Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
26v

Måltorkan inte värst - det är bristen på chanser

Robin Olsens axel håller och formen är där. Sveriges defensiv sitter. Backlinjen ser synnerligen solid ut. Albin Ekdal ökar på sin speltid. Några dagar innan avresan till Ryssland finns det en hel del positivt kring landslaget.

Men det går inte att tråckla sig förbi det stora MEN:et. Sverige gör inga mål, men det är inte värst utan det är avsaknaden på målchanser. Om vi stannar vid målproduktionen är vårens enda mål Ola Toivonens mot Chile.

 

Faktum är att sedan Sverige körde över Luxemburg med 8-0 i oktober och tog sig till VM-playoff så har man spelat sju landskamper och gjort två. Förutom Toivonens ovan är det Jakob Johanssons mål som betydde 1-0 mot Italien och gav en plats i Ryssland.

Det oroar att målproduktionen är låg precis som att målchanserna uteblir. Varken mot Danmark eller Peru har Sverige skapat särskilt mycket. Isaac Kiese Thelin hade jätteläget mot danskarna och Viktor Claesson hade sin bicykleta mot peruanerna, men inte mycket mer.

Anfallsspelet funkar inte i några delar. Varken när det gäller kontringar, som var oskarpa i passningsspelet och långsamma, eller när det handlade om inlägg eller mer kombinationsspel. Några gånger fick man till spel med ett tillslag och skaffade sig yta men den sista insatsen brast.

Tyvärr var spelet haltande på alla plan när det handlade om offensiven. Anfallsduon Berg och Toivonen såg ur slag, men de måste ha hjälp. På mittfältet var det egentligen ingen som övertygade och det verkade frustrerat när det inte stämde. Till VM måste det bli bättre.

Jag vet att Sverige mött bra motstånd och det är högt rankade lag, men mer än vad man skapat kan vi kräva. Nu har Sverige en reserv i form fasta situationer där man givetvis inte ville ge bort några varianter eller upplägg.

Frågan är om det räcker? Det kommer inte att gå att försvara sig vidare i VM och man måste snäppa upp offensiven om man ska tro på avancemang. Det finns en kostnad med en stark defensiv och det går ut över offensiven och man måste våga mer om man ska åstadkomma något i VM.

Naturligtvis fattar jag att Janne Andersson och spelarna säger att de inte är oroliga. Det är givetvis en del av retoriken och det är skillnad på träningsmatch och tävlingsmatch, men det går inte att skaka av sig oron över så många matcher utan mål och det utan särskilt många skapade chanser.

Om det ser likadant ut mot Sydkorea så måste förbundskapten Andersson vara offensivare i sina byten än mot Peru. Att han har sin givna startelva och haft länge är sin sak, men det finns några alternativ och det måste få möjligheten att påverka matchen.

***

Över 32 000 när landslaget nu spelar utanför Stockholm, men man undrar hur det sett ut utan peruanska fans.

***

Danmark sänkte Mexiko med 2-0 på Parken. Förhoppningsvis lärde sig spionen Tom Prahl något av det.

***

Lite kul med att spelarfruarna och Pidde P satt ihop en VM-låt och att den konkurrera med SvFF:s officiella med Gyllene Tider. Kamp även utanför planen.

***

Apropå att spelarna upplevde det som varmt under matchen. Risk att det blir varmt även under VM.

***

VM-avresa måndag morgon. Blir en späckad söndag för att få till packningen inför en dryg månad i Ryssland.

***

Sebastian Larsson uppgav att han skulle till Lysekil efter matchen. Presskonferensen med ny klubb kanske dröjer?

***

Ullevi är verkligen passé.

***

Peru i fotboll för mig är VM 1978, de mäktiga dräkterna, målmaskinen Teófilo Cubillas och den skumma läggmatchen mot Argentina där man föll med 0-6.

***

Intervju i Sydsvenskan om VM-minnen och där 1974 var första VM-minnet, 1994 var bästa och varför det är viktigt att i vår bevakning ge en motvikt till VM-festen.

Publicerad 2018-06-09 kl 22:01

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons