Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
48v

Se intervjuerna med Goitom, Banusic, Kindberg och Janne Andersson

Halvvägs in i höstens omgång av tv-inspelade poddintervjuer och de går först på Sportkanalen varje måndag 21:15 och två dygn senare finns de även på Fotbollskanalen där man kan se dem. Här är de fyra som gått fram tills nu:

AIK:s anfallare Henok Goitom

 

Förbundskapten Janne Andersson

 

Linköpings och landslagets Marija Banusic

 

Östersunds ordförande Daniel Kindberg

 

Är givetvis part i målet men måste ändå lyfta hus snygga programmen blivit och det är tack vare Johan Tarland och Oscar Dahl som ligger bakom produktionen av “Lundh”. Dessutom har Olle Lindberg scoutat fram en snygg inspelningsplats och sett till att det flyter.

På måndag kommer intervju nummer fem, då med Malmös dansk Anders Christiansen som blev årets spelare i allsvenskan. Sedan väntar ytterligare tre intervjuer innan höstsäsongen är över men planerna är att göra 16 tv-intervjuer under 2018 – åtta i vår och åtta nästa höst – plus podden däremellan.

***

Peru blev sista lag till VM i Ryssland. Därmed är alla 32 lag klara och Guardian har en kul applikation där man kan ta fram olika grupper i en simulerad lottning. Fyra skålar gäller och det är efter seedningen för lagen i oktober.

Seedningsgrupp 1: Ryssland (värdnation), Tyskland, Brasilien, Portugal, Argentina, Belgien, Polen, Frankrike.

Seedningsgrupp 2: Spanien, Schweiz, England, Colombia, Mexiko, Uruguay, Kroatien, Peru.

Seedningsgrupp 3: Island, Costa Rica, Tunisien, Egypten, Senegal, Iran, Sverige, Danmark.

Seedningsgrupp 4: Nigeria, Australien, Japan, Marocko, Panama, Sydkorea, Saudiarabien, Serbien.

Följande gäller för lottningen som är i Kreml 1 december. A) Man drar ett lag ur seedningsgrupp 1 och placerar ut dem i åtta grupper. B) Därefter lottar man resten och de begränsningar som gäller är max ett lag per konfederation förutom för Uefa där det är max två.

En grupp som känns överkomlig för svensk del är: Ryssland, Uruguay, Sverige och Panama. Mindre roligt vore att få antingen Brasilien eller Argentina ur grupp ett, Spanien ur grupp två och sedan Nigeria.

***

Trelleborgs FF imponerade när man skaffade sig ett visst grepp om allsvenskt spel via 2-0 hemma mot Jönköpings Södra. Har svårt att se trion Salif Camara Jönsson, Dino Islamovic och Zoran Jovanovic gå mållösa från Stadsparksvallen och då måste J-Södra göra tre mål.

Matchen blev lite sönderryckt och det är klart att det andra gula kortet till André Calisir var väl hårt och i och med att det kom i första halvlek satte det också en prägel på det första kvalmötet. J-Södra saknade inte kvitteringschanser, men å andra sidan kunde TFF gjort fler mål.

Trodde faktiskt aldrig TFF skulle resa sig igen och återkomma till elitfotboll när man på två år rasade ur två serier, förvisso en tanke som styrdes av att miljardären Rune Anderssons för fem år sedan aviserade att han skulle sluta sponsra klubben. Nu blev det inte så, utan Andersson som genom åren skickat in långt över 100 miljoner kronor i klubben har kört på.

Bara under 2017 står Andersson och hans företag Mellby Gård för fem miljoner av klubbens omsättning på 15 miljoner. Att han och sonen Johan Andersson, som är vd för Mellby Gård, är irriterade på Trelleborgs kommun är ingen hemlighet.

Gick runt en sväng på Vångavallen innan den första kvalmatchen och känslan är att det inte hänt något i innandömet sedan jag var där första gången i slutet på 1990-talet. Om arenan lever upp till allsvenska krav? Oklart, men det känns tveksamt.

Under kvalmatchen var det nästan 5000 på läktarna vilket är en stark publiksiffra för klubben, men annars har TFF haft svårt att engagera och locka folk. Inte ens när man 2010 blev femma i allsvenskan under ledning av Tom Prahl klarade man att snitta över 3000 åskådare per match.

Fast nu verkar man vara på väg tillbaka till högsta serien och klubben får hoppas på att Runde Andersson och hans söner fortsätter att skicka in miljoner. Annars får TFF svårt att hänga kvar även om tränaren Patrick Winqvist gjort stor succé i sitt första jobb som seniortränare.

Winqvist har en tydlig MFF-koppling precis som runt tio spelare, bland andra lånen Marko Johansson och Erik Andersson. Vad jag hört så vill MFF fortsätta att låna ut spelare till klubben och att det kan bli fler som skickas dit under 2018. Något som bådar gott för TFF.

Överlag känns det som om J-Södra säckat ihop lite under det andra året i allsvenskan. Avsaknaden av en riktig spets har märkts och man hade väldigt god utdelning av MFF-lånet Pawel Cibicki under första säsongen i allsvenskan. I år har man inte haft samma lycka.

Till skillnad från TFF så saknar J-Södra någon mecenat som skickar in pengar och då måste man bygga på annat sätt. När inte nyförvärven slagit tillräckligt väl ut blir det svårt att hänga kvar, även om man var nära att fixa det i sista omgången. Känslan av att man förlorade sig till kvalet är stark.

Dessutom hänger frågan om Jimmy Thelin till Elfsborg över föreningen. Det är som när allsvenska Kalmar FF föll i kval mot Gais i slutet på 1990-talet när Nanne Bergstrand gjort klart med Helsingborgs IF. Likadant var det när allsvenska Landskrona Bois kvalade mot Gais 2005 och Bois tränare Mats Jingblad gjort klart med IFK Norrköping.

***

Danmarks damer förlorade som väntat VM-kvalet mot Sverige med 3-0 efter att det danska förbundet ställt in matchen i samband med spelarstrejken. Ändå märkligt att Uefa inte straffar det danska förbundet hårdare. Blott 20 000 euro i böter och inget mer.

Blir spännande att se om det svenska förbundet överklagar domen. Tidigare har landslag som gjort som Danmark blivit uteslutna ur hela kvalet, men här har Uefa mildrat det hela. Kanske lyssnade man på de svenska spelarna som helt av allt hade velat spela om matchen?

Men Uefa öppnar upp för problem i framtiden. I teorin så skulle ett lag som kan förlora med 3-0 men inte med 4-0 i en sista match i kvalspelet hellre lägga sig än spela matchen. Att inte straffa Danmark hårdare ger ett prejudikat för framtiden som inte är bra.

 

 

 

Publicerad 2017-11-16 kl 17:25

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons