Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Brutal påminnelse om klasskillnaden

Uppladdningen hade pågått i ett par månader. Ända sedan lottningen i december har man vänt och vridit på Östersunds hemmamöte i Europa Leagues 16-delsfinal mot Arsenal. Äntligen hade dagen kommit och det präglade hela staden.

Svårt att få taxibilar. Knökat på hotellen. Fullsatta bussar. Löpsedlar om allt om supermatchen och Östersund FK:s framtidsplaner. Gott om engelska fans som inte läst på om vädret eller räknade med att tio pints skulle bidra till att hålla värmen.

På väg upp till Jämtkraft Arena gick det att ta på förväntningarna och förhoppningarna om en skräll. Över 8000 personer tog sig dit och det var givet att man var nyfikna. Vad kunde Graham Potter ha hittat på för matchplan? Hur skulle Premier League-stjärnorna hantera kylan? Och konstgräset?

ANNONS

När väl matchen drog i gång var det en brutal påminnelse om att detta är ett motstånd som håller hög klass. Och det märkte man snabbt. Sättet som Arsenal hanterade konstgräset var imponerande och man lekte med ÖFK-spelarna långa stunder. Känslan var att det inte skulle dröja länge innan det stod 0-1.

Arsenal kunde och borde tagit ledningen redan innan Aly Keita bjöd på en retur efter sju minuters spel. Nacho Monreal var framme och skickade in ledningsmålet. Arsenal slog inte av på takten utan rullade runt och skapade gott om möjligheter framför ÖFK-målet.

Det gick inte att känna igen Östersund. En kombination av en lång tid utan riktiga matcher och ett vasst motstånd på andra sidan planen gick att se. Från läktaren såg det slarvigt och nonchalant ut när ÖFK tappade bollen, missade passningar och uppträdde med sitt vanliga mod men utan den vanliga skärpan.

ANNONS

När Tom Pettersson försökte spela sig ur en situation i eget straffområde straffade det sig. Nyförvärvet Mchitarjan högg direkt och skickade in bollen hårt framför mål via Papagiannopoulus ena arm och därefter in i mål till 0-2. Det var smärtsamt att se ÖFK så tydligt straffat.

Kvicka och tekniska Arsenal rullade runt och på konstgräset kom inte ÖFK-spelarna inte nära nog för att använda sin fysik. Att det var storleksskillnad var inget som Östersund kunde utnyttja. Snarare blev man straffad av ett skickligare lag där en rad individuellt vassa spelare visade klassen.

Efter 0-2 slog Arsenal av en aning på sin offensiv. Östersund började chansa mer, försöka lyfta upp och skapa lägen. Saman Ghoddos  var närmast en reducering före paus men hans tunga skott parerades av Ospina i Arsenals mål. Men det var en märkbar skillnad, även om det kan vara frustrerande med att hela tiden söka en passning till.

ANNONS

Till andra halvlek så satsade Graham Potter på att förändra matchbilden med ett dubbelbyte. Jamie Hopcutt och Tesfaldet Tekie kom in istället för Alhaji Gero i anfallet och lagkaptenen Brwa Nouri som haft problem med ljumskarna. Man får ge ÖFK att man oroade Arsenal mer efter det.

Tyvärr så visade Arsène Wengers mannar, som väl var ett halvt B-lag, att det inte går att ge dem några ytor. För efter rätt mycket press så var det Mchitarjan som hittade in till Özil i straffområdet och han ordnade 0-3 via Keita.

Det var verkligen inte Östersunds kväll. I matchens slutskede fick man straff när Tekie blev fälld men Tom Petterssons svaga straff kunde Ospina rädda. ÖFK fick inte ens ett tröstmål den här historiska kvällen och en påminnelse om att det är långt kvar till ordföranden Daniel Kindbergs vision att vinna i Europa.

ANNONS

Samtidigt är det viktigt att lyfta att vad Östersund gjort är en makalös resa och att det är svårt för ett allsvenskt lag att prestera i februari. Särskilt när man möter ett lag som Arsenal som kan hålla sig med en trupp där ett halvt B-lag kryddat med några världsstjärnor gör nästan som de vill.

***

Falkarna gav verkligen inte upp. Gillar det.

***

Sprang på Patrik Andersson i hotellobbyn. Anders Limpar och Rami Shaaban var på plats som gäster till Arsenal. Tord Grip och Sven-Göran Eriksson ville heller inte missa Östersunds 16-delsfinal i Europa League.

***

Kaoset kring transporter är på ett sätt bökigt, men det finns en charm i att det händer något stort i Östersund som rubbade det mesta för taxi, bussar och hotell. Det är sådant Sef borde räkna på värdet av.

***

Möjligt att det är min bakgrund som skåning, men även om det bara stod minus 4 på termometern så var det riktigt kallt på Jämtkraft Arena.

ANNONS
Publicerad 2018-02-15 kl 21:51

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto