Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
26v

Befriande med en förbundskapten som inte låtsas att VM bara är idrott

Georg “Åby” Ericson berömde ordningen i Argentina i samband med VM 1978. Erik Hamrén fick ha tidigare presschefen Niklas Bodell som skydd för att slippa svara på frågor om Iran. Nej, politik har inte varit svenska förbundskapteners främsta gren.

Naturligtvis är deras uppdrag främst att vara fotbollstränare men det är imponerande att se hur Janne Andersson hanterar den här typen av frågor gång på gång. Nu var det Aftonbladets Simon Bank som frågade om hur förbundskaptenen hanterade en ny verklighet.

För ingen kan låtsas som om VM i Ryssland bara är en idrottstävling. Och det är det sista Janne Andersson gör när han ska svara på frågan:

“Vi håller på med fotboll men vi har självklart koll på vår omvärld, men vi kan inte bli politiker. Vi kan inte ta ansvar för allt som händer i den stora världen och ha klara uppfattningar kring allt. I de självklara sakerna talar jag om, om jag har en uppfattning. Men ibland är man lite inskränkt som fotbollstränare också, man lever i sin egen värld, sina egna problem. Det är ingen tvekan, vi kan inte säga att idrott och politik inte hänger ihop. Vi är en del av samhället. Och vi är rent generellt en väldigt god kraft. Det ska vi spinna på i olika sammanhang och därför ska vi möta olika landslag, delta i olika turneringar för att idrott ska främja goda grejer.”

Även om det hade gått att hoppas på att det svenska landslaget skulle bryta ny mark och spela med regnbågsfärgade skosnören. Där var Janne Andersson inne på att det finns regler och att han själv är en laglig person som följer den typen av direktiv.

Även när förbundskapten Andersson hamnat fel så har han aldrig haft svårt för att erkänna det och gå vidare. Som när det handlade om nationalsången och landslaget i sitt sommarprat, men den debatten dödade han väldigt snabbt genom att lägga sig platt.

Det är oerhört befriande att ha en förbundskapten som inte är rädd för att svara på den här typen av frågor. Det framstår säkert som en självklarhet för många, men det har inte varit så för svenska fotbollsledare och det är relativt nytt att man vågar svara på frågor av den här typen.

Under lång tid har man duckat det. Vilket Lasse Richt berörde i en lång och bra TT-intervju och då bland annat Saudiarabien kom upp. Då Roland Andersson skapade en del rubriker med ett uttalande om att kvinnor får se matchen på tv, apropå förbudet för kvinnor att ta plats på läktaren. Richt säger då följande:

“Där blev det mycket fel. Vi hade ingen medieansvarig på plats. Det var lite av en budgetresa. Efter det tog vi ett beslut att sånt här får inte ske. Sedan dess har jag eller någon motsvarighet varit med. Det är nog det största politiska jag varit med om. Sedan har vi fått kritik för att vi åkt till Abu Dhabi och några andra ställen. Vi diskuterar de här frågorna mycket. Ska vi vara den som går i bräschen för att bojkotta? Nej, det ska vi inte. Det är i alla fall min absoluta uppfattning. Jag tror att det är bättre att visa sig och tycka lite mer. Vi har blivit modigare där och tagit ställning. Vi skyddade oss ofta med att det inte fanns några FN-sanktioner eller att Fifa inte hade några invändningar. Det var det generella svaret och det var förstås inte så bra när man ser på det i efterhand.”

Där Lasse Richt i efterhand kan se att det inte varit bra och där man nu tagit kliv, dels för att förbundet ändrat inställning, dels för att man har en förbundskapten som klarar av att hantera frågorna. Det senare är inget tvång, men det är definitivt ett plus för ett förbund som annars lätt hamnar snett.

***

Under onsdagen röstar Fifa:s 211 medlemsländer om VM 2026. Man har lagt omröstningen sist på kongressen i Moskva och alternativen som gäller är USA/Kanada/Mexiko eller Marocko eller inget av alternativen. Det är ett VM som ska ha 48 länder med under mästerskapet så det är krävande att anordna.

SvFF kommer under förmiddagen, och det innan omröstningen, att avslöja hur man röstar i frågan, och SvFF-basen Karl-Erik Nilsson bloggar om dagen. Min gissning är att Sverige röstar på det nordamerikanska alternativet. Vet att Finland ska rösta på det förslaget, oklart vad Norge och Danmark gör.

Oavsett vad det blir för beslut så är det ett steg i rätt riktning att medlemsländerna röstar och troligen helt transparent. Skillnad mot hur det var senast, då Ryssland fick VM 2018 och Qatar fick VM 2022, och det var 22 män i Fifa:s exekutivkommitté som bestämde och kunde casha in på det.

***

Alla Sveriges 23 spelare var med och körde på träningen, men det var ett mycket lätt pass. Under onsdagen får vi se uppvärmningen…

***

På ett dygn i Gelendzjik har vi sett TRE trafikolyckor. Det handlar inte heller om att man skrapat varandras bilar utan rejäla smällar. De kör som galningar även på denna lilla badort.

***

Svenska spelarhotellet Kempinski är flådigt. Tack vare att England, som hade valt hotellet först, bytte förbundskapten och att Sam Allyrdyce ersättare Gareth Southgate hellre ville bo i St Petersburg så kunde Janne Andersson o Co ta över Kempinski i Gelendzjik, även det är gott om andra gäster.

 

Sverige disponerar dock ett par våningsplan på egen hand. Dels ett där spelare och ledare bor i enkelrum, dels ett där det finns allmänna utrymmen som players lounge med pingisbord, storbildsskärm för VM-matcher samt tre playstation-stationer och en matsal med mäktig utsikt.

Plus en stor terass med cognacshörna.

***

Första svenska presskonferensen på rysk mark och man bjöd in internationell press att fråga och den första handlade givetvis om Zlatan Ibrahimovic. Lagkaptenen Andreas Granqvist hanterade den och hyllade Zlatan för hans och hoppades att han skulle göra mycket mål och vinna ligan med LA Galaxy.

***

Uwe Rösler! Onekligen en överraskning när Malmö FF presenterade en ny tränare. Tysken som gjort sig ett namn som spelare i England (främst Manchester City innan pengarna från Abu Dhabi) började tränarkarriären i Norge och hade ett tag hand om Leeds United.

Då inledde han lovande men när förlusterna kom tätt så fick han sparken efter bara några månader, men det är han knappast ensam om. Framför allt har han fått beröm för sitt jobb

***

Andreas Granqvist är stor kring Gelendzjik.

***

Vill ni ha ännu mer från VM så är instastories en väg via mitt instagramkonto.

***

Trevlige landslagskocken Mats Broström har en del att göra om spelarna vill ha omeletter till frukost. Broström fick själv rycka in när de lokala kockarna hade svårt att få snits på stekandet.

***

Sebastian Larsson till allsvenskan är kul. Gillar även att Janne Andersson har humor och försöker trycka in en allsvensk spelare i VM-truppen, men Larsson är klar först samma dag som VM-finalen. Då är väl inte den svenska truppen kvar i Moskva?

***

Fyra, fem sydkoreanska journalister följer Sveriges uppladdning på plats i Ryssland.

***

Rätt fascinerande att Fifa ser till att kapitalisera även på landslagens anländande till Ryssland. Först och främst var bara Fifa:s eget team garanterat intervjuer och det var inte ens givet att SVT och TV4 som köpt VM-rättigheter fick ett snack. De som är utan rättigheter likt kvällstidningar fick inte ens komma in på flygplatsen…

***

Felix Beijmo för runt 30 miljoner kronor till Werder Bremen. Starkt jobbat och han är inte ens med i U21-landslaget. Djurgården har en rejäl krigskassa.

***

Landslagets chef Lasse Richt vill inte avslöja notan per dygn för vistelsen på Kempinski, men med tanke på att man inte tagit hela hotellet på egen hand som man gjorde under EM 2016 i Frankrike lär det vara billigare. Ni som minns kanske kommer ihåg att SvFF bara gjorde hälften så stor vinst som tänkt i EM.

 

Publicerad 2018-06-12 kl 22:03

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons