Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
15v

Svårt att förstå att SvFF förbjuder vissa frågor

Landslagsfokus i podden med Kristoffer Peterson som gäst. Heracles-spelaren berättar om lyftet, om styrkorna som spelare, om den tunga tiden i Utrecht, om att han var nära en återkomst till svensk fotboll, om besvikelsen när han inte fick fler chanser i U21-landslaget och om drömmen att nå A-landslaget där han har många kompisar.

Dessutom talar Peterson om den givande tiden i Liverpools akademi, om hur han sett många talanger försvinna i det som kallas ”the black hole” och handlar om fester och tjejer, om att han inte är säker på att han skulle lämnat svensk fotboll om han var ung i dag och om målet att komma tillbaka till England och de stora scenerna framöver.

Se tv-versionen i Sportkanalen 21:00 eller så hittar du podden här nedanför:

***

Albin Ekdal blev pappa i morse. Grattis! Därmed oklart om han hänger med till Kaliningrad. Även Pontus Jansson ska bli pappa vilken dag som helst och är osäker. Om Leeds-backen inte kan följa med har landslaget bara två mittbackar.

***

Några flygresor med landslaget blev det, men nu verkar dörren stängd igen. Får ge pensionerade landslagschefen Lasse Richt rätt, att det blir stramt i relationerna oavsett resultat och ambitioner.

***

Peter Wettergren har besökt Emil Forsberg i Leipzig efter förra samlingen. Allt för att försöka få till bästa utfall med spelaren som är en viktig offensiv pjäs om Sverige ska ta sig till EM.

***

Otroligt att ryssarna kan bestämma över Uefa och flytta avsparkstiden. 21:45 gäller plötsligt.

***

Det är ganska precis 14 år sedan Svenska Dagbladets fotbollsreporter Jan Majlard reste sig upp och lämnade en presskonferens på landslagets spelarhotell. Skälet var att Zlatan Ibrahimovic, som då var ny i Juventus, inte vill svara på frågan: “Hur är skillnaden att ta sig in i straffområdet mot de italienska backarna jämfört med i Holland?”

Nu satt ett samlat svenskt pressuppbåd på exakt samma ställe, det vill säga i källaren på landslagets spelarhotell, och lyssnade på hur SvFF:s avgående presschef Staffan Stjernholm gång på gång bedyrade att det inte låg någon dramatik i beslutet att Victor Nilsson Lindelöf och Robin Olsen inte svarade på frågor om tillvaron i klubblaget.

Det var ingen journalist som reste sig och gick denna gång, men det är ingen överdrift att säga att det var en annorlunda och lite bisarr presskonferens. Och är det något man vet så är det att det är dramatik när en presschef måste bryta mitt i och återigen skjuta in att det INTE ligger någon dramatik i beslutet att köra podium och frågestopp om klubblag för två spelare.

Att två av spelarna helt avstod media förra samlingen och nu sitter vid ett podium och inte vill svara på frågor om sin vardag är knappast något som går hem hos alla lagkamrater i landslaget. Dessutom har det inte heller passerat obemärkt i landslagsledningen som varit rejält pressad av det här och skriverierna om Emil Forsberg, och man vet att det skapar ett jobbigt läge framöver.

Det svenska lagbygget där ingen var värd mer än någon annan och som nådde en VM-kvartsfinal i Ryssland i sommar skakar till efter det här. På något sätt är det som om spelarna vuxit med framgången och nu är det andra saker som gäller. Inte helt lätthanterat.

Förbundskapten Janne Andersson har tidigare gång på gång pratat om vikten av öppenhet, bra relationer med media och sina ledstjärnor, men under måndagens presskonferens – han var förband till Manchester United-stjärnan och Roma-stjärnan – så gjorde förbundskaptenen en quick-step som platsat i Let’s Dance.

Nu lade Andersson plötsligt hela mediaansvaret i nya landslagschefen Stefan Petterssons knä. Nu var Andersson bara ansvarig för de sportsliga ledstjärnorna och de andra ledstjärnorna har Pettersson hand om. Det svänger snabbt och det som utåt sett var en del av lagbygget fanns inte längre kvar nu när det blåser snålare.

Egentligen är det svårt att begripa att spelare inte själva kan hantera frågor om tillvaron i Manchester United och Roma. Det blåser på toppen och så farlig har väl inte kritiken varit. Dessutom är det väl inte svårare att göra som när Simon Bank frågade om anklagelserna mot Cristiano Ronaldo och bägge svarade att även om de kände till lite av av fallet vore det fel att svara på det.

Om duon nu avstod frågor inför matcherna under den förra samlingen så borde de väl ha kunnat stanna till efter Turkiet-matchen. Men både Olsen och Nilsson Lindelöf förklarade att de inte stannade och pratade efter förlusten för att de var så besvikna över resultatet. De var tysta även i omklädningsrummet förklarade spelarna och gick sedan bara ut och satte sig på bussen.

Uppenbarligen har spelarna här fått Svenska Fotbollförbundet på reträtt och både fått till frågestopp och en podiumsittning och där det från början var utsatt till 15 minuter för bägge spelarna, även om det blev lite Fergie Time. Typiskt nog söker herrlandslaget just en ny presschef och det är inget lätt jobb som väntar när även Janne Andersson övergett ansvaret för öppenheten.

Även om Zlatan Ibrahimovic 2004 inte ville svara på frågor om Juventus och försvararna i serie A så vet alla att det ändrades. Han om någon talade om tillvaron i sina olika klubblag genom åren och presterade ändå.

Det vore konstigt om de svenska landslagsspelarna inte skulle klara av det. Särskilt med tanke på att det inte är så särskilt hårda och kritiska frågor. Till och med Victor Nilsson Lindelöf tyckte ju att allt var uppförstorat.

Vad är rimligt? Ja, det är inte orimligt att spelare som representerar Sverige kan ställa upp och svara på frågor i en mixad zon inför landskamper och även efter matcher. Det är bara fel att förbjuda frågor av en viss typ, även om klubblagen lånar ut spelarna till landslaget. Dessutom svarade Olsen på en fråga om hur nöjd han var med hur bra det gått på sistone… Ibland går det.

I grunden handlar det om att spelarna ska tala till de fans som bryr sig om landslaget och deras karriärer. Att förmedla vad som sker och händer. Allt för att ge tillbaka till supportrarna där många ser upp till sina idoler och där spelarna också ska kunna ge sin syn på varför det gick som det gick.

De representerar en folkrörelse och då ingår andra uppgifter än i ett klubblag. Tyvärr har även folkrörelsen böjt sig för det och det handlar väl om att öppenhet bara är bra när det går bra och allt är positivt. Heja!

Publicerad 2018-10-08 kl 15:51

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons