det sämsta laget i de andra grupperna:

 

Plats Grupp Landslag M V O F MF MB MS Poäng
1 G Italien 4 3 1 0 9 4 +5 10
2 C Nordirland 5 3 1 1 7 2 +5 10
3 A Frankrike 5 3 1 1 8 4 +4 10
4 I Island 5 3 1 1 7 5 +2 10
5 B Portugal 4 3 0 1 15 2 +13 9
6 F Slovakien 5 3 0 2 9 3 +6 9
7 H Grekland 5 2 3 0 6 2 +4 9
8 D Irland 5 2 3 0 5 3 +2 9
9 E Montenegro 5 2 1 2 9 7 +2 7

 

När man efter kvalspelets slut ska ta fram åtta grupptvåor så rensar man bort det sistaplacerade laget i VM-kvalgrupperna A-G och sedan gäller följande kriterier för att ta fram åtta av nio lag: 1) poäng 2) målskillnad 3) flest gjorda mål.

Inför lottningen av playoff så seedar man lagen och Fifa:s världsranking i oktober 2017 ligger då till grund till seedningen och där ingår kvalspelets sista omgångar. Playoff till VM lottas efter att kvalspelet är färdigspelat i oktober 2017 och matcherna spelas sedan i november: första matchen 9, 10 eller 11 november och returen 12, 13 eller 14 november.

Publicerad 2017-08-30 kl 09:10

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto