Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
41v

Hårdare krav på ett förbund - och en regnbågsbindel vore klädsamt

Det var en lugn första träning för landslaget under en dryg timme på vinterturnéns första dag. Planen var som en välskött golfgreen.Väldigt imponerande och det var knappt att ett grässtrå låg fel.

Tydligen var den topptrimmad inför klubblags-VM som gick i Abu Dhabi i december och då de deltagande lagen hade den som träningsplan. Kostnaden för en sådan på en plats där det var öken en gång i tiden? Dyr.

***

Oväntat mycket moln. Vilket gjorde temperaturen behaglig, men för poolbesökarna var det nog en besvikelse. Minst sagt högsäsong i Abu Dhabi och det märker man på vårt hotell.

***

Låter smart av John Guidetti att byta klubb under våren för att stärka sina VM-chanser. För hans plats är under tryck. Sedan tidigare finns givna duon Ola Toivonen och Marcus Berg samt Isaac Kiese Thelin som gjort det bra under hösten. Får inte glömma Mikael Ishak som gjort mycket mål i tyska andraligan.

***

Anders Christiansen till Belgien? Det var något lurt med det femårskontraktet som mittfältaren tecknade i höstas. Måste funnits en väg ut för den skicklige dansken. Att tappa både honom och Erdal Rakip och Jo Inge Berget är tungt.

***

Både Finlands och Danmarks landslag bor på presshotellet.

***

Janne Andersson var tydlig på första dagens presskonferens. Det är givetvis så att Förenade Arabemiraten inte har värderingar och normer som svenska landslaget står bakom, men om man väger ihop alla parametrar är Abu Dhabi bäst för ett träningsläger för landslaget.

I Danmark har inte förbundet haft råd att skicka något landslag på vinterturné på fem år och när nu Åge Hareide får sätta fart på en del av VM-pengarna från Ryssland så blev det Abu Dhabi även för danskarna. Något som lett till en rätt kraftig debatt i vårt grannland.

Skälet är att DBU i våras inledde en kampanj mot homofobi inom fotbollen ihop med spelarna och elitklubbarna. Bland annat bar Danmarks lagkapten Christian Eriksen en kaptensbindel i regnbågens färger när man träningsspelade mot Tyskland i juni.

Att då åka till Förenade Arabemiraten där homosexualitet förföljs enligt en diffus lag och där det kan förekomma fängelsestraff och tortyr anses i Danmark vara dubbelmoral. I Abu Dhabi kan exempelvis homosexualitet leda till 14 års fängelse, enligt en rapport från Human Rights Watch för 2017.

Något som lett till krav att Danmarks landslag ska skippa resan eller åtminstone spela med regnbågsbindel när man möter Sverige. Gillar att danska pressen lyfter frågan och Lasse Richt berättade i dag att det danska förbundet hört av sig till det svenska med tanke på debatten i hemlandet.

Man kan lägga till att Förenade Arabemiraten har en rad andra problem gällande mänskliga rättigheter, inte minst hur man beter sig mot gästarbetare. Ta bara Sportbladets dokument om hur de styrande och rika herrarna använder fotbollen i form av Manchester City för att putsa på fasaden.

Janne Andersson har givetvis rätt i att Sverige har en rad andra förbindelser med Förenade Arabemiraten som handel och diplomati och dessutom semestrar tusentals svenskar vecka efter vecka under vinterhalvåret. Inte heller har någon avrått Sverige från utbyte med exempelvis Abu Dhabi.

Samtidigt är det andra krav på ett fotbollsförbund som är en folkrörelse och uppger sig vara demokratisk, öppen och med över en miljon medlemmar varav 600 000 är aktiva spelare. Dessutom jobbar SvFF hårt med kampanjen “Alla är olika – olika är bra” och då måste man försöka leva som man lär i högre utsträckning än individer och i viss mån företag.

Det är inte heller svårt att hitta fina ord i SvFF:s värdegrund som slår fast att inom svensk fotboll så gäller att: “Vi föregår med gott exempel och visar öppenhet och respekt för människors lika värde. Vi motverkar alla former av diskriminering och vi gynnar arbetet för jämställdhet och mångfald.”

I samband med att gamla landslagsspelare skickat dickpics till Gunilla Axén, tidigare utvecklingschef på SvFF, och att hon även upplevt en struktur som knappast var lättjobbad tillsatte förbundet en utredning och generalsekreteraren Håkan Sjöstrand uttalade sig kraftfullt på den egna hemsidan:

Nolltolerans mot all form av diskriminering gäller. Vi ska alltid agera kraftfullt om individer eller grupper utsätts för kränkande behandling – vare sig det sker utifrån kön, etnicitet, sexuell läggning, religiös tillhörighet eller annan grund.

Allt det faller bort när man väljer träningsläger för landslaget. Ett felval, men till skillnad från Malmö FF och IFK Göteborg som sattes under tryck av egna medlemmar när det gällde träningsmatcher i Dubai så är det alldeles för få av den miljon medlemmar i SvFF som engagerar sig i frågan. Då glider det igenom.

Att landslaget år efter år inte ser till att ordna ett tillräckligt bra alternativ som inte är politiskt laddat och fel är svårt att förstå. Antagligen spelar kostnaden en roll och att man i Abu Dhabi kan samla flera landslag på samma ställe gör att man kan se till att skrapa ihop pengar via tv-rättigheter och annat.

Det hade varit annat om Sverige lottats att spela mot Förenade Arabemiraten i en tävlingsmatch och åkte hit, det finns inget att säga om. Men att frivilligt välja detta alternativ och avfärda kritik med att det är optimalt sett till träningsplaner, motstånd, restid och tidsskillnad klingar fel när man läser in sig på vad SvFF utger sig att stå för.

Tänk om förbundet åtminstone såg till att Sveriges lagkapten bar en regnbågsfärgad kaptensbindel mot Estland på söndag. För att stå upp för alla fina ord i värdegrunder och kampanjer och kanske lyfta frågan lite mer än att det står några texter om det i några nättidningar.

Vi får väl se om SvFF löser det till nästa match, men med tanke på det flitiga utbytet Sverige har med Förenade Arabemiraten går givetvis det – om man vill. Naturligtvis är det inte Janne Anderssons ansvar, även om han är en klok man, men SvFF borde här kliva fram och visa att man förstår frågan.

När man skriver om sådant här så är det givet att man får mothugg och en hel del undrar varför jag själv åker till Abu Dhabi om jag är emot landet och vad man står för. Jo, det är för att det är mitt jobb att bevaka landslaget och då följer jag med vart man än åker och spelar fotboll.

 

Publicerad 2018-01-03 kl 17:40

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons