POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Strandberg är en möjlig VM-joker

Uppdatering: Efter att det här blogginlägget skrevs meddelade Svenska Fotbollförbundet att Carlos Strandberg lämnat återbud till lägret på grund av skada.

Under tisdagen börjar landslaget resan mot Abu Dhabi och vinterturnén med spelare från främst allsvenskan men även några från den danska superligan. De andra utlandsproffsen är inte aktuella, då det inte är Fifa-datum och då finns ingen skyldighet att släppa spelare.

Bröndby-duon Johan Larsson och Simon Tibbling fanns exempelvis bägge med i Janne Anderssons originaltrupp, men Tibbling valde att stanna hemma för att lägga sitt fokus på klubblaget där konkurrensen är tuff men högerbacken, som är given i Bröndby, väljer att följa med.

Avhopp blir det alltid och det går inte att klandra Erdal Rakip som verkar hamna i Benfica istället. För Moldes Andreas Linde har rehabiliteringen efter en knäskada inte gått fort nog och därför fick han lämna återbud. Det öppnade för Jesper Karlström och Peter Abrahamsson.

Så här ser truppen ut:

Målvakter: Pontus Dahlberg, IFK Göteborg, Jacob Rinne, Ålborg, Peter Abrahamsson, Häcken

Backar: Joel Andersson, BK Häcken, Franz Brorsson, Malmö FF, Johan Larsson, Bröndby IF, Rasmus Lindkvist, AIK, Joakim Nilsson, IF Elfsborg, Sotirios Papagiannopoulos, Östersunds FK, Anton Tinnerholm, New York City, Jacob Une Larsson, Djurgården, Linus Wahlqvist, IFK Norrköping

Mittfältare/forwards: Magnus Eriksson, San José, Robert Gojani, Jönköpings Södra, Jiloan Hamad, Hammarby, Kalle Holmberg, IFK Norrköping, Oscar Lewicki, Malmö FF, David Moberg Karlsson, IFK Norrköping, Kerim Mrabti, Djurgården, Gustaf Nilsson, Silkeborg IF, Kristoffer Olsson, AIK, Jesper Karlström,. Djurgården, Ken Sema, Östersunds FK, Carlos Strandberg, Malmö FF

För ett år sedan hade Janne Andersson med sig följande manskap och de fetade är inte med i år av olika skäl, en del har flyttat utomlands, andra är skadade och några har inte varit bra nog:

Målvakter: Peter Abrahamsson, Patrik Carlgren, Andreas Linde.

Försvarare: Franz Brorsson, Filip Dagerstål, Pa Konate, Joakim Nilsson, Emil Salomonsson, Anton Tinnerholm, Jacob Une Larsson, Linus Wahlqvist.

Mittfältare/Anfallare: Joel Allansson, Sebastian Andersson, Niklas Bärkroth, Victor Claesson, Per Frick, Saman Ghoddos, Alexander Isak, Alexander Jeremejeff, Oscar Lewicki, David Moberg Karlsson, Kristoffer Olsson, Ken Sema.

Främst är vinterturnén för spelare som förhoppningsvis ska ta plats i landslaget längre fram men ett VM-år är det givet att man kollar en del på spelare som kanske fixar att ordna en plats i VM-truppen som Karl Svensson i just Abu Dhabi 2006.

Det är verkligen inte lätt men det finns några som slåss om biljetter till VM i Ryssland redan här de första dagarna av 2018:

1) Ken Sema var med i landslagstruppen redan under hösten och ligger bra till. Nu kan han visa på träningar och matcher att han är en spelare att satsa på. Dessutom finns det öppningar på kanterna i landslaget.

2) Oscar Lewicki har inte varit med på ett tag men han gjorde ett klart bättre 2017 än 2016 och har nu förlängt med Malmö FF. När Jakob Johansson är skadad finns en liten öppning i en VM-trupp och MFF-mittfältaren måste kliva fram direkt och signalera att han vill vara med.

3) Anton TinnerholmLinus Wahlqvist och Johan Larsson. Bakom Mikael Lustig har Emil Krafth varit given men högerbacken har spelat sporadiskt under hösten. Därför finns en lucka för en back som kan övertyga Andersson om att han fyller upp bakom Lustig.

4) Pontus Dahlberg har gått starkt i Blåvitt och även om det handlar om en plats som tredjekeeper så har Kristoffer Nordfeldt svårt att få speltid i Swansea. Kanske kan målvakten som är högaktuell för en utlandsflytt redan här visa att han ska med till Ryssland.

5) Carlos Strandberg vände hem till allsvenskan och Malmö FF. Med kontinuerlig speltid kan ha utmana när det finns frågetecken kring John Guidetti, Christoffer Nyman och Samuel Armenteros som var med mer eller mindre under VM-kvalet. Om Strandberg hittar formen direkt så blir det svårt att hålla honom utanför.

Naturligtvis finns det spelare som siktar på VM som Magnus Eriksson, Jiloan Hamad och Kristoffer Olsson och det är givetvis helt rätt. För om man visar klass och det blir skador så har man gjort intryck på Janne Andersson. Möjligheterna är små, men det var å andra sidan få som trodde att Sverige skulle nå Ryssland och det gick.

Vet att en del kommer att ifrågasätta varför landslaget ska dra i väg, men är övertygad om att det är rätt för landslaget. Det är en kvickare väg för både landslagsledningen att lära känna spelare och för spelare att lära känna Janne Andersson o Co och dessutom ta del av spelidé, hur man vill jobba på och vid sidan av planen och känna sig hemma.

I en tid när det blir färre och färre vänskapsmatcher är det än viktigare för spelare och ledare att vara en bit på väg när man väl samlas för att spela en eller två matcher under en samling på åtta-nio dagar. Lägg till att klubbarna spelar mer och mer och att det ofta inte blir många riktiga pass för spelarna att hitta rätt under en samling.

Om man tittar på stora spelare som Zlatan Ibrahimovic, Kim Källström, Fredrik Ljungberg, Anders Svensson, Emil Forsberg, Andres Granqvist och Andreas Isaksson så fick de alla chansen på olika vintersamlingar.  Klart att en del hade tagit klivet ändå men bortse inte från boosten av självförtroende som det ger att vara närmare landslaget.

Det kan vara värt mycket för att kunna ta fram kraften för att ta ett kliv till. Dessutom är inskolningen till landslaget smärtfri då man varit med och kan alla rutiner och dessutom spelidén. Givetvis visar Martin Olsson, Albin Ekdal, Victor Nilsson Lindelöf och John Guidetti att det går att nå landslaget ändå, men det är bra att ha flera vägar.

Om man tar spelarna på plan mot Italien i VM-playoff så hade elva av 16 svenska spelare fått debutera på en vinterturné. Det är inget absolut bevis för att det är rätt väg men det är ändå talande att man hittar rätt med spelare som sedan slussas vidare uppåt.

***

Diskussionen om Zlatan Ibrahimovic till VM har tagit paus när hans spelande gått trögt och nu även tagit paus. Samtidigt inte konstigt att det bli bakslag efter en sådan svår knäskada och en såpass snabb comeback. Han är trots allt 36 år.

Bara hoppas att han får till det och kan komma tillbaka i ett slag som han känner sig tillfreds med och att det räcker till speltid. Oavsett spel i landslaget eller ej, det vore häftigt att se honom trotsa oddsen kring en comeback efter den skadan.

***

Finlands landslag kommer till Abu Dhabi. Igen. Får hoppas att landslaget inte bor på vårt hotell så vi slipper rubriker om alkoholskandaler… Fast Tim Sparv bjöd på öl vid poolen senast, så det är kanske lugnt?

***

Danska fotbollsförbundet har inte haft tillräckligt stark ekonomi för att kunna skicka något “ligalandshold” på vinterturné sedan 2013, men i och med att Åge Hareide tog Danmark till VM har han fått möjlighet att åka till Abu Dhabi.

Här är truppen: Frederik Rönnow, Brøndby IF, Jeppe Höjbjerg, Esbjerg fB, Jesper Hansen, FC Midtjylland, Jakob Rasmussen, Rosenborg BK, Jakob Ahlmann, AaB, Jens Martin Gammelby, Silkeborg IF, Kian Hansen, FC Midtjylland, Lasse Nielsen, Malmö FF, Mads Pedersen, FC Nordsjælland, Rasmus Nissen, FC Midtjylland, Victor Nelsson, FC Nordsjælland, Christian Nørgaard, Bröndby IF, Mathias Jensen, FC Nordsjælland, Jakob Poulsen, FC Midtjylland, Mike Jensen, Rosenborg BK, Mikkel Duelund, FC Midtjylland, Nikolai Laursen, PSV, Robert Skov, Silkeborg IF, Anders Christiansen, Malmö FF, Bashkim Kadrii, Randers FC, Jannik Pohl, AaB, Kasper Junker, AGF, Mikael Uhre, SönderjyskE

Lite coolt att Hareide tagit med PSV Eindhoven-spelaren Nikolai Laursen som bara spelar för den holländska klubbens yngre lag, men tydligen vill norrmannen kolla in 98:an som lämnade Bröndby som 15-åring. Kanske något för svenska landslaget att ta efter?

I Danmark har det danska förbundet fått mycket kritik för att man åker till Abu Dhabi. Framför allt för att man i april 2017 lanserade en kampanj mot homofobi, men nu åker och träningsspelar i ett land där homosexualitet är förbjudet.

Klart att kritikerna har en poäng. För det är en sak att åka och spela tävlingsmatcher i länder som inte är demokratier och som förbjuder exempelvis homosexualitet, då det är något man inte kan styra. Nu kan man välja och att då välja Förenade Arabemiraten blir givetvis föremål för kritik och anklagelser om hyckleri.

För mig är det svårt att förstå att det svenska landslaget inte drar till Kanarieöarna eller något annat, mindre politiskt laddat ställe, för att genomföra träningsmatcher. Det är inte så att man spelar mot landslaget här och kan tala om ett utbyte, utan det handlar bara om att det är varmt, smidigt och antagligen lönsamt i så måtta att det inte kostar SvFF så mycket.

För det är givet att Förenade Arabemiraten vill se både klubblag och landslag från Europa på besök för att bygga landet som ett turistmål och även en destination för träningsläger och matcher. Därför ser man till att det är bra träningsförhållanden för lagen som kommer.

***

Femte året i rad som landslaget åker till Abu Dhabi. Första gången man gav sig av på en sådan här turné var 1988 då man mötte Östtyskland och FinlandKanarieöarna. Totalt har man varit i väg 25 gånger – ett år körde man två turnéer – och denna sväng blir nummer 26.

HÄR ÄR EN TOTAL GENOMGÅNG AV ALLA TURNÉER – med floppar och toppar.

***

I och med att det är ett VM-år så är det lite mer journalister med i Abu Dhabi. Sägs att även SVT ska vara på plats.

***

Sverige spelar två matcher på plats i Abu Dhabi:

Sverige-Estland, söndag 7 januari, 18:15 (visas på TV12 och Cmore.se)

Sverige-Danmark, torsdag 11 januari, 17:45 (visas på TV12 och Cmore.se)

Om man är på plats och semestrar i regionen och undrar var matcherna spelas så är det inte klart, men det brukar bli på Zaed Sports City Stadium. Det är aldrig några problem att komma in, det är sällan mer än 100 personer på plats.

För övrigt är det på den gigantiska anläggningen vid stadion som landslaget tränar på dagarna och här är schemat som väntar spelare, ledare och press.

Januari 3

 • 11.30 – Press conference with coach Janne Andersson, Crowne Plaza Abu Dhabi
 • 17.15 – Mixed zone, Zayed Sport Complex

Januari 4

 • 12.30 – Mixed zone, Zayed Sport Complex

Januari 5

 • 12.30 – Mixed zone, Zayed Sport Complex

Januari 6

 • 12.30 – Mixed zone, Zayed Sport Complex

Januari 7

 • 21.15 – SWEDEN-ESTONIA, Stadium TBD

Januari 8

 • 13.45 – mixed zone with coach Janne Andersson
 • 14.00 – mixed zone with available players

Januari 9

 • 12.30 – mixed zone, Zayed Sport Complex

Januari 10

 • 12.30 – mixed zone, Zayed Sport Complex

Januari 11

 • 2045 – SWEDEN-DENMARK, Stadium TBD

 

Publicerad 2018-01-02 kl 09:51

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå