Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Vägen till VM i Ryssland är fortfarande lång

Fotbollskanalen On Tour från Sofia:

***

Ännu oklart om förbundskapten Janne Andersson är klar till kvällens match. Peter Wettergren tar i varje fall matchgenomgången på förmiddagen och även andra aktiviteter under dagen, enligt SvFF:s Niklas Bodell.

***

Fyra omgångar återstår av Sveriges VM-kvalgrupp. Därefter klarnar det om Sverige är klart för VM, får spela playoff i november eller är helt borta från VM-spel i Ryssland nästa sommar.

Torsdag kväll spelar Sverige mot Bulgarien i Sofia och samtidigt möter Frankrike nuvarande grupptrean Holland i Paris. Ny omgång väntar därefter på söndag, då Sverige möter Vitryssland borta, innan avgörandet i VM-kvalgrupp A sker med matcher 7 och 10 oktober.

Totalt ska 31 landslag ta sig till Ryssland som är deltagarland 32 och redan klart för VM som arrangör. Redan är Iran och Brasilien klara för VM så i dagsläget återstår det 29 platser och kvalspelet pågår för fullt över hela världen när man ska vaska fram VM-deltagarna.

Sverige utkämpar en kamp i Europa där 54 nationsförbund kämpar om 13 platser och så här ser fördelningen för VM 2018 ut:

Ryssland – 1 plats

Europa – 54 länder slåss om 13 platser

Sydamerika – 10 länder slåss om 4,5 platser då ett lag spelar playoff mot Oceaniens vinnare.

Oceanien – 11 länder slåss om 0,5 plats

Nord-, Mellanamerika och Karibien – 35 länder slåss om 3,5 platser då ett lag kvalar mot ett lag från Asien

Afrika – 54 länder slåss om 5 platser

Asien – 46 länder slåss om 4,5 platser där ett lag kvalar mot ett från Nord-, Mellanamerika och Karibien

VM är svårt att ta sig till och kollar man på senaste VM-kvalet till Brasilien 2014 för Europa, då Sverige kom tvåa efter Tyskland i gruppen, så inser man att det är tufft att bli gruppvinnare. Sämsta vinnarna poängmässigt var England, Ryssland och Italien som alla tappade åtta poäng.

Sverige har hittills tappat fem poäng i gruppspelet och har tre bortamatcher kvar. Då inser man att det blir tufft att hålla Frankrike bakom sig. Särskilt med tanke på att fransmännen har ett lättare restprogram än det svenska landslaget.

Läget för Sverige är som följer:

1 Sverige    6 4 1 1 12-4  13
2 Frankrike   6 4 1 1 11-5  13
3 Nederländerna 6 3 1 2 13-6  10
4 Bulgarien   6 3 0 3  9-12  9
5 Vitryssland  6 1 2 3  4-11  5
6 Luxemburg   6 0 1 5  6-17  1

Resterande spelschema:

31 augusti: Bulgarien-Sverige, Frankrike-Holland, Luxemburg-Vitryssland

3 september: Vitryssland-Sverige, Holland-Bulgarien, Frankrike-Luxemburg

7 oktober: Sverige-Luxemburg, Vitryssland-Holland, Bulgarien-Frankrike

10 oktober: Holland-Sverige, Luxemburg-Bulgarien, Frankrike-Vitryssland

Eftersom det är Fifa som styr VM och dess kvalspel och inte Uefa så är det alltså INTE inbördes möten som avgör kampen om man hamnar på lika många poäng utan det är målskillnaden som styr.

Så här rankar man lagen i gruppen:

1. Poäng 2. Målskillnad 3. Flest gjorda mål 4. Inbördes möten 5. Inbördes målskillnad 6. Flest gjorda mål i inbördes möten 7. Om bara två lag är kvar på samma poäng så vinner det lag som gjort fler bortamål 8. Play off på neutral plan med förlängning och straffar om det krävs.

Sverige leder just nu på gruppen på bättre målskillnad och har dessutom gjort fler mål vilket är ett plus. Samtidigt är det många matcher kvar och både Sverige och Frankrike har Luxemburg kvar på hemmaplan.

Man kan laborera med olika resultat men klart är att om Sverige inte vinner både mot Bulgarien och Vitryssland är det bäst om fransmännen slår Holland i Paris. Allt för att såga av det holländska landslagets hopp om att kunna nå en eventuell playoffplats till VM.

Om Sverige däremot vinner mot Bulgarien är det givet att man vill att Frankrike och Holland kryssar. Holländsk vinst kan ge för mycket holländskt hopp, men att fransmännen då tappar poäng är kanon så Sverige har det i egna händer. Då har troligen Holland inget hopp inför matchen i Amsterdam.

Då skulle Janne Andersson kunna fira ett svenskt VM-avancemang i Holland den 10 oktober, men det är långt kvar och man behöver minst ta tio poäng och kanske till och med tolv, det vill säga gå rent de sista fyra omgångarna.

Om Sverige inte vinner gruppen blir det playoff. Sverige förlorade ju i playoff mot Portugal inför VM i Brasilien. Det är med automatik tuffare playoffmotståndare i VM-kvalet då det är grupptvåor jämfört med i EM-kvalet senast, då det var grupptreor och Sverige fick möta Danmark.

Om det blir en andraplats för Sverige i VM-kvalet och playoff är förutsättningarna som följer. I Europa är det nio VM-kvalgrupper och de nio gruppvinnarna går direkt till VM i Ryssland. För de åtta bästa grupptvåorna, den sämsta grupptvåan faller alltså bort, blir det play off.

Så här funkar playoff i VM och så här är läget bland de nuvarande nio grupptvåorna, vilket kan skifta en hel del under hösten:

 

Plats Grupp Landslag M V O F MF MB MS Poäng
1 G Italien 4 3 1 0 9 4 +5 10
2 C Nordirland 5 3 1 1 7 2 +5 10
3 A Frankrike 5 3 1 1 8 4 +4 10
4 I Island 5 3 1 1 7 5 +2 10
5 B Portugal 4 3 0 1 15 2 +13 9
6 F Slovakien 5 3 0 2 9 3 +6 9
7 H Grekland 5 2 3 0 6 2 +4 9
8 D Irland 5 2 3 0 5 3 +2 9
9 E Montenegro 5 2 1 2 9 7 +2 7

 

När man efter kvalspelets slut i oktober ska ta fram de åtta bästa grupptvåor utav nio grupptvåor så rensar man bort det sistaplacerade laget i VM-kvalgrupperna A-G och sedan gäller följande kriterier för att ta fram åtta av nio lag:

1) poäng 2) målskillnad 3) flest gjorda mål.

Playoff till VM lottas efter några dagar efter att kvalspelet är färdigspelat i oktober och matcherna spelas sedan i november: den första matchen går 9, 10 eller 11 november och returen spelas 12, 13 eller 14 november.

Inför lottningen av playoff så seedar man lagen och Fifa:s världsranking i oktober 2017 ligger då till grund till seedningen och där ingår kvalspelets sista omgångar. Att Sverige gått starkt i kvalspelet talar för seedning, men det hänger på de andra lagen i playoff.

Publicerad 2017-08-31 kl 10:51

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons