POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Svenska herrspelare borde lära av Norge och Finland

I en tid när de svenska damspelarna slåss för att höja ersättningarna både nationellt och internationellt är de svenska herrspelarna ovanligt passiva. Både i den frågan och i sportsligt stöd till kollegorna.

Rätt få av herrarna skrev något på sociala medier inför eller efter damernas avgörande match mot Danmark som innebar VM-spel. Vet att Janne Andersson gjorde det på landslagets Instagram-konto och han inledde presskonferensen i Wien med att gratulera till VM-platsen.

Förstår inte att spelarna inte kan bjuda på mer. Och varför kan inte någon hjälpa dem att ta det klivet? Vad skulle det kosta? Det skulle vara värt väldigt mycket att ge damspelarna draghjälp i en kamp som är svår att ta och faktiskt ge dem en viktig respekt.

Det är inte så att jag tror att herrspelarna ser ner på kollegorna. Flera av landslagsspelarna är ju tillsammans med tidigare spelare på hög nivå. Kanske är det bara obetänksamhet? Eller att man inte vill bli intryckt i något som man inte valt själv. Jag vet inte, men det hade kostat lite och betytt mycket.

Även om både Pontus Jansson och Janne Andersson sa hyfsat rätt saker när de fick frågor om skillnaderna i VM-prispengar för herrar och damer så ville de helst inte bli kvar i frågan. Utan man hänvisade till att andra på SvFF jobbade med de här frågorna men att man principiellt är emot de stora skillnaderna.

Som om de alla är maktlösa i frågan. Likadant var det kring ersättningar från SvFF. Se och lär av de finska och norska herrlandslagen istället. Där såg herrspelarna till att ordna jämställdhet. Om nu inte SvFF kan göra det i Sverige så hade Andreas Granqvist o Co kunnat ta tag i det och se till att jämna ut skillnaderna en gång för alla.

Man kan givetvis anse att herrarna får mer då de drar in mer. Samtidigt handlar det om att representera sitt land och för i princip alla herrar är det inga avgörande pengar. För damerna hade det dels haft en betydelse på deras ekonomi, dels hade det visat att man värderar landslagsspel lika.

Symboliken hade varit stark om man visade den viljan och faktiskt gjorde något som hade gynnat några som kämpat hårt för att komma uppåt. Dessutom hade det varit en signal till SvFF om att ett förbund ska stå för jämställdhet, en signal till Fifa och Uefa att det inte är okej med enorma skillnader och en signal till alla som ifrågasätter damfotbollen.

***

Janne Andersson mönstrar som vanligt reserverna när det är träningsmatch. Något som slagit väl ut för förbundskaptenen och han ger därmed alla chans till att visa upp sig och dessutom får de en viktig förberedelse för speltid.

Följande startelva gäller: Nordfeldt – Krafth, Jansson, Helander, Hult – Sema, Hiljemark, Svensson, Rohdén – Kiese Thelin, Quaison Två byten är klara: Guidetti ersätter Kiese Thelin och Johnsson ersätter Nordfeldt i paus. Dessutom har Mikael Lustig en känning och vilar.

Av ovan spelare är det främst Ken Sema och anfallarna som utmanar om platser i förstaelvan. Där Guidetti och Kiese Thelin slåss om att spela bredvid Marcus Berg på måndag.

***

Wien är en skön blandning av öst och väst.

***

Matcharenan är Austria Wiens hemmaarena som är sponsrad av ett försäkringsbolag och därför heter Generali Arena. Nyöppnad i juni i år efter att man byggt om den gamla under två år.

Matcharenan tar 17 500 åskådare vilket nog är lagom för den här träningsmatchen. Även om Österrike är på gång under en ny förbundskapten och vann fyra av fem träningsmatcher i våras så missade hemmalaget VM och det är knappast fotbollsfeber.

***

Turerna kring BP är minst sagt sensationella. En klubb som hamrat in budskapet att man jobbar med jämställdhet visar sig vara något helt annat. Sportbladet Simon Banks avslöjande från i fredags om portugisen Luis Pimenta slutade med att han fick gå från klubben.

Men redan i juni visste inte bara sportchefen Daniel Majstorovic om att Pimenta gått alldeles för långt utan även klubbens heltidsarvoderade ordförande Fredrik Bergholm som varit märkligt tyst och frånvarande under den här affären. Ändå hände ingenting.

Kan Majstorovic vara kvar? Kan Bergholm vara kvar? Knappast om BP ska leva upp till de värderingar man inte bara talat högt om utan som man även sålt in till sponsorer som en del av klubbens DNA. Men frågan är om någon kan ta bort en heltidsarvoderad ordförande?

***

Är inte wienerschnitzel lite överskattat?

***

Apropå dålig biljettförsäljning inför Sverige-Turkiet så har Sportbladet talat med SvFF:s marknadschef Mikael Jiffer som är förvånad över att det inte är ett större drag kring VM-laget, men erkänner i en bisats att prisbilden är fel och pekar sedan på svårigheten i att det är sen avspark en måndag.

Med tanke på det sistnämnda kan det aldrig vara riktigt att en familj på fyra personer ska betala 1450 kronor för två vuxna och två barn för att se Nations League-premiären. Den kostnaden är utan transport, korv och läsk och något annat som lätt följer med vid ett besök.

Att man hamnar fel i priser en gång, som hösten 2016, må vara hänt. För övrigt något som kostade SvFF 13 miljoner kronor. Men att SvFF gör det en gång till är svårt att förstå. Tydligen är det bara sålt 16 000 biljetter till måndagens match och det är ett rejält fiasko för SvFF och Stockholm Live som sköter arenadriften.

Publicerad 2018-09-05 kl 21:02

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå