Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
40v

En chans Larsson, Lewicki och Sema antagligen inte får igen

Fotbollskanalen on Tour inför kvällens match:

***

Sverige möter Danmark i Abu Dhabi och det är framför allt tre spelare som har en unik möjlighet att kröna en veckans träning inför förbundskapten Janne Andersson med att göra en stark insats i en landskamp för att närma sig en plats i en svensk VM-trupp.

Oscar Lewicki, Ken Sema och Johan Larsson startar alla och är spelare som förekommit i Anderssons VM-kvaltrupper och där de två sistnämnda var med i truppen mot Italien. Därför har de givetvis ett försteg gentemot de andra som är med i Abu Dhabi.

Med tanke på att endast en samling med två träningsmatcher återstår under våren (Chile hemma 24 mars och en landskamp i södra Europa) innan det är dags för att presentera VM-truppen i maj så är det inte svårgissat att den här trion inte kommer vara först ut att få visa upp sig då.

I matcherna i mars lär Janne Andersson vill lägga fokus på att tittat på en del spelare som är ute i Europa och som inte kan följa med på en sådan här turné. Därför är det en fantastisk möjlighet för Sema, Larsson och Lewicki att under en träningsvecka med matcher få visa upp sig.

Ändå är det trångt i porten in till VM-truppen. Det är inte många platser öppna då förbundskapten både i handling och i ord visat att han tror på den stomme som tagit Sverige till VM-slutspelet. Ken Sema bör ligga bäst till av dem, då han har vuxit med framgångarna.

I Johan Larssons fall handlar det om Emil Krafth får speltid eller inte, och i det senare fallet bedöms vara ur slag. Då har Bröndy-kaptenen en möjlighet, för Andersson och Peter Wettergren verkar vara förtjusta i honom och talade redan i Milano med honom om januari-turnén.

Oscar Lewicki måste fortsätta prestera i allsvenskan som under hösten 2017 och det på en hög nivå. Då kan det möjligen det bli en plats med tanke på Jakob Johanssons knäskada och att han knappast kommer tillbaka i fullt slag i tid till VM.

Redan mot Danmark kan trion visa att Janne Andersson ska ha dem i sina tankar när han inventerar vidare under våren. I slutändan är det 23 spelare som får åka till Ryssland i början på juni. Återstår att se om en kväll i Abu Dhabi hjälpte eller stjälpte några.

***

Jörgen Lennartsson är ny scout för Danmark. Ett drömuppdrag för den fotbollsnördige tränaren och säkert rätt när det inte dök upp något riktigt intressant. Att jobba för Danmark i VM är inte sämre för CV:et och smart värvning av Åge Hareide som känner Lennartsson väl sedan tiden i HIF.

Intervju med Jörgen Lennartsson, finns här.

Ändå slående hur små marginaler det är i fotbollens värld. Lennartsson var åtminstone med i diskussionerna om att efterträda Erik Hamrén och fick då ett löfte om att få förlängt kontrakt i Blåvitt mot att han tackade nej. Slutade med att han fick sparken av Blåvitt utan nytt kontrakt…

***

Sverige har släppt delar av programmet inför VM.

  • Pre Camp, förberedande landslagsläger, kommer att äga rum mellan den 27 maj och den 3 juni i Stockholm och därefter är spelarna lediga i två dagar. I samband med det möter man Danmark på Friends Arena 2 juni.
  • Den 5-10 juni äger den andra delen av förlägret till VM rum. SvFF har ännu inte släppt orten men det talas om Båstad precis som inför EM 2016. Man ska även spela en match 9 juni, och då troligen på Friends Arena.
  • Tisdagen den 12 juni avreser landslagstruppen till Ryssland och till Gelendzjik, orten vid Svarta Havet vid vilken landslaget har sitt basläger.
  • Och redan den 16 juni flyger landslaget till Nizjnij Novgorod för premiärmatchen mot Sydkorea som är den 18 juni.
  • Den 22 juni åker sedan landslaget vidare till Sotji och matchen mot Tyskland den 23 juni.

Minst sagt imponerande att man redan sålt närmare 37 000 biljetter till Sverige-Chile den 24 mars. Efter det blir det en bortamatch, talas om södra Europa.

***

Stefan Billborn klev in och tog jobbet som Hammarby-tränare. Har oerhört gott renommé men att träna en sådan stor klubb kräver något extra. Man ska både hantera interna maktkamper och ett stort tryck från fans och medier. Det är jobb som kräver mer än bara att man är en bra fotbollstränare.

Om han är rätt? Svårt att säga, men han har åtminstone stöd från Bajen-ledningen. Det är en bra start, men det går väldigt snabbt i branschen, och resultaten från start blir viktiga. För det har varit många skiften nu och med det publiktrycket ska man ha resurser att lyckas bättre.

***

Gillar Åge Hareide och att det gått bra för honom som dansk förbundskapten. Tror man har en god chans att ta sig vidare från gruppen i VM. Gjorde lång intervju med honom inför dagens match. Uppenbart att han gillar Sverige efter alla år där.

 

Publicerad 2018-01-11 kl 15:03

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons