Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
22v

Runt 50 miljarder skäl att välja VM i Nordamerika

Svenska Fotbollförbundet tillhörde den segrande sidan på Fifa:s kongress i Moskva där VM-arrangemanget 2026 hamnade i Nordamerika. Ett gemensamt bud från USA, Kanada och Mexiko slog ut Marocko när Fifa:s medlemmar avgjorde.

Inför omröstningen var det få som var säkra om utfallet i röstningen, men SvFF gick inför omröstningen ut med att man valde Nordamerika. Skälen var flera: 1) Det finns arenor till skillnad mot i Marocko 2) Överskottet blir större 3) VM har inte varit i Nordamerika sedan 1994, Afrika hade 2010.

Uppenbarligen var det fler som resonerade så för det blev en förkrossande seger med 134 mot 65. Det var alltså inte ens nära och Fifa har dessutom öppnat upp processen så man kan se exakt hur alla länder röstade. Vilket är ett steg i rätt riktning.

Fifa-basen Gianni Infantino har drivit på för att utöka VM från 32 länder till 48 länder till 2026 – delvis för att skrapa ihop politiskt stöd inför Fifa:s presidentval 2019 – och då hade det varit svårt att se Marocko hålla mästerskapet. Även om det säkert gett mer tv-pengar med matcher på europeisk tid.

Sedan har Fifa redan sålt rättigheterna till VM 2026 till bolag i USA och det finns stora bonusar för organisationen om det skulle gå ett VM i Nordamerika 2026. Något som inneburit att Infantino jobbat hårt för att just det budet skulle vinna, och det gjorde det också.

Under presentationen var en skillnad att Marocko talade om ett överskott på runt 50 miljarder kronor men herrarna från Nordamerika lovade det dubbla och det är ett språk som herrarna i Fifa förstår. Naturligtvis fattar nationsförbunden att det blir mer även för dem om USA o Co vinner.

Efter haveriet med VM 2018 i Ryssland och VM 2022 i Qatar där gubbar i exekutivkommittén sålde sina röster på olika vis är det svårt att peka på att detta var fel val. Nu har alla nationsförbund fått rösta och dessutom öppet, och det måste vara en riktig väg för Fifa att vandra.

Publicerad 2018-06-13 kl 13:47

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons