POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Smart Andersson adderade lite nytt för att undvika kritik

Förbundskapten Janne Andersson drog plåstret nästan direkt. Redan innan han avtäckt namnen på skärmen på Friends Arena. Han var tydlig med att alla från VM-truppen som inte lagt av i landslaget (läs: Ola Toivonen) skulle vara med i den här landslagstruppen.

Så första truppen efter VM i Ryssland bestod av VM-truppen och sedan var den kryddad med tre nya namn: Ken Sema, Sam Larsson och Robin Quaison. Därmed hade förbundskapten Andersson sett till att ta död på eventuellt gnäll om att det inte var några nya spelare.

Visst, Kristoffer Olsson och Alexander Milosevic dyker upp en del i sociala medier, men samtidigt är det skillnad på allsvenskan och det har hänt för lite med landslagsspelarna sedan Sverige åkte ut mot England i början av juli. Då går det att förstå Anderssons val av VM-truppen med tre nya namn.

Ingen ersätter Ola Toivonen rakt av och det är klart att det var lite annorlunda att se Viktor Claesson, som startade fem VM-matcher på högerkanten, placeras som en av fem anfallare i landslagstruppen. Samtidigt balanserade det upp truppen när både Larsson och Sema är kantspelare.

Har svårt att se Andersson göra några revolutioner om han skulle formera en startelva utifrån denna trupp. Det blir de vanliga och sedan ska han hitta en ersättare till Toivonen. Är det Emil Forsberg som blir släpande anfallare och så kallad “tia” eller blir det Claesson och in med någon ytter? Eller blir det rakt in med Isaac Kiese Thelin?

Frågan är om Janne Andersson har kraft att förnya laget? Eller om han gör som många andra förbundskaptener och fastnar för sina spelare? Det blir en intressant landslagshöst utifrån det perspektivet, om det blir någon förnyelse eller som det blir samma spelare som ska göra jobbet? Något säger mig att det blir det senare.

Är lite förvånad över att en del av landslagsveteranerna fortsätter. Inte för att de inte platsar utan mer för risken att det kan bli ett helt annat avslut på landslagskarriären där framgångar uteblir och bilden av deras tid i landslaget blir en annan än den man fick i somras.

Det hade annars varit ett fint avslut för Andreas Granqvist, Marcus Berg och “Seb” Larsson att kliva av efter ett VM där de fick vara med om något riktigt stort. Samtidigt är det väl ett tecken på att de trivs i landslaget och inte vill lägga ner, och att det är svårt att sluta i rätt läge.

Viktigast är bara att Janne Andersson inte fastnar i att vissa spelare är opetbara. Att han är öppen för att formera om laget om vissa spelare tappar i kvalitet. Självklart ska ersättarna hålla, men ibland måste man få chansen att visa det. Som en del av spelarna fick efter EM 2016 och sedan kunde ta kliv i landslaget.

***

Uefa Nations League är en turnering som man bör ge lite tid, men det är klart att den blir viktig från start. Framför allt eftersom den ersätter en del av de trötta träningsmatcherna och dessutom påverkar lottning, ranking och kan vara en väg till EM-slutspelet 2020. Sverige börjar med Turkiet hemma måndagen 10 september.

***

Efter VM-succén för Sverige var det rätt av SvFF att förlänga kontraktet med Janne Andersson. Om han får upp sin lön som låg på fyra miljoner kronor 2017 återstår att se, för det vill ingen svara på men självklart är hans jobb för SvFF värt mycket, bara VM gav prispengar på över 150 miljoner kronor.

Naturligtvis har han varit intressant för både andra nationer och klubbar med tanke på jobbet han gjort. Sista året i IFK Norrköping tog han SM-guld och sedan tog han ett svagt Sverige till VM-kvartsfinal. Om han velat och jobbat aktivt med en agent hade han varit aktuell för andra jobb, men Andersson trivs som svensk förbundskapten och då är det rätt att säkra honom.

Däremot konstigt att basunera ut den nyheten och inte ha gjort klart med Anderssons assisterande Peter Wettergren. Alla som följer landslaget vet hur viktigt det samarbetet är och att Wettergren är en viktig del av landslagets framgångar. Det lär lösa sig, men det borde ha gått att lösa.

***

Malmö FF är knappast favorit borta mot Midtjylland, men avancemang till Europa Leagues gruppspel hade nästan räddat säsongen för mästarklubben. Oavsett det är det ett sorgligt år i Europa för svensk klubbfotboll. Östersund är saknat på det sättet.

***

Glad att Ola Toivonen fick avsluta landslagskarriären med ett VM och att visa en hel del av det han hade i sig. Samtidigt var det nog klokt att lägga ner landslagskarriären när tillvaron i klubblaget är så svajig.

***

Tom Prahl pausar spionjobbet med landslaget i höst och ska hjälpa Trelleborgs FF. Kanske var det därför han bett Peter Wettegren om att få mejl med alla genomgångar som förklarar hur landslaget spelar? TFF blir Blågult framöver…

***

Utgår från att Alexander Isaks rådgivare jobbar hårt för att hitta en klubb där han kan få speltid. Borussia Dortmund har signalerat tydligt att där finns ingen plats för honom.

***

Att se Fifa-basen Gianni Infantino garva när president Donald Trump ger medierna rött kort.

***

En del undrar om podden Lundh och när den kommer tillbaka? Jobbar på det men VM i Ryssland med förspel var rätt slitsamt och det har krävts en del ledighet för att komma tillbaka i slag. Inom några veckor ska den vara på banan.

***

Ingen Lasse Richt i landslaget. Ny tider när Stefan Pettersson nu blir fotbollschef på heltid. Återstår att se vilken effekt det får. Även naprapaten Johan Allgulander, som gjort åtta slutspel med landslaget och varit med i över 20 år, har lämnat landslaget. In kommer istället Djurgårdens Christian Andersson.

***

Tänk att Peter Gerhardssons landslag kan missa VM i Frankrike. Vore ett rätt rejält fiasko. Playoff mot andra grupptvåor är ingen lätt väg där England, Norge, Tyskland och Nederländerna är möjliga motståndare om en plats.

 30/8 Sverige - Ukraina        
    Danmark - Kroatien       
 4/9  Danmark - Sverige        
    Ukraina - Ungern   
     
 1 Sverige    6 5 0 1 18-2  15
 2 Danmark    6 5 0 1 21-6  15
 3 Ukraina    6 3 1 2  7-7  10
 4 Ungern     7 1 1 5  8-24  4
 5 Kroatien    7 0 2 5  4-19  2

Nu kanske det kan räcka med ett kryss mot Danmark. Underligt nog är det olika regler i kvalet för herr-VM och dam-VM. När herrarna kör målskillnad så kör damerna inbördes möten och det gör att ett kryss mot danskorna räcker, vilket naturligtvis är bra för Sverige.

***

Kokt korv med bröd gällde inför presskonferensen. Janne Andersson var minst sagt nöjd även om han fick se sig slagen av Peter Wettergren i kampen om att äta flest.

***

I våras var Kosovare Asllani kritisk mot medier som inte bevakade landslaget. En poäng finns men problemet är att ekonomiskt pressade medier måste välja och att även intresset för herrarnas landskamper minskat. Under ett par tävlingsmatcher på bortaplan de senaste har DN:s Johan Esk varit ensam representant för morgontidningarna.

Undrar för övrigt hur stort intresset är för herrlandslagets omstart i Österrike i nästa vecka? Vet att bägge kvällstidningarna, som annars är de som har störst styrkor på plats, sliter med annonstapp och höga papperspriser ovanpå sjunkande pappersupplagor. Bland Bonniers tidningar (DN, Expressen, Sydsvenskan) har gått ut direktiv om rejäla åtstramningar.

Så framöver lär det bli fler än Asllani som blir förvånade. Under 2018 har det varit dyrt för svenska medier med OS i Sydkorea och VM i Ryssland där landslaget gick oväntat långt vilket blev dyrare än budget för alla. Lägg till en svensk valrörelse och det innebär att man kommer att överväga resor mycket noggrannt.

 

Publicerad 2018-08-29 kl 15:03

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto