Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

En klassisk bragd – och låt den inte vara förgäves

Sverige vann nästan italienskt.

Ett disciplinerat kollektivt försvarsspel fixade nollan efter att man utnyttjat ett av få lägen.

Låt nu inte bragden vara förgäves – se till att ordna VM-platsen.

Inte på 30 år har Sverige slagit Italien i en tävlingsmatch. Trettio år. Och när landslaget väl klarar av att slå de fyrfaldiga världsmästarna är det knappast det mest namnkunniga svenska manskapet som gör det.

Det är inte ofta Sverige slår stora nationer, men under Janne Andersson ledning har man besegrat både Frankrike och Italien i tävlingsmatcher inom loppet av ett halvår. Och det med ett lag som består av en hel del spelare som stått vid sidan av landslaget eller inte övertygat i det.

ANNONS

Ta bara Sebastian Larsson som var överallt på Friends Arena denna kväll. Så utskälld han varit under de sista åren under Erik Hamrén, och många har velat pensionera honom. Championship-spelaren från Hull höll jämna steg med många spelare som agerar på betydligt högre nivåer.

Listan på överraskningar kan göras lång. Vem trodde att Jakob Johansson och Gustav Svensson skulle få uppdraget att stänga matchen på det svenska mittfältet? Och dessutom klara av den uppgiften? Svensson klev dessutom ner som högerback på slutet.

Emil Krafth var ett annat utropstecken. Precis som Viktor Claesson. Anfallsduon Marcus Berg och Ola Toivonen har först under Janne Andersson hittat tillbaka till spelet som gjorde dem till framtidshopp under U21-EM 2009. Det var gott om hjältar denna kväll.

Matchen var öppnare och mer händelserik är vad som var väntat, men det var också tufft och hårt och grisigt. Tacklingar och filmningar om vartannat. Det var som om Janne Andersson tagit ut ett gäng Sven Dufvor som aldrig vek ner sig oavsett vad som skedde på planen.

ANNONS

Från Marcus Berg och Ola Toivonen på topp som krigade med Chiellini, Barzagli och Bonucci ända ner till backlinjen där Andreas Granqvist och Victor Nilsson Lindelöf verkade beredda att offra kroppsdelar för en svensk nolla. Vackert? Nej, men det krävdes för att få med sig resultat.

Det är givetvis viktigt att inte fara i väg för mycket, det återstår 90 minuter i Milano. VM i Ryssland är fortfarande långt bort. För när slutsignalen till slut gick var det en befrielse för svensk del. Under stora delar av andra halvlek var landslaget i brygga och kom inte ur greppet.

På något sätt var det som om Italien växlade upp efter en första halvlek som måste ha varit en besvikelse. Under de första tio minuterna efter pausen skruvade man upp intensitet och kvalitet och sedan var det långa stunder av handbollsspel runt Robin Olsens mål.

ANNONS

https://platform.twitter.com/widgets.js

Sedan kom möjligheten efter ett svensk inkast där Toivonen vann en nickduell med Chiellini och bollen hittade ut till Jakob Johansson. Mittfältaren som fick börja på bänken hade ersatt Albin Ekdal och han sköt och via italienska ben letade sig 1-0 in bakom Gianluigi Buffon.

Även om Sverige hade några kontringar var resten av matchen ett enda långt försvarsspel uppbackat av en publik som verkligen levde med. Onekligen har Janne Andersson o Co väckt en kärlek för landslaget som gick att känna på läktarplats.

Italien hade ett ruggigt stolpskott men i övrigt skapade man bara några halvchanser men Robin Olsen var med på dem och trots fem minuters tilläggstid så slutade matchen 1-0. Därmed har Sverige skaffat sig ett fint utgångsläge inför Milano-resan där kryss ger en VM-plats och ett svenskt mål innebär att Italien måste göra tre.

Onekligen en triumf för Sverige och Janne Andersson men det var en match med olika ansikten i de två halvlekarna.  Matchen hann knappt komma i gång förrän Sverige hade slagit den första av många långbollar med sikte på Ola Toivonen.

ANNONS

Det var rätt uppenbart att man ville sätta tryck på en italiensk backlinje och hinna flytta upp. Dessutom den första av många dueller där Toivonen och Marcus Berg stångades med Bonucci, Barzagli och Chiellini.  Just Bonucci gick ner ganska direkt efter en duell med Berg och det slutade med att svensken fick gult kort.

Från start låg även de svenska spelarna på med en rejäl press när man inte hade bollen. Inget som man orkar i 90 minuter men det var en signal om att Sverige inte tänkte vika ner sig. Vilket också präglade de första 45 minuterna ur svensk synvinkel.

Även om den bästa chansen var Andrea Belottis redan efter sex minuter. Han kunde och borde nickat in inlägget från Darmian, men bollen smet utanför när både Andreas Granqvist och Robin Olsen var bortspelade.

För svensk del var det Toivonen som sköt precis utanför och Forsberg som böjde en boll mot bortre krysset plus att herrarna inte kunde utnyttja två bra frisparkslägen. Fast då var Sverige rätt bra och framför allt Forsberg rev upp hål i det italienska försvaret och skapade möjligheter.

ANNONS

När det väl svängde efter paus var det mycket Italien som öste på framåt och ägde matchen men målet blev svenskt. Just 1-0 till Sverige satte extra tryck på den italienska offensiven och närmast var som sagt ett stolpskott där Jakob Johansson såg till att styra returen till Olsen.

När Janne Andersson närmare halv tolv sammanfattade matchen så påpekade han att han var i nuet och knappast kunde titta fram till lördagen, än mindre till måndagen. Förbundskaptenen gav förvisso domaren en passning, men annars styrde han bort från rubriker om Berg och Bonucci.

****

Att filma och förstärka är en del av fotbollen, vare sig man vill eller ej, och där måste domaren Cüneyt Çakır ha beröm för att han inte gick på att italienska spelare gång på gång agerade som om de var allvarligt skadade.

****

Trycket på Friends Arena efter 1-0… Mäktigt.

****

Zlatan Ibrahimovic premiär att se en svensk landskamp på plats sedan han själv slutade i samband med EM 2016. Åtminstone där han synts på läktaren. Även om han talade om att landslaget vore bättre med honom i veckans intervju med Sky Italia så var han trots allt rätt positiv till vad landslaget åstadkommit utan honom. Han talade om kollektivet och vad det åstadkommit.

ANNONS

****

Inget fel på nya landslagsdräkten som är klassisk, men vad är det för typsnitt på siffrorna och namnen? Inte särskilt snyggt.

****

Blott 1500 svenska supportrar på läktaren i returen. De får sjunga upp rejält om de ska höras på måndag kväll.

****

Oväntat att Sverige körde Zlatans klack mot Italien från EM 2004 på storbildsskärmarna flera gånger inför matchen. Med Lasse Granqvists mäktiga referat. Psykning.

****

Även om inte passningar sitter där de ska alltid kan det bara vara bra att de svenska spelarna ger tummen upp, applåderar och stöttar varandra.

****

José Mourinho och två assistenter checkade in på ett centralt lyxhotell under fredagen. Manchester Uniteds manager satt på VIP-läktaren när assistenterna fick nöja sig med en loge. Naturligtvis kollade man in klubbens spelare Victor Nilsson Lindelöf och Matteo Darmian.

Publicerad 2017-11-11 kl 00:03

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto