Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Givet att Zlatans spelbolagsägande är ett hinder

Var i fredagens krönika inne på att Zlatans engagemang i ett Malta-baserat spelbolag dödade hans VM-dröm. Då utifrån Svenska Fotbollförbundets starka engagemang för huvudsponsorn Svenska Spel och hur man på olika sätt blockat andra aktörer.

Under tisdagen kom Aftonbladets Michael Wagner med en nyhet om ett än tyngre hinder för Zlatan, att Fifa via sitt etiska regelverk förbjuder bland andra spelare från att vara delägare i ett spelbolag. Därmed skulle VM-dörren vara stängd.

Även om det var Uefa så är det säkert en del som minns när danske Nicklas Bendtner under EM 2012 blev avstängd en match och bötfälld med en miljon kronor efter att ha visat kalsonger med spelreklam. Spelbranschen är inget Uefa och Fifa vill ha närmare relationer med.

ANNONS

Därmed är det oerhört känsligt för Zlatan Ibrahimovic. Man kan ju misstänka att hans spelbolag (han är fjärde störste ägare) skulle köra rätt hårt under VM och man har avsatt 150 miljoner kronor till marknadsföring under 2018 för att ta marknadsandelar.

Tror tyvärr inte att Zlatans rådgivare hade koll på det här. Han var nära att offentliggöra samarbetet under tiden i England utan att ha koll. Då reagerade det engelska förbundet FA som bytt inställning till spelsamarbeten och brutit med sin spelsponsor för att man inser det felaktiga i att sponsras av ett spelbolag.

Ännu har inte Fifa och Uefa vadat in i den pengastinna spelbranschen utan har klarat sig med sponsorer utanför den världen. Att man då står upp för den här regeln kring VM är inte konstigt. Vilket onekligen är ytterligare ett rejält hinder för Zlatan.

ANNONS

Naturligtvis kan Zlatan sälja av sina andelar (åtminstone under en tid) och inte synas i reklamen för att bli spelklar till VM. Då försvinner även problemet för SvFF och Svenska Spel där man utan problem kunde vara med i den svenska VM-truppen.

Dessutom kan man säga att Zlatans spelbolag redan fått så mycket press att man säkert kan släppa i väg Galaxy-svensken som sedan kan återkomma som både delägare och frontfigur efter VM. En rejäl kampanj direkt när Sverige åker ut lär ge bra eko. Så kallad “win-win”.

Samtidigt återstår det största hindret: att bli uttagen av Janne Andersson. Att döma av hans uttalanden till Expressen i Borås om att “inget ändrats i hans värld” av Zlatans MLS-comeback så är det uppenbart att Zlatan måste ringa förbundskaptenen. Inte tvärtom.

Om det kan man tycka mycket och det verkar ligga prestige i det. Men det är bara att konstatera att Zlatan slutade i landslaget efter EM 2016. Då är det väl inte så svårt att ringa Andersson för Zlatan och förklara att han är sugen på att spela i landslaget igen.

ANNONS

Naturligtvis borde det ligga i Anderssons intresse att få ihop det bästa laget och han borde också kunna ringa. Å andra sidan kanske han inte känner att Zlatan tänker så mycket på laget utan mer på sig själv om man ser till uttalanden i fredags.

Givetvis är Zlatan bäste svenske forward men att tro att gruppdynamik inte spelar någon roll under ett VM är att underskatta den delen av ett mästerskap. Det blir något helt annat med Zlatan i truppen, och därför måste han och Janne Andersson hitta varandra i ett eventuellt snack.

Landslaget är annorlunda än det var under Erik Hamréns dagar och att Zlatan och en del andra tongivande spelare (Kim Källström, Andreas Isaksson) ändrade givetvis gruppdynamiken. Så är det i fotbollslag och så är det på arbetsplatser, och det går inte att bortse i från.

Det är ofta avgörande att ta ut rätt bänkspelare som bara ska fylla den rollen under många veckor och klara av att acceptera den. Det var en delförklaring till att Tommy Svenssons landslag gick starkt i USA 1994, att många kunde underordna sig kollektivets bästa.

ANNONS

Många spelare inklusive förbundskapten Lars Lagerbäck har vittnat om att VM 2006 påverkades av de olika grupperingarna i laget och att det var ett skäl till att man inte presterade under mästerskapet i Tyskland. Senast var det Tobias Linderoth som jag intervjuade i min podd.

Återstår att se om Janne Andersson eller Zlatan Ibrahimovic lyfter luren och ringer varandra. Eller om SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand alternativt landslagets chef Lasse Richt går in och får det att hända. För ett samtal mellan förbundskapten och Zlatan är ett måste.

 

 

Publicerad 2018-04-03 kl 12:47

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto