Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

En hel del huvudbry för Janne Andersson

Måndagens poddavsnitt har lett till många kommenterar i sociala medier och via mejl. Det är uppenbart att Mats Magnussons öppna skildring av sin uppgång, sitt fall och sedermera kamp för att komma på fötter berör många.

Det var ett tag sedan jag fick sådana reaktioner och här är ett axplock ur mejlen:

Mycket bra podd igår med Magnusson, det var rörande att lyssna på.

Två fina avsnitt med Mats som går rakt in i hjärtat.

Lyssnade ikväll på senaste avsnittet med Masse. Otroligt bra avsnitt, vilket jag visserligen tycker att alla avsnitt är men detta avsnittet var såklart lite speciellt. Väldigt intressant att höra honom berätta om hur man kan gå från toppen till botten för att sen klättra upp igen. Man lider med honom samtidigt som man gläds åt att de nu ordnat upp sig för

Fantastiskt gripande avsnitt med Mats Magnusson!!! Tack för det. Man ömmar verkligen för honom och hoppas det kommer att gå bra i framtiden.

honom. Verkligen rörande avsnitt. 

Jag har sett Masse i Ängelholms ishall många gånger, skrikandes på domarna, på motståndarna och tänkt -“herregud vilken pajas…”, men nu förstår man ju hur han haft det och det är lätt att döma en människa utan att känna honom eller henne. Väldigt bra avsnitt och måste medge att det gjorde ont i hela kroppen att höra del 1.

Jag vill bara tacka för en oerhört gripande podcast med Mats Magnusson. Nästan så att man satt och lipade på bussen hem från jobbet. Nu ser jag fram emot Mats bok ännu mer. Den hoppas jag få av mina föräldrar i julklapp 🙂

Lyssnade imorse på väg till Malmö på Mats Magnusson. Riktigt jäkla bra. Han vågade verkligen visa känslor. Mycket starkt av honom efter att verkligen hamnat snett och tagit sig tillbaka.  Skall läsa boken. Blev verkligen berörd.  Framför gärna till honom alla lyckönskningar.  All cred till honom

 

I veckan kommer Magnussons bok “Masse – helvetet tur & retur”, som han skrivit ihop med Marcus Birro, ut på marknaden och det väntar en hel del uppmärksamhet i samband med Bokmässan i Göteborg där han är på plats.

Poddintervjun som är i två delar finns via denna länk.

I del 1 av poddintervjun berättar Mats Magnusson om hur det gick utför, om hur han levde på samhällets skuggsida och ofta bodde i Högaborgs och Eskilsminnes klubbstugor, om att en vänskapsmatch med Benfica där han blev utskrattad blev vändningen, om hur han fick hjälp att bli nykter och börja betala sina mångmiljonskulder, om hur han återfick kontakten med sin gamla familj, om varför han ville berätta om det i en bok och om drömmen om att återvända till Lissabon med sin nya familj.

I del 2 av poddintervjun talar Magnusson om sin makalösa karriär som spelare, om genombrottet i Malmö FF, om när han blev petad för att han hade för högt BMI, om Hasse Borgs reklamkupp inför det klassiska målet mot Västtyskland, om den omedelbara succén i Benfica, om varför hans agent nobbade bud från Barcelona, Everton och andra storklubbar, om att bli blåst på Guldskon som Europas bäste målskytt av Hristo Stoitjkov, om att det svider att Tomas Brolin och inte han fick Guldbollen 1990 och varför han och Henrik Larsson funkade så bra ihop och sköt HIF till allsvenskan efter 25 års frånvaro.

***

Onekligen en häftig insats av Anton Tinnerholm mot Elfsborg, men landslaget? Nej, där är han inte.

***

Hamrén-effekten för Örgryte. Seger direkt. Apropå Erik Hamrén och att han varit utan tränarjobb i 15 månader så skrev Simon Bank en krönika på med rubriken: “Något har skrämt bort allt och alla” och med temat att han är iskall på marknaden men att han trots allt gjort mycket bra tidigare.

Vilket säkert är en del av sanningen, inte minst i Sverige, men när det gäller Hamrén har jag hört att han varit helt ointresserad av arbeten i Norden och de propåer han fått har fått nej tack i svar. Det har funnits intresserade klubbar i den här regionen.

Men Erik Hamrén hade en förhoppning att komma ut i Europa eller i världen för att jobba som tränare efter sin tid som förbundskapten, men det har inte funkat. Under tiden har han nobbat en del okej jobb i vår del av världen. Han missbedömde helt enkelt sin dragningskraft.

***

Apropå tränare utan jobb så befinner sig Magnus Haglund där. Fotbollskanalen hade nyheten redan under tisdagen men bekräftelsen dröjde till onsdagen. Det heter att man skiljs i samförstånd. Jo, tjenare. Varför ens skriva så?

Magnus Haglund stod i måndags efter 0-6 på Swedbank Stadion och var tydlig med sin ambition att stanna kvar som manager för Elfsborg. Då är det givet att han inte lämnat i samförstånd, utan  att klubbledningen sparkat honom.

Om det är rätt? Uppenbarligen har han inte spelartruppens förtroende. Så som lagkaptenen Kevin Stuhr Ellegaard sågade sin tränare efter förlusten senast var talande och dansken backade inte heller från sin kritik under tisdagen.

Dessutom har Elfsborg underpresterat och det blev fel när man tog tillbaka Haglund till klubben. Det är alltid svårt att återvända och lyckas för bägge parter har förändrats och det var en annan klubb och en annan Magnus Haglund och det andra äktenskapet slutade inte lyckligt.

Intressant att se på Elfsborgs placeringar i statistikbloggen. Uppenbart att Anders Svensson betydde en hel del för klubben under sina många år i gulsvart. Sommarens hemvändare Samuel Holmén kan knappast fylla de skorna även om han säkerligen kommer att vara starkare efter en försäsong med klubben.

Blir intressant att följa Elfsborg. För ordförande Bosse Johansson kliver av i mars och han är en av arkitekterna bakom framgången och har varit aktiv sedan mitten av 2000-talet. Det är ett rejält skifte.

Kritiken mot klubbchefen Stefan Andreasson går att läsa sig till. Kolla bara Borås Tidning. Orkar han köra vidare? Ska han köra vidare? Att tappa även Andreasson är knappast bra för kontinuiteten. Vilken tränare lockar han till sig? Tror knappast Olof Mellberg går dit.

Många frågor för Borås-klubben som lär känna att det blåser snålt. Kanske rätt läge för en tränare att gå dit? Man har rätt mycket att vinna och inte så mycket att förlora och det fylls på talanger och ännu så länge är ekonomin hyfsat stark. Om inte bankdirektör Johansson sett något vi andra inte ser?

***

Onsdag eftermiddag, strax efter 14:00, så presenterar Janne Andersson truppen som avgör Sveriges vidare VM-öde. Det är manskapet som ska spela mot Luxemburg hemma 7 oktober och Holland borta 10 oktober, och det kommer att bli ett raffinerat slut på VM-kvalet.

HÄR HITTAR NI ALLA FÖRUTSÄTTNINGAR I VM-KVALET

Man kan lugnt säga att Janne Andersson har en del huvudbry. Jimmy Durmaz är skadad och missar troligen kvalmatcherna. Victor Nilsson Lindelöf spelar inte regelbundet och har tappat en hel del självförtroende. Albin Ekdal har fortsatta ryggproblem och var svag mot Bulgarien.

Just det centrala svenska mittfältet är något av en akilleshäl och där det inte finns några riktigt gångbara alternativ. Sebastian Larsson var bra mot Vitryssland, men vitryssarna var svaga, och Jakob Johansson har tappat en hel del av formen från i våras och såg trög och tung ut senast i landslaget.

Alternativen är inte heller så spektakulära: Oscar Hiljemark bytte serie A till Panathinaikos och har spelat tre matcher, Gustav Svensson spelar mittback i Seattle och Alexander Fransson som har varit bänkad i Basel och som saknades helt i senaste matchen.

I anfallet är Marcus Berg, Ola Toivonen och Isaac Kiese Thelin som börjat göra mål igen givna. Christoffer Nyman har haft skadeproblem. Är det John Guidetti som precis börjat spela igen som tar den fjärde platsen? Kanske blir Mikael Ishak som vaknat i Nürnberg en joker när Samuel Armenteros haft en tung start i serie A?

Man kan lugnt konstatera att Janne Andersson och Peter Wettergren har en del att fundera på, och antagligen slutar det med ytterst få förändringar. De har sitt manskap och det lär se ut så här:

Målvakter: Robin Olsen, FC Köpenhamn, Karl-Johan Johnsson, Guingamp, Kristoffer Nordfeldt, Swansea

Backar: Ludwig Augustinsson, Werder Bremen, Andreas Granqvist, Krasnodar, Pontus Jansson, Leeds, Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United, Emil Krafth, Bologna, Martin Olsson, Swansea, Mikael Lustig, Celtic, Filip Helander, Bologna

Mittfältare: Victor Claesson, Krasnodar, Albin Ekdal, Hamburg, Emil Forsberg, RB Leipzig, Gustav Svensson, Seattle, Sebastian Larsson, Hull, Jakob Johansson, AEK Aten, Gustav Svensson, Seattle, Marcus Rohdén, Crotone, ??????

Anfallare: Marcus Berg, Al Ain, Isaac Kiese Thelin, Waasland-Beveren Ola Toivonen, Toulouse, ??????

Känns som att om man tar ut en extra central mittfältare blir det Oscar Hiljemark, att Sam Larsson har en chans att ta platsen efter Durmaz om inte det blir en chock i form av Ken Sema samt att det troliga är att man går på Guidetti som anfallare.

I slutändan kommer det svenska hoppet att nå playoff hänga på en solid försvarsinsats i Amsterdam. Det är säkert något som finns med när Andersson och Wettergren väger ihop de sista faktorerna innan man tar ut truppen.

Sverige har sålt 47 000 biljetter till hemmamatchen mot Luxemburg och det lär bli utsålt. Så det kommer att finnas ett rejält stöd för Sverige när man jagar seger i första hand och mål i andra hand mot Luxemburg.

Holland kan tyvärr gå ut och spela på resultatet från Friends Arena när man möter Vitryssland borta. Då vet man exakt vad som krävs för att hämta in mål på Sverige inför avgörandet i den sista omgången.

Just nu låter tre poängs ledning och sex måls försprång som mycket. Men man får inte heller glömma att i matchen i Amsterdam så innebär en holländsk seger med 2-0 att man hämtar in fyra mål på Sverige och även tre pinnar.

 

 

Publicerad 2017-09-27 kl 09:58

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons