Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
15v

Slå ryssarna så vi slipper höra att en svag publiksiffra är stark

Landslagets presskonferens inleddes med att Håkan Sjöstrand, som är förbundets generalsekreterare och därmed högste tjänsteman, ville sätta in publiksiffran på 21 832 mot Turkiet i ett perspektiv med andra publiksiffror från Nations League-matcher.

Bland annat kunde vi läsa från Sjöstrands overhead-bild att Danmark drog färre åskådare mot Wales (17 505) och Sjöstrand påpekade själv att både Spanien (26 900) och Italien (24 000) hade svårt att dra mycket mer mot Kroatien respektive Polen.

Sedan flikade Sjöstrand in att 20:45 inte är en bra starttid. Allt hade naturligtvis varit ett nyttigt perspektiv om han hade haft någon ödmjukhet över att förbundet tog över 800 spänn för biljetterna på långsidan och att en familj på fyra personer fick lägga 1450 kronor för familjeläktaren…

Tyvärr ville inte Sjöstrand bjuda på att SvFF gick bort sig med biljettpriserna inför en match som lätt hade kunnat säljas in under rubriken: Hylla sommarens svenska VM-hjältar. Man hade kunnat köra billiga biljetter med tanke på prispengarna från VM för att locka folk.

Och gnället om 20:45 är bara löjligt från Sjöstrand som är den som signerat avtalet med Uefa där man betalar förbunden stora pengar för att samordna Nations League för att ta in maximalt på tv-intäkter. Så SvFF hade med både VM-pengar och Uefa-pengar haft råd att sälja biljetter för 100 spänn och nått betydligt bättre publiksiffror.

***

Sverige möter Ryssland i Kaliningrad. Alltid velat åka dit. Får hoppas det löser sig med visum… Inte varit helt lätt att navigera det hela kring hur ryssarna ser på medier. Dessutom var det minst sagt bökigt att ta sig dit.

***

Förbundskapten Janne Andersson fick uppleva en VM-baksmälla i början av september när det blev stryk både i träningsmatchen mot Österrike och i Nations League-premiären mot Turkiet. Det var uppenbart att spelarna inte riktigt var i fas med varken träning eller jobbet som behövdes göras.

När Andersson under onsdagen presenterade en ny trupp, denna gång inför Nations League-mötet med Ryssland så fick VM-spelarna återigen chansen bortsett från skadade Filip Helander. Däremot åkte Ken Sema och Sam Larsson från senast och en skada stoppade Robin Quaison.

In kom istället en kvartett oprövade spelare: Kristoffer Olsson, Kristoffer Peterson, Sebastian Andersson och Mikael Ishak. De har alla på olika sätt blixtrat till eller presterat starkt i sina klubblag och har gjort sig förtjänt av möjligheten att slå sig in i landslaget.

Ändå skulle jag bli förvånad om startelvan i Kaliningrad nästa torsdag inte lyder som följer förutsatt att det inte blir några skador: Olsen – Lustig, Lindelöf, Granqvist, Augustinsson – Durmaz, Larsson, Ekdal, Forsberg – Claesson, Berg.

Det vill säga att VM-gänget får en ny möjlighet att visa att de även är framtiden för landslaget. Rätt eller fel? Ja, det är resultaten som styr det men det är klart att Andersson behöver vara beredd att ompröva sin tro på en del som inte övertygar i varken klubblag eller landslag.

På något sätt tråkigt att Ken Sema inte får samma möjligheter utan åker ut direkt. Samtidigt kommer det in en del nya och intressanta spelare. Är givetvis spänd på den skytteligaledaren i Nederländerna (Peterson) men även AIK:s mest tongivande spelare under säsongen (Olsson).

Både Mikael Ishak och Sebastian Andersson har varit ojämna och är knappast några purunga talanger, men det är givet att om de hittar målet så är det inte fel. Särskilt med tanke på konkurrensen i anfallet. Vet att landslagsledningen länge studerat Ishak men att man inte varit övertygad om hans kvaliteter. Kan han visa dem på träning?

Går inte att säga att Nations League är oviktigt. Om Sverige kommer efter både Turkiet och Ryssland i gruppen så får det svenska landslaget dels en sämre seedningsgrupp inför EM-kvalet, dels ännu mer ointressanta matcher i nästa varv av Nations League då man trillar neråt. Så det är viktigt med poäng i Ryssland och helst tre.

Att få svårare att nå EM 2020 är givetvis det stora bakslaget. En VM-sommar glöms ganska snabbt och då kan Janne Andersson få känna av riktig motvind. Dessutom ger spel i grupp C i Nations League riktigt ointressanta matcher och vill vi alla slippa när Håkan Sjöstrand ska förklara varför en usel publiksiffra inte alls är usel…

***

Även om inte Kennedy Bakircioglu får så många mer minuter i allsvenskan är det svårt att inte glädjas med honom över avslutet på Tele2 Arena. Världsklass på så många olika sätt.

***

Andreas Granqvist till Manchester United? Lite av ett långskott men United förhör sig runt om i Europa om veteraner som kan tänkas förstärka klubben i vinterns transferfönster. Vore onekligen en mäktig flytt men det är fler som konkurrerar om att dra på sig den röda tröjan.

***

Både AIK:s Kristoffer Olsson och Heracles Kristoffer Peterson kallas “Koffe”. Blir en kamp om vem som får kallas det i landslaget…om de nu klarar av att hänga kvar där efter den här samlingen.

***

Pontus Jansson gjorde ingen stark insats mot Turkiet, men efter återkomsten till Leeds United har han i princip varit hundraprocentig i ett lag som åtminstone nu toppar den engelska andradivisionen.

***

Förbundskapten Janne Andersson meddelar att Viktor Nilsson Lindelöf och Robin Olsen återigen ska ställa upp för medierna när landslaget samlas på måndag. Det är en av förbundskaptenens ledstjärnor att man gör det, och efter förra samlingen då de två spelarna nobbade medierna så ska man återgå till rutinerna.

Kan låta rätt odramatiskt men det är en fråga som plågat landslagsledningen både under förra samlingen och efter den. Det är inte okomplicerat för förbundskaptenen när två av de största stjärnorna gör tvärtemot vad han vill och därmed visar vem som bestämmer i slutändan.

***

Under onsdagen tog även Roland Nilsson ut sin trupp till ödesmatchen mot Belgien. Den spelas i Kalmar 16 oktober och vid svensk seger är man i EM-slutspelet i U21-EM 2019, men annars får man hoppas att nå playoff som en av fyra grupptvåor. Klart är att Carlos Strandberg saknas och det är ett avbräck.

Veckans podd är med just U21-landslagets förbundskapten som talar om det dramatiska EM-kvalet, om att ta över efter framgångsrike Håkan Ericson, om dragkampen mellan att utbilda spelare till A-landslaget och att göra resultat, om sin syn på att så många unga talanger lämnar Sverige, om vem som är nästa spelare att ta klivet till A-landslaget och om att han tidigare lyfts fram som en blivande förbundskapten.

Podden hittar du via denna länk.

Dessutom talar Nilsson om vilka lärdomar han tagit med sig från spelarkarriären, om hur han hanterade straffmissen i Europacupens semifinal mot FC Barcelona, om att börja tränarkarriären i Coventry, om framgångarna i Gais och Malmö FF, om vem som låg bakom SM-guldet med MFF: han eller Pep Clotet Ruiz och smällen när FC Köpenhamn sparkade honom efter blott sex månader.

Överlag har podden gått i gång igen under september och först ut var Hammarbys Nikola Djurdjic följt av Blåvitts tränare Poya Asbaghi och AIK:s förre ordförande Johan Segui. På måndag är Heracles nyblivne landslagsman Kristoffer Peterson gäst.

Publicerad 2018-10-03 kl 16:10

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons