POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

En nyttig smäll för Blågult

På något sätt var det talande att man i slutskedet av Sverige-Chile kunde se en del svenska spelare som bara stod och kollade på Marcos Bolados när han skickade in 1-2 på retur från Kristoffer Nordfeldt som klarat ett friläge. Så såg det aldrig ut i Milano.

En träningsmatch i mars med en startelva där en majoritet är givna i VM-premiären mot Sydkorea 18 juni kanske inte ger tillräcklig tändning? För det saknades något när Janne Anderssons landslag långa stunder hade svårt att få grepp om matchen.

Visst, det var världstian på besök och dessutom inför närmare 20 000 chilenare på ena kortsidan. Dessutom ett landslag som genomgått ett mindre inbördeskrig efter VM-missen och som nu försöker starta om under en ny förbundskapten. Ändå gick inte ens Chile för fullt.

Sverige har under hela VM-kvalet levt mer på sin sammanhållning och att spelarna varit villiga att underordna sig kollektivet. Om ett landslag som det svenska tappar några procent i inställning så straffar det som mot ett skickligare motstånd. Men det är långt till VM.

Det var på många sätt en nyttig smäll för Sverige. En påminnelse om att det krävs rejäla uppoffringar om Sverige ska kunna göra sig gällande mot bättre motstånd. Då måste dessutom passningar, löpningar och kliven för att sätta press komma i rätt läge, för annars blir det tufft. Nu vet Andersson o Co det och det chilenska segermålet blev en bra påminnelse.

Chiles Arturo Vidal visade klassen när han skickade in 0-1 efter en hörna. Ett klassmål som Nordfeldt var chanslös på. Bollen borrade sig in i ena krysset och att kunna avsluta på det sättet är det få spelare som kan, och Bayern München-stjärnan var på mer spelhumör än Alexis Sànchez som bara blixtrade till några få gånger.

Ola Toivonen må inte spela i Toulouse men han behövde inte lång tid efter det chilenska ledningsmålet innan han skickade in 1-1. Upprinnelsen var att Toivonen och Emil Forsberg vann tillbaka bollen och spelade runt innan en turlig touch från Viktor Claesson gav Toivonen ett friläge.

Därefter var det mest Chile som skapade tryck utan att för den skull vaska fram så många stora möjligheter. Sveriges offensiv vilade väldigt mycket på Forsberg som i perioder var briljant och visade varför han är landslagets viktigaste offensiva pjäs, men det blev för få skarpa chanser.

Bland spelarna kan man konstatera att Martin Olsson visade att han på allvar vill utmana Ludwig Augustinsson om platsen som vänsterback. Viktor Claesson hade svårt att övertyga och kampen om att starta till höger på ett svenskt mittfält under VM är förhållandevis öppen.

Centralt på det svenska mittfältet kan man verkligen inte klaga på Sebastian Larssons och Gustav Svenssons arbetsinsats och vilja, men framför allt MLS-svensken hade lite svårt med tempot och det kommer ingen större kreativitet från duon. Där måste Andersson hitta en lösning med tanke på Albin Ekdals skadebenägenhet.

På tisdag väntar Rumänien borta och då blir det en helt ny startelva. I början när Janne Andersson körde den modellen var jag tveksam till om det var rätt. Borde inte nya spelare få testa med en stomme av de givna? I efterhand får man säga att det är ett bra sätt att få flera att känna av möjligheterna att nå landslaget.

Tror att det blir en annan inställning från landslaget på tisdag. Då handlar det om spelare som vill cementera sin plats i VM-truppen och en del vill närma sig startelvan. Dessutom är det ett motstånd som är svagare än Chile. Då tror jag inte vi får se spelare som står och tittar vid ett returläge framför det svenska målet.

 

 

 

 

Publicerad 2018-03-24 kl 20:51

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto