Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Sverige kan inte slarva i första matchen i VM

Sverige slapp en riktig “Dödens grupp” när den tidigare brasilianske backen Cafu hade dragit klart i Moskva, även om det också kunde blivit lättare motstånd. Tyskland, Mexiko och Sydkorea väntar nu i en grupp där en andraplats bakom tyskarna känns möjlig men långt i från given.

Ungefär som när Sverige hamnade i en VM-kvalgrupp med Frankrike, Holland och Bulgarien, och vi vet hur det slutade. Naturligtvis är Tyskland skyhög favorit att ta sig vidare som gruppetta och sedan slåss Sverige med främst Mexiko om andraplatsen med Sydkorea som en bit efter.

Inledningen av VM blir för svensk del mot Sydkorea och då är trycket för svensk del att vinna. Det blir oftast för tufft om man snubblar som mot Irland i EM 2016 eller Ukraina i EM 2012 och inte ens en seger kan räcka, om man ser till EM 2008 då Sverige slog Grekland.

Man kan lugnt skruva upp trycket till den första VM-matchen och konstatera att där krävs det svensk seger om man ska tro på avancemang. Annars är uppförsbacken för brant och lång. Man måste komma in och grävs fram ett resultat och det ställer krav på Andersson o Co att flyga ur startblocken i VM.

Sydkorea gör sitt nionde raka VM-slutspel men bortsett från hemma-VM 2002 då man blev fyra så har man haft svårt att göra avtryck. I Brasilien senast tog man en poäng och åkte ut i gruppspelet. I VM-kvalet blev man tvåa i sin grupp, bakom Iran men bytte ut förbundskapten Uli Stielike i juni efter förlust mot Qatar borta.

Tyskland är regerande världsmästare från Brasilien 2014 men föll i EM-semifinalen mot Frankrike 2016. Kvalspelet under Joachim Löw gick starkt och man var tidigt klart för VM och visade under för-VM i somras att man har en oerhörd bredd på sin kvalitet. Favorit att ta hela VM, inte bara Sveriges grupp.

Mexiko har spelat åttondelsfinal i sex raka världsmästerskap men åkt ut i alla. Samtidigt är man ensamt ihop med Tyskland och Brasilien att överlevt gruppspel i sex raka mästerskap. VM-kvalet vann man ganska enkelt men haft svårt att övertyga i både för-VM och Copa America. Blir ett tufft motstånd för Sverige i sista matchen.

Det tog inte lång tid efter lottningen var slut innan jag började snegla på slutspelsträdet. En andraplats i Sveriges grupp ger en åttondelsfinal mot segraren i grupp E med Brasilien, Schweiz, Serbien och Costa Rica. Även om man vinner grupp F så ställs man mot motstånd i grupp E, men då tvåan.

Ledsen, Janne, det är långt från nu är nu och sedan och sedan. Samtidigt är det häftigt att kunna spekulera och kolla över grupperna och slutspelsträdet. Snegla på Island i grupp D…för DÖD, med Argentina, Nigeria och Kroatien. Eller lite avundsjukt kolla Danmarks grupp med Frankrike, Peru och Australien.

Grupp A
Ryssland
Uruguay
Egypten
Saudiarabien

KOMMENTAR: Hemmanationen fick en gynnsam lottning men med viss politisk laddning. Lär inte minska på spekulationerna om riggad lottning för att gynna Ryssland. Uruguay favorit före just ryssarna med Egypten som outsider.

Grupp B
Portugal
Spanien
Iran
Marocko

KOMMENTAR: Östersunds Saman Ghoddos får visa upp sig på den stora scenen i en knivig grupp med de regerande Europamästarna och Spanien som vann EM 2008 och 2012 samt VM 2010. Marocko har gjort ett bra kval men får svårt att hävda sig. Tipset är Spanien och Portugal vidare med Iran som outsider.

Grupp C
Frankrike
Peru
Danmark
Australien

KOMMENTAR: Fin lottning för Danmark som måste se möjligheterna när man har Peru och Australien i gruppen med Frankrike. Åge Hariede fick styr på det danska landslaget under hösten och ser ut som grupptvåa bakom det franska landslaget. Tror Peru och Australien får svårt.

Grupp D
Argentina
Kroatien
Island
Nigeria

KOMMENTAR: Varje mästerskap ska ha en Dödens Grupp och där hamnade Island. Kommer att bli en stenhård kamp mellan fyra svårbedömda landslag. Argentina favorit följt av Kroatien med Island som en outsider. Nigeria har ofta svårt att få ihop det trots stor kvalitet i laget.

Grupp E
Brasilien
Schweiz
Costa Rica
Serbien

KOMMENTAR: En lurig grupp där Costa Rica överraskade senaste VM och både Serbien och Schweiz gjort bra VM-kval. Brasilien hade några tunga år efter hemma-VM men är på gång igen. Neymars Brasilien är gruppfavorit och Schweiz är min tvåa men utmanas av de bägge andra lagen.

Grupp F
Tyskland
Mexiko
Sverige
Sydkorea

KOMMENTAR: Tyskland ska springa hem gruppen och kampen om andraplatsen står mellan Sverige och Mexiko. Kanske avgörs allt i den sista gruppspelsmatchen när Mexiko och Sverige möts. Tyskland är given gruppvinnare, Mexiko är den logiska tvåan med svenskarna som outsiders.

Grupp G
Belgien
England
Tunisien
Panama

KOMMENTAR: Upplagt för att Belgien och England kan ta sig vidare. VM-debutanten Panama kommer att få det tufft och har inget med slutstriden att göra. Även om det är lätt att underskatt tunisierna så är Belgien solklar gruppfavorit med engelsmannen som grupptvåor.

Grupp H
Polen
Colombia
Senegal
Japan

KOMMENTAR: Tror Japan får svårt att utmana om en plats i åttondelsfinal men öppet mellan de andra tre lagen. Colombia är favorit att vinna gruppen och så står kampen om andraplatsen mellan Polen och Senegal och då ligger Robert Lewandowski o Co bättre till att bli tvåa.

***

Janne Andersson inleder jobbet med sikte på VM med att i nästa vecka presentera truppen till vinterturnén till Abu Dhabi. Man åker 1-12 juni och möter Danmark och ytterligare ett lag, men tror på rätt få fynd i den truppen utan det är på längre sikt.

I mars väntar två avgörande landskamper för VM-truppen och då man möter bland annat ChileFriends Arena. Det är de två sista matcherna innan man i maj presenterar VM-truppen och till dess bör väl Zlatan Ibrahimovic ha öppnat dörren för landslaget om det ska vara aktuellt.

Frågan lär leva så länge inte Zlatan med eftertryck stänger dörren till landslaget återigen. Kanske är det så att han gillar att det surras om en eventuell comeback? Ju mer han spelar ju mer kommer det att skruvas upp om han inte går ut och säger att det inte är aktuellt.

Om Zlatan skulle öppna för en comeback hamnar trycket helt på Janne Andersson. Då måste han se till att träffa Zlatan och se om de gemensamt kan hitta fram till en lösning där den förre lagkaptenen kan acceptera en annan roll i ett helt annat landslag. Inte helt lätt för någon av dem.

***

Om Sverige fick en okej lottning sportsligt med möjlighet att gå vidare var det en mardröm för de svenska fansen.  Långa resor för fansen, bara till den sista gruppspelsmatchen i Jekaterineburg tar det ett dygn att åka med tåg från Moskva

Sverige-Sydkorea spelas i Nizhny Novogorod vilket är över 150 mil från Stockholm och ett antal timmar i bil från Moskva. Inget lätt ställe att ta sig till. Match två, mot Tyskland, går i Sotji som är ytterligare 150 mil från Nizhny Novogorod. Därefter är det över 200 mil mellan Sotji och Jekaterineburg.

Publicerad 2017-12-01 kl 19:18

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons