Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
28v

En styrka att kunna hantera frågor som inte bara rör fotboll

Dag 1 i Båstad är avklarad. En härlig dag med fint väder och en avslappnad träning inför några hundratal supportrar på lilla Örebäcksvallen. En idrottsplats som de flesta skulle känna igen sig på och som det finns tusentals i landet.

Det var humor att höra hur Janne Andersson berättade om hur han inspekterat både omklädningsrum och toalett. Den här miljön är den som fostrat honom, från Alets IK och nu till VM i Ryssland, men utan att glömma sina rötter.

Han fick se 22 spelare träna (Ola Toivonen som startade i söndagens kvalmatch med Toulouse vilade) och det är väl det positiva: inga akuta skador. Klart att man kan vara orolig för Robin Olsen som bara spelat en match i FC Köpenhamn efter skadan och för Albin Ekdal som snällt sagt haft en ryckig säsong.

För Andersson handlar det om att fundera hur han ska formera laget mot först Danmark på lördag och sedan mot Peru påföljande lördag. Efter de lama insatserna mot Chile och Rumänien i mars behöver man hitta tillbaka till att insats och resultat går hand i hand.

Samtidigt handlar det om att värdera speltid för en tänkt startelva kontra att ge en del spelare chansen att visa vad de kan. Egentligen är det bara konkurrens om två platser, och det är ändå lite konstruerat:

Ludwig Augustinsson vs Martin Olsson om vänsterbacken och Viktor Claesson vs Jimmy Durmaz som högerytter. I dagsläget har både Augustinsson och Claesson platserna men de andra två har flyttat fram positionerna. Det är här både träningar och matcher kan skifta på rangordningen.

Samtidigt är Janne Andersson oerhört trygg i en startelva precis som han var i en VM-trupp. Just nu är startelvan mot Sydkorea densamma som den varit ett tag: Olsen – Lustig, Lindelöf, Granqvist, Augustinsson – Claesson, Larsson, Ekdal, Forsberg – Berg, Toivonen.

I veckan väntar ytterligare två öppna träningar i Båstad och en i Stockholm, dagen före match. Då lär vi kunna se mer om hur Andersson tänker kring lagbygge. Onsdagen ägnar landslaget åt andra aktiviteter, ännu har man inte berättat vad, för att göra något tillsammans.

***

Inför EM 2016 bodde landslaget på Hotell Riviera och vi bodde inne i stan, vid tennisbanan. Omvända förhållanden nu. Tyvärr.

***

Att SvFF börjat jobba med Civil Rights Defenders är ett bra steg. Även om landslaget åker till VM i Ryssland för att spela fotboll så är det viktigt att de är orienterade om hur regimen agerar kring allt från rättigheter för homosexuella till en haltande demokrati och att man krigar och begår övergrepp i vissa områden.

Det är också befriande med en förbundskapten som Janne Andersson som inte har några svårigheter att svara på frågor i ämnen som rör sig en bit utanför fotbollsplanen. Det går inte att vara ignorant för annat bara för att man är förbundskapten i fotboll.

Befriande att även en hel del spelare säger vad de står. Nej, man kan absolut inte tvinga någon och därför är det bra att SvFF sett till att utbilda spelarna och förklara läget. Då blir det betydligt lättare att säga vad man tycker och tänker.

På många sätt hade jag uppskattat någon form av aktion, men jag förstår också att man inte gör en “Emma Green” då det riskerar att överskugga allt annat. Samtidigt hade det varit tydligt och kraftfullt med ett svenskt landslag som tog ställning med regnbågsfärgerna på något sätt.

Tiden när idrott och politik inte hörde ihop är över sedan länge, även om SvFF höll fast i det så länge det bara gick. Ta bara att man stoppade frågor om Iran när Sverige spelade match mot landet för tre år sedan. Eller att ingen ville säga något när Sverige EM-spelade i Ukraina 2012.

***

Följer landslaget nära och kör hårt med Instastories via min Instagram. Bara att haka på. Där får man det som sker utanför linjerna…

***

Gyllene Tider och Linnea Henriksson gästade den svenska träningen. Man pumpade på med VM-låten “Bäst när det gäller” men varvade även med andra VM-låtar. I den konkurrensen låg Per Gessles låt på nedflyttningsplats, men den kanske lyfter med framgångar?

***

Gamle SVT-profilen Fredrik Belfrage var konferencier. Kanske gick hem?

***

Apropå Janne Andersson och uttalandena om Ryssland så var jag och kollega Andreas Sundberg oense om det var bra i Fotbollskanalen on Tour.

***

Halmstads och Malmös gamle guldtränare Tom Prahl är på plats med landslaget. Han har ansvaret för att scouta Mexiko. Han gillar att vara med i ett fotbollssammanhang igen och jämförde hans uppdrag för Blågult med att ha barnbarn. Han får vara med om det roliga men slipper ansvaret.

***

Fabege-ägaren och miljardären Erik Paulsson smög omkring på Örebäcksvallen när landslaget tränade. Han avstod landslagspiké och att röra sig innanför avspärrningarna i år, jämfört med på lägret inför EM 2016. Han är skälet till att Sverige återigen är i Båstad på uppladdningsläger.

Under måndagens presskonferens fick förbundskapten Janne Andersson en fråga om varför landslaget återigen återvänt till Båstad. Han visste inte riktigt mer än att man var nöjda senast och hänvisade bland annat till Lasse Richt. Det är fler ställen som vill ha landslaget som gäster.

Möjligt att förbundskapten Andersson inte kan kopplingen, men Fabege äger två tredjedelar av Friends Arena och ser dessutom till att plocka upp delar av förlustnotan åt SvFF och har gjort i flera år. Då betalar förbundet tillbaka genom att komma till Båstad, vilket jag hörde var i princip klart redan i november.

Givetvis är det oerhört fina förutsättningar också. Lugnt och skönt men samtidigt grymma förutsättningar för aktiviteter vid sidan av fotbollen. Fotbollsmässigt är det kanon, man (Paulsson o Co) investerade många miljoner inför EM-lägret 2016 och gjorde bland annat planen tre meter bredare och lade till ytterligare tre meter utanför.

***

Gick att ta på hur synd Robin Olsen tyckte om Loris Karius.

***

Stort mediapådrag i Båstad. Även podden Tilläggstid är på plats. Ljud är onekligen det nya svarta.

***

En halvtimmes inhopp för Saman Ghoddos när Iran föll mot Turkiet med 2-1 på bortaplan. I dagsläget har förbundskapten Carlos Queiroz 24 spelare med sig på VM-läger som nu går vidare till Österrike där man möter Grekland på lördag. Efter det ska truppen på 23 spelare spikas.

Ghoddos är veckans poddgäst och talar om hur det blir att möta Spanien och Portugal i VM, om sin roll i landslaget, om hur förbundskapten Carlos Queiroz övertygade honom att välja Iran och vad det betydde att Iran var VM-klart.

Dessutom berättar Ghoddos om hur det gick till när Sverige tappade en potentiell VM-spelare, om att kontakten från SvFF var noll fram till att Iran hade tagit ut honom, om ilskan över att Sverige satte tryck på honom när han redan valt Iran, om att det antagligen räckt med lite kontakt för att han skulle välja Sverige och överraskningen över att Ken Sema blev ratad av Janne Andersson.

Saman Ghoddos talar även ut om chocken över att Daniel Kindberg blev anhållen, om tron på ÖFK-basen trots misstankarna, om den tröga säsongen i ÖFK, om framgångarna i Europa League, om drömmen att flytta till en stor liga i Europa i sommar, om besvikelsen över att ÖFK inte släppte honom till Celta Vigo i vintras och om den makalösa karriärvändningen där han gått från kontraktslös division 1-spelare till VM på fyra år.

Lyssna direkt här.

iTunes-användare hittar podcasten Lundh här.

Lyssnar här via Acast.

 

 

Publicerad 2018-05-29 kl 10:45

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons