Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

En historisk kväll för ett landsLAG

Inte sedan VM 1938 har Sverige vunnit en tävlingsmatch med 8-0. Största kvalsegern någonsin. Lägg till ett publikrekord.

Inse att det var en historisk kväll med en imponerande insats av ett svenskt landsLAG som var inställt på att minst ta en playoffplats till VM.

Vem hade kunnat drömma om att Sverige skulle sätta nytt publikrekord på Friends Arena. Och slå målrekord i kvalsammanhang. Och vinna större än någonsin i kval. Och tangera största segern i tävlingssammanhang. Allt utan tidernas störste svenska spelare i laget.

Ganska otroligt egentligen. Ett Sverige som historiskt sett ofta haft svårt mot så kallade mindre lag där man ska föra matcherna och ta kommandot och helt enkelt styra spelet. Mot Luxemburg gjorde man allt det och lite till och tog ett grepp om en playoffplats till VM i Ryssland.

De 50 022 på läktarna fick se en mäktig uppvisning i fokusering på uppgiften att ta kommandot med tidiga mål och dessutom en fortsatt satsning. Matchplanen klaffade och att man på 18 avslut varav 14 på mål gjorde åtta mål skvallrade om en effektivitet.

Visst, man släppte till några farligheter men oftast såg Sverige till att freda det svenska målet. Laget jobbade som ett lag, från straffområde till till straffområde, och man stötte och pressade fram misstag och såg till att löpa hemåt när man tappade boll.

Framåt var det kombinationer och många olika sätt att skapa chanser. Man började med att Mikael Lustig slog långt på Ola Toivonen som skulle skarva ner till Berg och de andra. Efter Andreas Granqvist straff till 1-0 (som Toivonen fick av att snurra runt sin back men den var ganska billig) började Sverige att alternera.

Under hela veckan inför Sverige-Luxemburg talade spelarna om matchen och sina uppgift som om de var hjärntvättade. De brydde sig inte om målskillnaden. De hade bara fokus på sin prestation mot Luxemburg. Allt handlade bara om att varje spelare skulle fokusera på att göra sin uppgift fokuserat.

Om försnacket blev minst sagt osexigt så blev utförandet något helt annat. Det var en ren orgie i fotbollsgodis och trots 8-0 så hade Sverige kunnat göra mer. Ta bara att Viktor Claesson och Emil Forsberg inte kom med i målprotokollet och det var inte för att de saknade möjligheter.

Marcus Berg blev naturligtvis den stora hjälten med sina fyra mål och inte sällan med Ola Toivonen på ett eller annat sätt inblandad. Lägg till lagkaptenen Andreas Granqvist som säkert skickade in två straffar, Mikael Lustig som krävde att vara kvar för att nicka in ett mål och Toivonens vackra 8-0.

Bland de häftigaste urladdningarna som jag sett ett svenskt landslag göra. Det var som om förlusten mot Bulgarien och ett missnöje med prestationerna totalt sett under förra samlingen kopplat till Luxemburgs skrällartade 0-0 mot Frankrike fick fram denna svenska lagprestation.

Alla var på tå och utförde Andersson och Wettegrens order om hur de skulle uppträda. På presskonferensen var Janne Andersson naturligtvis överlycklig över 8-0 men talade desto mer om prestationen och om hur konsekvent spelarna genomförde matchen till punkt och pricka.

Förbundskaptenen talade lika mycket om Marcus Bergs löpningar hemåt för att täcka upp vid kontringar som om anfallarens fyra mål. Det var en tränare som sett en hel del annat än vad publik och medier kollar mest efter.

Holland får svårt att hämta in 14 måls skillnad över två matcher mot Vitryssland och Sverige. Särskilt sett till hur det svenska landslaget uppträder. Den metamorfos som landslaget genomgått sedan turliga 1-1 hemma mot Holland i VM-kvalpremiären är sensationell.

Man kan inte nog tala om jobbet som Andersson och Wettergren gjort. De har fått ett manskap av spelare där majoriteten knappast gör större avtryck i de stora ligorna och klubbarna ute i Europa att prestera i en svår grupp. Sverige har på ett år blivit något helt annat, ett helt landslag på ett annat sätt än tidigare.

Ända sedan U21-EM 2009 har man väntat på Marcus Berg och Ola Toivonen och även om de då och då blixtrat till i landslaget har de hunnit bli så gamla att det kändes tveksamt om de kunde göra riktiga avtryck. Jag vet att det var mot Luxemburg, men insatsen från duon var magnifik för att låna Janne Anderssons epitet.

Det känns förmätet att leta efter svagheter i ett svenskt landslag som fick till en rejäl urladdning när det verkligen behövdes, men det centrala mittfältet är fortsatt en akilleshäl och när dessutom både Forsberg och Claesson trivs med att kliva in blev det trångt.

Samtidigt ska det bli häftigt att åka till Amsterdam Arena och försöka ta en mindre revansch efter senaste besöket. Då Erik Hamréns pånyttfödda landslag gick under med man och  allt och stöp med 4-1.

***

Det kan knappast ha varit optimal uppladdning för Hollands förbundskapten Dick Advocaat att Sverige vann med 8-0. Därmed har Sverige ett försprång på 14 mål inför Hollands match mot Vitryssland…vilket inte är något som ger hopp för holländarna.

***

Så bra av SvFF att ta till sig av kritiken från förra hösten och både sänka biljettpriser och släppa biljetter tidigare. Belöningen kom på Friends Arena under lördagen där man sålde över 50 000 biljetter. Visst, det hade inte gått utan framgångar för landslaget, men SvFF gjorde om och gjorde rätt.

***

Sverige vann senast en tävlingsmatch med 8-0 1938, det var mot Kuba under VM i Frankrike 1938. Här är detaljerna:

Sverige-Kuba 8-0

Mål: Andersson (9, 61, 89), Wetterström (22, 37, 44), Keller (60), Nyberg (84).

Laget (2-3-5): Henock Abrahamsson, Gårda BK – Ivar Eriksson, Sandviken, Olle Källgren, Sandviken – Erik Almgren, AIK, Sven Jacobsson, Gais, Kurt Svanström, Örgryte – Arne Nyberg, IFK Göteborg, Sven Jonasson, Elfsborg, Harry Andersson, Sleipner, Tore Keller, Sleipner, Gustav Wetterström, Sleipner.

Kuba: Carvajeles, Barquin, Chorens, Arias, Rodriguez, Berges, Ferrer, Fernandez, Socorro,Tunas, Alonzo.

Publik: 11 000.

Segern mot Kuba var i VM-kvartsfinalen efter att Sverige vunnit åttondelen mot Österrike på walk over. I semifinalen mot Ungern fick Sverige pisk med 5-1 och i matchen om tredje pris vann Brasilien med 4-2.

***

Svårjobbat efter Sveriges seger mot Luxemburg då oerhört mycket hänger på hur det går i Borisov och i Sofia. Där Holland och Frankrike spelar med avspark 20:45 och först vid 22:40 så vet man förutsättningarna inför tisdagen.

ALLA detaljer om målskillnad, andraplatser, playoff och seedning finns i det här inlägget, bara att klicka på länken.

***

Att någon (SvFF och/eller Friends Arena) köpt loss Shaft-låten som varit signaturen till Sportspegeln och kombinerar den med reklam på storbildsskärmarna känns sådär.

***

Efter terrordådet i Manchester så ställde Uefa in det planerade uppträdandet inför Europa League-finalen i maj. Nu fick ungdomarna chansen att uppträda inför VM-kvalet istället och det kändes bra att de fick möjligheten.

***

Zlatan Ibrahimovic är “beskyddare” för det nya pris som SvFF och dess bilsponsor Volvo instiftat till Fotbollsgalan. Man kan lugnt konstatera att det är ett pris som inte saknar resurser, bara marknadsföringen är kraftfull och det märkte man kring VM-kvalet.

Fast varför ett engelskt namn? Number Ten? Vad är det för fel på nummer tio? Man talar om att hitta någon som ger sitt hjärta för att ta svensk fotboll in i framtiden och som är en “nummer tio”. Det går att söka stipendiet eller att nominera kandidater och man har en egen hemsida bara för priset.

Smart av SvFF att involvera Zlatan i Fotbollsgalan även framöver, eftersom det lär generera intresse även när han slutat spela och slutat konkurrera om Guldbollen. Huruvida någon kan konkurrera i år vet jag inte. Känns som om det är jämnt mellan Zlatan, VNL och Forsberg.

***

Sverige har vunnit med 12-0 i OS 1948…så det är ett rekord i riktiga fotbollsmästerskap.

Publicerad 2017-10-07 kl 20:45

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons