Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Tillbaka till grunderna för Jannes mannar

Lundhs blogg

KALININGRAD. Två mittbackar av hög klass. Ett försvarsspel som klickade. Att klara 0-0 borta mot ett Ryssland som svävar på VM-ångorna är klart godkänt, men en impotent offensiv oroar.

Efter två förluster i september hamnade Janne Anderssons landslag nästan på marken igen efter sommarens VM-kvartsfinal. Rubrikerna som följt Sveriges Turkiet-torsk har handlat mer om mediabojkotter, svagt publikintresse och ett haltande spel än glädjen från i somras. Därför var bortamatchen mot Ryssland värd mer än bara poäng.

När Janne Anderssons landslag i natt lyfte i sitt chartrade flyg från den ryska exklaven vid Östersjön, mellan Polen och Litauen, så var det ett mindre stukat landslag som tog sikte på Stockholm. Dryga 90 minuter mot ett starkt Ryssland slutade 0-0 och ibland får man se det positiva i ett kryss och en hållen nolla.

Annons

För det var dukat till fest på 2,5 miljardersarenan som Kaliningrad invigde i maj och där man fick se fyra VM-matcher under sommaren men inte hemmalaget. Nu kom de ryska hjältarna från sommarens VM och det var närmare 35 000 på läktarna, stolthet vid nationalsången och en febrig förväntan om att man skulle få uppleva en ny triumf.

Vi som bott på samma hotell som det ryska landslaget har sett klungorna av folk i alla åldrar som hängt utanför spelarhotellet. Allt för att få en skymt av Artjom Dzjuba o Co och kanske kunna ta en selfie med någon av idolerna. Applåderna från de ryska journalisterna på onsdagens presskonferens skvallrade om de ryska spelarnas status just nu.

Klart att det är starkt att komma till Kaliningrad och ta en poäng och ur ett Nations League-perspektiv var det förlusten mot Turkiet i första omgången som blir kostsam. Om Sverige tagit poäng där hade kampen om förstaplatsen levt, men nu är det viktigaste att inte bli sist i gruppen och bli rankad sämre i EM-kvalet.

Annons

Det är bara att vara ärlig om att utan Andreas Granqvist och Victor Nilsson Lindelöf i backlinjen hade det knappast slutat mållöst. I alla möjliga och omöjliga lägen fick de in en fot, en tackling, ett huvud och såg till att freda Robin Olsens mål. Faktum är att Roma-målvakten bara behövde briljera en gång då man var redo att skriva in 1-0 till ryssarna.

Överlag fungerade den svenska defensiven även om det långa stunder var som om man bara låg i ett handbollsförsvar och försökte hålla ut. Särskilt efter pausen var det knappast betryggande och Sverige hade svårt att få till något ordnat spel. Än mindre skapa några riktiga målchanser.

Under första halvlek var det bättre svenskt spel i några perioder då framför allt Emil Forsberg, som nu var mer som en släpande tia, kunde hota med både genombrott, löpningar och öppnande passningar. Han hade också Sverige första riktiga läge som ledde till en farlig hörna.

Annons

Men det är bara att erkänna att den svenska offensiven är för impotent. Marcus Berg har inte gjort mål i landslaget sedan han gjorde fyra mot Luxemburg den sjunde oktober 2017. Efter det har han varit med i 13 landskamper utan att hitta rätt, och gjorde det inte mot ryssarna heller.

Isaac Kiese Thelin var bättre mot Turkiet än i denna matchen och hade överlag svårt att vinna dueller och komma rätt till bollen. Om det sedan hänger på att mittfältet och uppspelen brister går säkert att diskutera. Klart är att det saknas en kreativitet i det svenska laget om inte Forsberg kommer till.

Kanske hade Albin Ekdal tillfört någon mer dimension än Sebastian Larsson och Gustav Svensson? Samtidigt är det lite oroande att Sverige och Janne Andersson inte har fler alternativ när han vill förändra en matchbild. Här fick John Guidetti och Sebastian Andersson hoppa in på slutet för att jaga ett segermål men skillnaden var marginell.

Annons

På måndag väntar Slovakien i en träningsmatch och då måste förbundskaptenen utvärdera de offensiva alternativen. I dagsläget är de för svaga och utan bättre kraft framåt kan EM 2020 vara i fara. Att defensiven sitter vet vi, men det måste bli mer konkurrens i frontlinjerna om det ska finnas hopp om en ny rolig sommar.

***

Här är Fotbollskanalens spelarbetyg.

***

Island hade 2-0 borta mot Frankrike när det var mindre än tio minuter kvar. Då slog Kylian Mbappé till två gånger. Nya förbundskaptenen Erik Hamrén fick se ett bragdresultat ryckas från honom även om kryss borta mot världsmästarna är ett kliv framåt efter september månads två tunga förluster.

***

Landslaget har inte lagt ner att ta med pressen på flyget när det går. Något Ester Kristiansson påpekade. Redan mot Turkiet är det fritt blås för de medier som vill att haka på i landslagets charterjet. Heja.

Annons
Publicerad 2018-10-12 00:20

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto