Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

De svenska vinnarna satt på bänken

WIEN. Reserverna fick möjligheten att närma sig i startelvan. Resultatet blev att de kom längre i från. De svenska vinnarna i Österrike satt på bänken.

Inför landslagets omstart efter VM har Janne Andersson ömsom försvarat att veteranerna fortsatt är givna, ömsom aviserat hårda tag om de inte levererar. Efter att Österrike slagit Anderssons reservlag med 2-0 så är det bara att inse: VM-hjältarna håller avståndet till dem som jagar bakom.

Faktum är att matchen på den helt lila och tajta Generali-arenan, eller Franz Horr-stadion som finsmakarna säger, innebar att spelarna på den svenska bänken snarare utökade avståndet. För egentligen var det ingen som stärkte sin kandidatur i stort, än mindre visade att Ola Toivonens fallna tröja ska vara hans.

ANNONS

Efter några starka svenska inledningsminuter i första halvlek tog Österrike över matchen och släppte aldrig greppet. När Kristoffer Nordfeldt efter tio minuter hade svårt med ett inlägg från David Alaba och boxade det på Filip Helander och in i mål så hamnade Sverige i partär. Sedan var det långa stunder där svenskarna inte kunde ta sig ur greppet.

Självklart kan man gräva fram Emil Krafths skott från första halvlek och Marcus Rohdéns skott i andra halvlek efter en okej period om man vill ha ljuspunkter. Dessutom kan man hitta sekvenser där Pontus Jansson var stark, men Leeds-backen förlorade en duell mot Marko Arnautovic och passningen till Alaba och det efterföljande skottet innebar 2-0.

Det var uppenbar skillnad på lagens kvalitet då Österrike körde med mer av en tänkt startelva i Nations League-premiären än vad Janne Andersson formerade. Det problematiska är bara att förbundskapten Andersson hoppades vaska fram fler alternativ till startelvan här i Wien, men det var rätt tomt i vaskpannan när slutsignalen gick.

ANNONS

Inför matchen fanns det nyfikenhet kring Ken Sema, Robin Quaison, Emil Krafth och samtidigt en förhoppning att flera av spelarna på gränsen skulle briljera. Verkligheten blev en annan och det var svårt att finna glädjeämnen. Alldeles för få stack ut och det gjorde kvällen tung ur svenskt perspektiv.

Naturligtvis kommer invändningen att Sverige körde med idel reserver och ingen stabilitet i form av etablerade spelare, men det gjorde landslaget mot Ungern 2016 och mot Portugal och Norge 2017 och det var lyckat. Spelarna är vana vid det här upplägget och den bistra sanningen är väl att de inte kunde ta det där klivet här i Wien.

På måndag väntar Turkiet i Nations League-premiären och då kan Janne Andersson förhoppningsvis skruva upp kvaliteten på sitt lag samtidigt som motståndet är av svagare  sort. Lägg till hemmaplan och det finns alla möjligheter för Sverige att starta med en seger.

ANNONS

Däremot är det ett måste att Andersson får fler alternativ att välja på. Fler som sätter de etablerade spelarna under tryck. Om man ska få ihop ett landslag som kan växa och utvecklas med sikte på EM 2020. Lättare sagt att än gjort, men det är bara att hoppas att fler får speltid i klubblagen och på så sätt utvecklas.

***

Träningsmatchen Österrike-Sverige drog 11 100 åskådare, enligt arrangören. Tveksamt om det var så många på arenan som ska ta 17 500 och det gapade rätt stora hål på läktarna. Dessutom satt det banderoller om att man bara vill ha hemmamatcher på Prater-stadion.

***

David Alaba är onekligen klass. Passningarna. Tempot. Drivet. På en annan nivå än de andra på plan. Målet var rätt osannolikt med tanke på hur många som försökte stänga ner honom.

***

Felstavningen av namnet på Robin Quaisons tröja är pinsam.

ANNONS

***

Bilds artikel om Emil Forsbergs spända relation med förbundskapten Janne Andersson gick odementerad och okommenterad hela dagen. Försökte få Anderssons version via presschefen Staffan Stjernholm som hela tiden sköt på det, men lovade att återkomma. Vilket dock aldrig skedde.

Om man nu vill ta död på en story så kan det vara värt att kommentera det. Eller så får man säga att man absolut inte vill kommentera det. Därför fick vi vänta till presskonferensen efter matchen innan vi fick höra Anderssons bild av det hela.

***

Herregud, österrikarna matade på med ljudanläggningen som om det kunde ha varit NHL eller SHL. Inte min kopp te.

***

Sverige drog hem med charterjet direkt efter matchen. Väntar nya träningspass och pressaktiviteter under fredagen, lördagen och söndagen. Därefter är det Sverige-Turkiet på Friends Arena på måndag. Dock bara 15 minuter uppvärmning som är öppen.

ANNONS

September 7

  • 15.15 – mixed zone, Scandic Park

September 8

  • 13.00 – media entrance (gate 2) opens, Friends Arena
  • 13.30 – mixed zone, Friends Arena

September 9

  • 11.30 – media entrance (gate 2) opens, Friends Arena
  • 12.00 – training session (open to media first 15 minutes), Friends Arena
  • 13.15 – press conference with coach Janne Andersson & one player, Friends Arena
Publicerad 2018-09-06 kl 22:52

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto