Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

VM-haussen försvann snabbt - men den borde ha gått att utnyttja

Under söndagen gick landslagets nye sportchef Stefan Pettersson in och stoppade frågor till Martin Olsson om den pågående polisutredningen kring landslagsmannen. Han blockerade frågor när TV4 ville göra en tv-intervju och bröt frågestunden i den mixade zonen.

Ska dock sägas att Olsson svarade på några frågor fram till att Pettersson klev in i handlingen. Då hade sportchefen försökt få presschefen Staffan Stjernholm att bryta det hela och det var uppenbart att Stefan Pettersson ville ha noll frågor i ämnet.

Bakgrunden är en påstådd identitetskapning av Swansea-spelaren och Olsson är själv polisanmäld, vilket han talat ut om tidigare, och som svar har han och förbundet kommit med en egen polisanmälan. Därför pågår en utredning kring vad som skett och ännu är det oklart vad den mynnar ut i.

ANNONS

Varför ska landslagets sportchef stoppa frågor om det? Här har vi en spelare som är polisanmäld och som representerar Sverige under tiden. Olsson hävdar dessutom att han är oskyldig och utsatt för smutskastning. Det måste det gå att ställa frågor till honom som han får välja att svara på eller ej.

Rätt fundamentalt att det gäller i ett sådant här allvarligt ämne men uppenbarligen har SvFF en helt annan syn på vilka frågor som vi ska ställa till vem. Gång efter annan denna höst så vill man styra hur vi arbetar, vad vi rapporterar om och vem vi ska kunna ställa vilka frågor till.

***

Att döma av söndagens träning blir det följande elva spelare som inleder matchen mot Slovakien: Nordfeldt – Krafth, Jansson, Granqvist, M Olsson – Durmaz, Ekdal, K Olsson, Hiljemark – S Andersson, Guidetti.

ANNONS

Kristoffer Olsson får alltså chansen bredvid Albin Ekdal och det är onekligen ett spännande test för AIK-mittfältaren. Slovakien föll mot Tjeckien i Nations League-matchen under lördagen och kanske inte matchar sitt absolut bästa gäng.

Förbundskapten Andersson ser att ge sin testelva en aning mer stabilitet än mot Österrike om både Granqvist och Ekdal spelar från start. Samtidigt ger han alltså Olsson möjlighet till debut i det riktiga landslaget och även Sebastian Andersson får starta.

Tungt för Mikael Ishak som fick se en skada återigen sätta stopp för hans landslagschans. Tänk om Sverige blir inlottad i en sexlagsgrupp när EM-kvalet lottas i Dublin 2 december. Då blir det noll träningsmatcher under 2019 och knappast lätt att få en möjlighet att ta sig in laget.

Därför är det både rimligt och troligt att även Kristoffer Peterson samt Sotirios Papagiannopoulos får speltid i tisdagens match. Helst en hel halvlek så de får chansen att visa upp sig, för trots allt vet Janne Andersson var han har de flesta andra som spelar.

ANNONS

***

I somras försatte Janne Anderssons landslaget hela Sverige i trans. Miljoner svenskar samlades kring olika skärmar för att följa Granen o Co i Ryssland. De gula tröjorna sålde slut. Och det var något som samlade nationen.

Nu är det svenska landslaget tillbaka i vardagen. Blott 10 000 har köpt biljetter till träningsmatchen mot Slovakien. SvFF hoppas på 12-15 000 på Nationalarenan. VM-buzzen är långt borta och det känns rejält avslaget.

När Sverige tränade på matcharenan under söndagen var det glest bland journalisterna. Vilket naturligtvis också speglar prioriteringarna och intresset. Det finns många förklaringar till varför landslaget är iskallt bara några månader efter VM-febern som smittat hela landet.

Det är en träningsmatch. Det är rätt ointressant motstånd i form av Slovakien och inga större stjärnor förutom Napolis Marek Hamsik. Det är för sen avsparkstid med 20:45. Det är match på en vardag. Det är inget EM-kvalspel som pågår nu utan Nations League som de flesta varken förstår till fullo eller känner till.

ANNONS

För ett år sedan satte Sverige publikrekord mot Luxemburg. Mot Luxemburg! Jag vet att det var en lördag, ett VM-kval och avspark 18:00 men ändå sökte sig 50 022 till Friends Arena, men på måndag är det precis att man når över femsiffrigt. Så oerhört snabbt det svänger och så flyktigt det är med framgång och drag.

Kanske är det som Albin Ekdal konstaterar. Att något sådant blåser över snabbt och att träningsmatcher alltid är iskalla. Därför är det inte förvånande att det inte blir fler som söker sig till Nationalarenan. Jag tror att det är fel, jag tror att man hade kunnat jobba ännu mer för att landslaget skulle kunna rida på VM-framgången.

Ändå har jag med mig bilderna från Kaliningrad i torsdags, där arenan i det närmaste var utsåld, och det var ändå avspark 21:45 på en vardag. Visst, det var Nations League men Ryssland utnyttjar turneringen till att samtidigt åka på turné och under söndagen möter man Turkiet i Sotji. Ett Ryssland som rider på VM-framgången.

ANNONS

Tyvärr bidrog SvFF till att kväsa haussen när man inför första matchen mot Turkiet prissatte den helt fel. Istället för att bjuda in till att hylla sommarens VM-hjältar och sänka priserna för att få drag så tog man exempelvis mer än dubbelt så mycket för familjebiljett än då man slog publikrekord mot Luxemburg.

Sedan är det svårt att förstå varför man inte flyttar ut i landet när 08-publiken verkar svårflirtad. Tänk om lagkapten Andreas Granqvist hade fått leda ut landslaget på Olympia i Helsingborg på tisdag kväll istället? Då hade dessutom 13-15 000 gett en värdigare inramning än samma skara människor gör på Friends Arena.

Efter framgången i USA 1994 drog Tommy Svenssons landslag bara 11 260 till den första träningsmatchen efter VM. Fiasko, eller? Nej, med tanke på att matchen gick på Eyravallen i Örebro och en onsdag så var det bra drag med tanke på motståndet och i det närmaste fullt på läktarna.

ANNONS

 

 

Publicerad 2018-10-14 kl 15:35

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto