Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Helt rätt att ha drömmar om VM - oavsett om de är naiva

Sverige inleder landslagsåret med träningsmatch mot Estland, på Zayed Sports City Stadium i Abu Dhabi. Förbundskapten Janne Andersson har valt att dela upp utespelarna på två lag och förutsatt att inga skador stör så ska alla få starta en match, och Danmark väntar på torsdag.

Vettigt om man ser till rättvisan att att alla ska få visa vad man kan, men kanske ändå en del spelare som är närmare det riktiga landslaget känner att de borde ha fått två starter? Som Ken Sema, Oscar Lewicki och Johan Larsson? Å andra sidan har Janne nog tillräckligt bra koll på dem.

ANNONS

Gillar att många spelare får chansen och dessutom att ett helt gäng av dem talar om sin VM-dröm. Inte bara Ken Sema och Oscar Lewicki och högerbackar som Anton Tinnerholm och Johan Larsson utan även Jiloan Hamad, Pontus Dahlberg, Rasmus Lindkvist, Sotirios Papagiannopoulus och så vidare.

De gör det alla på rätt sätt, att de vet hur små möjligheter det är men att det handlar om att ha en dröm och att göra allt för att infria den. Skador, brist på speltid och andra faktorer kan plötsligt öppna en plats i truppen och om man då gjort det bra inför ögonen på Janne Andersson så finns man med i tankarna.

Det finns några positioner som är osäkra: en målvaktsplats, högerback, innermittfält, ytter och en anfallare. Naturligtvis kommer de som varit med under året utgöra stommen och det handlar om ytterst få positioner, men man hade nog grämt sig om man inte gjorde sitt yttersta när man väl får chansen.

Sveriges plats i VM i Ryssland var osannolik när man såg på förutsättningarna i augusti 2016. Då ett stukat landslag efter en poäng i EM 2016 skulle starta om utan Zlatan Ibrahimovic och en rad andra spelare i både startelvan och i truppen utan några träningsmatcher.

ANNONS

Klart att Janne Andersson innerst inne hade VM-drömmen då, även det var få som trodde på den. Utan att ha det förvisso orealistiska målet så hade det nog varit svårt att nå hela vägen dit. Likadant var det säkert med en del av de äldre spelarna som visste att detta var sista VM-chansen. Klart de hade drömmen.

I fotboll man måste ha drömmar som är skyhögt över vad som är realistiskt. För det är många nålsögon att ta sig igenom för att bara nå en vinterturné med landslaget och då är det en bra bit kvar till att spela VM i Ryssland. Det handlar om att hela tiden trotsa oddsen.

Därför är det givet att de elva spelare som kliver ut mot Estland måste vara inställda på ett ge allt för att stärka sina chanser. För efter VM kommer ett nytt EM-kval och Uefa Nations League och man kan nog räkna med att en del spelare slutar efter VM-slutspelet. Det lär bli öppningar.

Då kan man ha skaffat sig en fördel via träningar och en match på januariturnén – och visat att man är villig att ge allt för att nå sin dröm. Det må vara naivt att tro på, men det är en inställning som är härlig i det här läget – och säkert något Janne Andersson uppskattar. Han lär känna igen det.

ANNONS

***

Landslagets årspremiär har avspark 21:15 lokal tid och 18:15 svensk tid. Som landslagschefen Lasse Richt konstaterade inför ett gäng journalister på plats: “Det är pengarna som styr, och nu vill TV4 ha den avsparkstiden och då blir det den avsparkstiden.”

Vilket säkert är korrekt, då man vill locka tittare för att finansiera köpet av matchen. Matchen går i TV12 och på CMore.se. Samtidigt är ju fotbollsförbundet en del av processen i och med att man vill ta in så mycket pengar som möjligt för att finansiera verksamheten.

Man hade kunnat välja speltid helt fritt, men då hade matchen möjligen varit mindre attraktiv för tv-bolag som vill sända. Allt för ofta lägger man ansvaret enbart i knäna på tv-bolag, men det är faktiskt förbund, ligor och klubbar som sätter prislapparna för sina rättigheter och därmed styr var matcher ska hamna.

***

En hel del spelare talar om en tydlig spelidé. Det finns ingen tvekan om vad man ska göra på planen under Janne Andersson.

***

Efter att ha följt Janne Anderssons landslag i 18 månader är mönstret tydligt inför matcher. De första träningarna skiftar han rejält i lagen och det går inte riktigt att läsa ut någon startelva. Först dagen före match kör han fasta situationer, och då går det att se startelvan.

ANNONS

Inför tävlingsmatcher stänger dock landslaget den sista träningen och ibland även den näst sista och då går det inte att se vilken elva som kör. Däremot får ju givetvis spelarna en klar bild av vilken startelva som gäller, och det innan matchgenomgången.

***

Danmarks landslag har anlänt till Abu Dhabi. Man möter Sverige på torsdag och därefter Jordanien 15 januari. Även Finland är på väg och man spelar också två matcher men möter varken Sverige eller Danmark utan tar sig an Jordanien med J-Södras Jonathan Tamimi i laget.

Det talades om att Lars Lagerbäcks Norge skulle åka på vinterturné, men det verkar ha blivit inställt. De närmaste matcherna som man spelar är hemma mot Australien och borta mot Albanien, och det i slutet av mars.

***

Hösten och vintern har varit galen när det handlar om uppmärksamhet och förfrågningar, enligt Janne Andersson. Framgångarna har gjort både förbundskaptenen och landslaget minst sagt populära.

***

Blir en hel del intervjuer med både spelare och ledare under tiden i Abu Dhabi. Du hittar ALLT via denna länk och där finns snack med landslagets nya sportchef Stefan Pettersson om känsligheten i hans relation med en del spelare i A-landslaget och U21-landslagets Roland Nilsson om EM-kvalet, samarbetet med Janne Andersson och Alexander Isaks framfart.

ANNONS

Dessutom finns det intervjuer med Jordan Larsson, Ken Sema, Robert Gojani, Rasmus Lindkvist, Franz Brorsson, Linus Wahlqvist, Pontus Dahlberg, Jiloan Hamad, Gustaf Nilsson, Kristoffer Olsson, Oscar Lewicki, Johan Larsson och Kerim Mrabti.

***

De stora europeiska ligorna dominerar både på tv-apparater och i medier i Förenade Arabemiraten.

***

Apropå Roland Nilsson så pratade han och jag om den sista tiden i Coventry när vi stod och kollade på en träning. Hur högerbacken som slutat med fotboll helt hösten 2000, under våren 2001 blev övertalad av Coventrys manager Gordon Strachan att göra comeback som assisterande för att hjälpa klubben kvar i Premier League.

Det slutade ändå med att man trillade ur efter 34 år i högstaligan och inför omstarten i Championship var man hoppfull om en snabb återkomst, med tanke på att man behållit många klasspelare och hade bland annat Johan Hartson och Craig Bellamy på topp och Mustapha Hadji.

En dag kallade Strachan på Nilsson för ett möte och då visade det sig att klubben hade över 600 miljoner kronor i skulder. Styrelsen beordrade Strachan och Nilsson att sälja av stjärnorna och en förklaring var att man satsat många hundra miljoner på att bygga en ny arena som ännu inte var klar.

ANNONS

En bit in på hösten hoppade Strachan av. Då fick Nilsson ta över som manager och även hoppa in som spelare. Ett tag ledde Coventry Championship men efter årsskiftet gick det trögare och man föll i tabellen. Då slutade Nilsson att spela för att fokusera på jobbet som manager, men det hjälpte inte.

I april 2002 fick han sparken som manager för Coventry och återvände till Sverige. För Coventry har det bara gått utför och man finns nu i League 2, vilket är engelska division 4, och är i händerna på en hedgefond som heter SISU och där en tidigare ligaspelare som heter Ray Ranson är inblandad.

Under några år spelade klubben inte ens på sina nya arena, då man inte hade råd för ägarna. Man var nära konkurs 2007 och åkte ur Championship 2012 och League 1 förra våren. Även om man återvände till Ricoh Arena 2014 är motståndet kompakt mot ägarna, men det har inte hjälpt.

Lite glädje för Coventry-fansen under lördagen när man slog ut Stoke i FA-cupen inför drygt 14 000 åskådare vilket är dubbelt upp mot det vanliga snittet. Kanske en storklubb i nästa vända kan ge lite pengar till en klubb som har mer motvind än de flesta i England.

ANNONS

 

 

***

Publicerad 2018-01-07 kl 11:22

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto