POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
48v

Viktigt att polisanmäla hoten och hatet mot Durmaz

Jimmy Durmaz debuterade i VM i Ryssland när han fick hoppa in på slutet i ett läge då Sverige hade 1-1 mot Tyskland. Hur det slutade vet alla och det är lätt att peka finger åt Durmaz som var den som fällde Timo Werner vilket gav Toni Kroos ett frisparksläge.

Först och främst så är det inte så ofta det blir mål på den typen av lägen. Kroos avslut är värdigt en världsmästare som till vardags representerar Real Madrid. Högsta klass. Jag vet att man kan klaga på att Sverige bara hade två man i muren. Att de inte rusade ut snabbt nog. Att bollen sitter i Robin Olsens hörn.

Men det var ett avslut av högsta klass. Det finns givetvis mer att botanisera i och man letar fel i Sverige. Att Janne Andersson gjorde för offensiva byten. Eller att John Guidetti inte höll i bollen eller spelade Emil Forsberg när han kom i läge utan sökte avslut.

Eller att förbundskaptenen Andersson var för feg och inte gick för segern när Sverige var en man mer. Jo, det finns gott om kritik om man läser i mejlkorgen och på sociala medier. En del är relevant, annat inte. Och det är väl rätt att diskutera det, för det engagerar och folk är intresserade.

Samtidigt kan man också se igenom en match där Tyskland skapade flera chanser bara på slutet. Olsen räddar Mario Gomez nick. Bollen går stenhårt i stolpen. Werner skjuter över i fritt läge. Thomas Müller nickar precis utanför på en hörna när han står rätt omarkerad.

Och hur många frisparkar är det inte på en match? Om inte Durmaz agerat mot Werner på kanten och det blivit mål på inlägget istället så hade det lett till kritik. Det handlar inte om att försvara ett misstag, men att sätta det i perspektiv och försöka få med det i diskussionen.

Självklart gör alla spelare misstag under en match, och sedan blir det resultatet som präglar dem. Att Kroos tappade bollen till Sveriges 1-0 förbleknar med en seger med 2-1, precis som Jerome Boatengs utvisning som kunde kostat världsmästarna ett avancemang.

Att sociala medier gjort att det går att nå ut med sin besvikelse snabbt och lätt under matcher och både få stor spridning och komma nära spelare är tyvärr inget nytt. Mikael Lustig fick leva med det under EM 2012 när det handlade om att hålla stolpen på en hörna…hur rätt det nu var i efterhand.

Efter Champions League-finalen fick Liverpools målvakt Loris Karius en Golgata-vandring i sociala medier efter sina misstag. Både han och hans familj hotades och Liverpool-polisen kopplades in för att ta hand om dödshoten mot målvakten och både fru och barn.

Under VM har Argentinas målvakt Willy Caballero råkat illa ut efter insatsen mot Kroatien och det är grova hot om våld mot både honom och hans familjemedlemmar. Vilket givetvis är helt jävla sjukt. Han om någon vet att han gjort misstagen och han får svara för dem, och det räcker långt.

I fallet med Jimmy Durmaz är det för djävligt att rasister kapar fotbollen och använder den som ett redskap för att han fäller en spelare. Rasisterna låg lågt när Durmaz gjorde ett av Sveriges två mål i segern mot Frankrike och fram till VM var han en av Janne Anderssons mest använda spelare.

Dessutom är Durmaz en förbannat bra förebild som bland annat engagerat sig för Locker Room Talk som jobbar med att förändra snacket i omklädningsrummet och göra det bättre och sjysstar. Han hade dessutom bara bra svar efter matchen i går och är någon som vi ska vara stolta över som representant för Sveriges landslag.

Även om Durmaz säkerligen inte vill ha mer uppmärksamhet är det bra att Svenska Fotbollförbundet polisanmäler. Det är viktigt att stå upp för de värderingar som gäller för fotbollsrörelsen och landslaget. Det gäller att visa var gränsen går och att den är passerad, och markera det.

 

 

Publicerad 2018-06-24 kl 14:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå