Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
28v

Nollan ett plus - men den svenska offensiven haltar

Sverige och Danmark spelade av en träningsmatch på Friends Arena och under hela matchen lös det 0-0 från resultatremsan som snurrar längs med läktaren. Thomas Delaney var närmast att göra 0-1 men sköt över och Isaac Kiese Thelin kunde stött in 1-0 men bollen gick över.

Det var två VM-lag vars spelare nog var rätt nöjda när de klev av gräset. Man fick hålla nollan, slapp skador och kan fortfarande bygga upp förhoppningar inför avresan mot Ryssland. Ännu återstår ett genrep, för svensk del mot Peru på lördag och för dansk del är det Mexiko som kommer till Parken.

Innan dess väntar nya träningspass i veckan och nu har förbundskaptenerna Janne Andersson och Åge Hariede en del klipp att ta hjälp av. Man kan peka på felaktigheter och förstärka det som spelarna gjorde bra. Ytterligare pusselbitar när man försöker plocka fram den ultimata startelvan i VM-premiären.

För de dryga 40 000 som kom till den svenska nationalarenan under lördagen var det begränsad underhållning. Emil Forsbergs förspel till Kiese Thelins chans var hög klass precis som Jimmy Durmaz lyftning fram till Emil Krafth i straffområdet i första halvlek. Samtidig behöver man nästan leta höjdpunkter.

 

Inför matchen hade förbundskaptenen Janne Andersson talat om att han ville se att grunderna i det svenska spelet satt. Något man repeterat under veckan i Båstad. Försvarsmässigt var det onekligen så att det satt. Man släppte till ganska få chanser och de som Danmark skapade var egentligen under kontroll.

Undantaget var slarv i backlinjen som gav Delaney en bra möjlighet. Viktigt att flika in att det danska landslaget var försvagat när det handlar om anfallsspel då Christian Eriksen stannade i Danmark. Tottenham-stjärnan ska bli pappa vilken dag som helst och fick ledigt då födseln ska ske i Odense och det är bökigt att ta sig dit från Stockholm, om det skulle bli bråttom.

Sverige har inget direkt att skylla på när det gällde en offensiv som haltade. Jo, det är klart att en del av spelarna haft lite speltid på sistone och landslaget har inte spelat match ihop sedan i mars. Så det var rostigt och även om det fanns en del embryon, ofta via Olsson, Durmaz eller Forsberg, så blommade det aldrig upp till fullo.

Där måste Sverige ta fram en annan kvalitet inför VM i Ryssland. Helst vill jag se prov på det redan till på lördag, mot Peru. Det vore önskvärt med betydligt fler skapade chanser i den matchen och helst även mål. En seger hade inte heller varit fel inför avresan mot VM-basen Gelendzjik den 12 juni.

Sydkorea är en match som Sverige bara måste vinna och då gäller det att offensiven fungerar på ett helt annat vis. Som det var mot Danmark så var det alldeles för sällan som mittfältarna kunde involvera anfallarna och inläggen hade inte rätt precision. Nej, det krävs något helt annat den 18 juni.

Fick då Janne Andersson några svar? Jo, det är klart att han fick. Robin Olsen gav ett solitt intryck under 90 minuter. Jimmy Durmaz och Martin Olsson är rejält sugna att starta mot Sydkorea och sätter press på både Viktor Claesson och Ludwig Augustinsson inför VM-premiären.

Annars kan man konstatera att Oscar Hiljemark inte spelade sig närmare en startplats. Även om Emil Krafth gjorde en hyfsat stark insats så hotar inte han Mikael Lustig. Likadant är det med Pontus Jansson som var bra i 45 minuter efter paus, han är ändå en bit efter givna duon Victor Lindelöf och Andreas Granqvist.

Om en vecka kommer Janne Andersson satsa på en trolig startelva mot Sydkorea. Blir väldigt förvånad om inte följande elva kliver in mot Peru: Olsen – Lustig, Nilsson Lindelöf, Granqvist, Augustinsson – Claesson, Larsson, Ekdal, Forsberg – Berg, Toivonen

***

Tyskland fick stryk mot Österrike. Lär bli rubriker i den tyska pressen. Om det är bra går att diskutera, kanske varvar Jogi Löws mannar upp ytterligare till VM.

***

Fotbollskanalens spelarbetyg finns här.

***

Spelarna har nu ledigt fram till tisdag efter lunch. Tror det upplägget med flera lediga perioder inför VM är rätt tänkt av Janne Andersson.

***

Även om Åge Hareide var lite kritisk mot Sverige enhanda spelidé så kan man ta det med ro. Norrmannen har ju en poäng och sedan är han frispråkig och säger vad han tycker. Bara att visa att det räcker långt i Ryssland.

***

Emil Krafths rövtackling…

***

Harry Kane målskytt när England slog Nigeria.

***

Sveriges VM-premiär går dagtid i Ryssland. Kan bli både varmt och jobbigt.

***

Sebastian Larsson blev inbytt för att han ska kunna jubilera i Göteborg på lördag. Då gör han landskamp nummer 100.

***

Att bua efter en träningsmatch som slutar 0-0 är att ta i. Särskilt i det här läget där Sverige gjorde en okej match mot ett annat VM-lag. Visst, man kan ha både förväntningar och förhoppningar men att bua efter det här är fel.

***

Riktig träningsmatch från den tyske domaren Tobias Stieler som vägrade att varna och helt skippade tilläggstid trots en radda byten.

***

Även om 41 500 är en bra publiksiffra är det lite förvånande att det inte var utsålt med tanke på VM och draget kring landslaget. Säger lite om att SvFF vände rejält på publikkrisen från hösten 2016.

Publicerad 2018-06-02 kl 22:32

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons