Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
50v

Janne Andersson har sina elva fördömda män

Janne Andersson kliver upp på podiet i Friends Arenas inre. Han rättar presschefen Niklas Bodell kring en uppgift om datum och dagar. Därefter rullar förbundskaptenen fram lagdelarna i den svenska truppen som möter Italien i VM-playoff, och ni kan se det här.

Målvakter: Robin Olsen, FC Köpenhamn, Karl-Johan Johnsson, Guingamp, Kristoffer Nordfeldt, Swansea

Backar: Ludwig Augustinsson, Werder Bremen, Andreas Granqvist, Krasnodar, Pontus Jansson, Leeds, Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United, Emil Krafth, Bologna, Martin Olsson, Swansea, Mikael Lustig, Celtic, Filip Helander, Bologna, Johan Larsson, Bröndby

Mittfältare: Victor Claesson, Krasnodar, Jimmy Durmaz, Toulouse, Albin Ekdal, Hamburg, Emil Forsberg, RB Leipzig, Gustav Svensson, Seattle, Sebastian Larsson, Hull, Jakob Johansson, AEK Aten, Marcus Rohdén, Crotone, Ken Sema, Östersund.

Anfallare: Marcus Berg, Al Ain, Isaac Kiese Thelin, Waasland-Beveren, Ola Toivonen, Toulouse, John Guidetti, Celta Vigo

Bland backarna sticker Johan Larsson ut. Den tidigare Elfsborgs-backen är etablerad i danska Bröndby och kallas in som back-up när Mikael Lustig är avstängd i första matchen. I övrigt är det de vanliga åtta spelarna som är Sveriges försvar, det vill säga även Lustig.

Jimmy Durmaz är tillbaka bland mittfältarna och det utan att Ken Sema får stiga av. Även bland mittfältarna unnar sig Andersson att ta ut nio spelare och poängterar att Durmaz, som förväntas spela i Toulouse i helgen, inte är tänkt att starta i första playoffet. Resten är de förväntade.

Albin Ekdal, då? Jo, han är med och enligt Andersson, som suckar lite kring de givna frågorna om HSV-mittfältarens status och skadeläge, så var det taktik som gjorde att svensken klev av i klubbens match i helgen. Och att Ekdal meddelat att han känner sig bättre än på länge.

I gruppen av anfallare är det en given kvartett nu när Isaac Kiese Thelin hittat tillbaka till toppformen och de andra fallit i från. Marcus Berg, Ola Toivonen och John Guidetti är lika givna som målvaktstrion Robin Olsen, Karl-Johan Johnsson och Kristoffer Nordfeldt.

Förbundskapten Andersson är tydlig med att spelarna som tagit landslaget till playoff också ska få en möjlighet att avsluta arbetet. Dessutom måste man vara ärlig med att det inte finns så många spelare som står vid landslagsporten och bankar på att bli insläppta via sina prestationer.

Sverige är vad Sverige är 2017 och det är ett landslag som är rätt begränsat om man ser till spelarnas status, klubbtillhörigheter och form. Få av lirarna tillhör de stora klubbarna i de största ligorna. Ännu färre sticker ut med sina prestationer så här några månader in på säsongen.

Samtidigt har man under VM-kvalet några gånger visat att man tillsammans kan slå ett lag som Frankrike och även hålla Holland bakom sig i tabellen. Kraften i kollektivet och en eventuell underskattning av ett Sverige utan Zlatan Ibrahimovic kan vara några av halmstråna.

Efter att ha överlevt en helvetesgrupp med Holland och Frankrike så väntar alltså Italien för Sverige. Ur askan och in i elden. Risken med att man är nöjd med prestationen att bara gå till playoff ska man sätta stopp för direkt, för då presterar man inte, säger Andersson.

Förbundskaptenen mässar vidare om sitt då är då, nu är nu och att när spelarna anländer till Scandic Park på måndag så ska man lägga klubblagslivet bakom sig och fokusera på landslaget. Det låter lätt, men är nog svårare än man tror. För det gungar för en del av spelarna och det går inte bara att stänga av.

Ta bara mittbackarna där Victor Nilsson Lindelöf är under hård press och givne ersättaren Pontus Jansson haft en tyngre tid i Leeds, varit petad och dessutom fått se klubben förlora match på match. Kanske är Filip Helander ett alternativ efter starka insatser i Bologna?

På frågan om en del av de fasta spelarna i startelvan var mindre fasta ler Janne Andersson och säger nej, men flikar även in att om det hade varit så då hade han inte erkänt det. Andersson svarar även utförligt på frågan om statusen för Nilsson Lindelöf och han backar honom på ett tydligt vis.

Det går att sätta frågetecken på många spelare i landslaget sett till klubblaget, men det lär inte spela så stor roll. När domaren blåser i gång Sverige-Italien inför ett fullsatt Friends Arena fredagen 10 november lär det vara en given svensk startelva som Janne Andersson vill ha den.

Emil Krafth in för Mikael Lustig. Målvakt och backlinje är given, även om man kanske kan se att Martin Olsson sätter tryck på Augustinsson. Enda riktiga osäkerheten är höger mittfält, där Viktor Claesson inte varit stark nog i oktober. Centralt kan Albin Ekdal vara aktuell och “Seb” Larsson kan ta högerflanken som förr. Framåt blir det Berg-Toivonen.

Tråkigt? Nja, det är uppenbart efter 15 månader som förbundskapten vad Janne Andersson ser som bästa elvan och den bästa truppen bland Sveriges fotbollsherrar. Hans fördömda gäng har dessutom överträffat förväntningarna att nå playoff via en andraplats. Så det finns få incitament för honom att skifta.

Janne Andersson vet givetvis förutsättningarna i att det kommer att krävas insatser av bragdkaraktär för att nå VM i Ryssland. Inte bara ett lagbästa räcker, det handlar även om ett gäng personbästa. Från Robin Olsen i mål fram till Emil Forsberg i frontlinjen bredvid Marcus Berg och Ola Toivonen.

Att Andersson varit 15 månader i den medialt utsatta positionen visar sig även i den rutin han uppvisar när han får frågan om hur Victor Nilsson Lindelöf inte är bland de tre bästa försvararna som kan prisas på Fotbollsgalan. Förbundskapten Andersson är kall när han konstaterar att man ställer sig bakom juryns beslut och det inte finns något att diskutera.

Likadant duckar han helt Stefan Pettersson-frågan kring känsligheten att landslagets nya sportchef är en tidigare agent som bland annat haft Emil Forsberg och dessutom bistått Västerås SK i konflikten kring Victor Nilsson Lindelöfs avtal med Benfica. Andersson pekar på att Pettersson börjar först 1 januari.

Publicerad 2017-11-01 kl 15:09

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons