Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
12v

Bra att spelarna ryter i från mot Fifa - för det mesta handlar om snygg kuliss

I veckan skickade den svenska spelarföreningen ett brev till Fifa:s generalsekreterare Fatma Samoura med tanke på att organisationens styrande råd under fredagen ska ta beslut om prispengar för damernas VM i Frankrike sommaren 2019. Det är en punkt på Fifa-mötet i Rwanda som inleds i dag.

Brevet har skickats på uppdrag av det svenska landslagets spelarråd – ni kan läsa brevet här – och i det kräver de svenska spelarna att Fifa avvaktar med ett beslut om prispengar och istället tar samtal med spelarna. Man hänvisar i brevet till Fifa:s egna statuter kring både jämställdhet och diskriminering.

Brevet är en del av en samlad internationell protest och där flera landslag är oerhört besvikna på det förslag om prispengar som läckte ut via Sport Illustrateds Grant Wahl för några veckor sedan. Där antalet miljoner i prispengar förvisso ökar men där gapet till herrarna ökar ännu mer.

Den svenska spelarföreningen har givetvis ett antal viktiga poänger. Nej, det handlar inte om marknadsekonomi utan det handlar om att göra vad som är rätt för en organisation som bara ska verka för fotbollens bästa. Därför måste spelarna utmana Fifa på det här sättet och se till att få ökade rättigheter.

Det handlar om mer än bara prispengar, även om de är viktiga då damspelare lever på dem till skillnad från herrspelare. Det handlar även om att ett VM inte ska spelas på konstgräs som i Kanada 2015. Där man ska se till att VM 2019 i Frankrike har VAR precis som VM 2018 i Ryssland och där tv-produktionerna ska följa efter. Fifa har pengar till det, kostnaderna är inga problem.

Förhoppningen är att någon förstår att Fifa som är skattebefriat i Schweiz för att det inte är en vinstdrivande organisation och ändå har enorma överskott, och man kan givetvis göra mer för att följa statuterna som slår fast att man ska verka för jämställdhet och icke-diskriminerande. Det borde vara en självklarhet.

Skrev en krönika om Fifa:s och Uefa:s bristfälliga bollsinne när Wahls siffror kom ut. Tror tyvärr att enda vägen för markanta förbättringar är att sponsorer sätter tryck på Fifa och Uefa. Ta bara Adidas som gärna gör pigga kampanjer av kulisskaraktär, det tyska jätteföretaget borde kunna göra så mycket mer för damfotbollen.

Om man ser historiskt så finns det egentligen bara ett undantag som nått jämställdhet i sportens värld, och det är tennisen. Skälet till det är att man helt enkelt bröt sig loss från herrarna som bestämde och startade en egen tour. På så sätt skapade man egna regler och möjligheter, även om det inte var en enkel resa.

Tyvärr kan inte fotbollen för damer gå den vägen utan man måste jobba via dessa tröga och gubbtyngda organisationer där de styrande inte vill förlora vare sig makt eller pengar. De som släpps in i organisationerna fastnar på olika vis i systemet och därmed tappar de sin förändringskraft om de ens haft den. Det är lätt att gå vilse bland limousiner, snittar och traktamenten.

Kanske ska spelarna bojkotta VM? Tyvärr måste det nog till något radikalt för att få till ett rejält skifte. Inte så att det handlar om omedelbar och rak jämställdhet men snarare ett tydligare kliv och där gapet mellan herrar och damer minskar istället för tvärtom. Vilket vore en korrekt signal för både Fifa, Uefa och även SvFF att skicka.

Det är givetvis helt rätt av de svenska landslagsspelarna att agera på det här sättet. De måste bli ännu tuffare för det är få hjälper dem utan att hämta hem något själv. När SvFF-höjdarna Karl-Erik Nilsson och Håkan Sjöstrand agerar och gärna ser att det skrivs om deras insatser så är det även en del av ett spel, och det är uppenbart av spelarföreningens brev att man inte är nöjda oavsett vad SvFF-höjdarna hävdar.

Tar med mig hur SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand gick hårt åt oss journalister i Milano för ett knappt år sedan efter Fotbollskanalens nyhet om att landslaget för damer funderade på att bojkotta Fotbollsgalan för att man spelat ett år utan avtal. Då körde Sjöstrand sin favorit när det gäller härskartekniker: “Ni har åsikter men inga insikter”.

Sedan stoppade Sjöstrand all insyn i avtalsförhandlingen och sa att allt kring det är sekretessbelagt. Men under sommarens VM i Ryssland hade “chefen för svensk fotboll” inga problem att själv lägga ut texten om avtalet: “Sanningen är att damerna har fått mer än de begärde.”

När jag haft kontakt med spelare i landslaget så har de en annan bild än Sjöstrand men de vågar inte gå i öppen polemik med chefen för svensk fotboll. Hans partipiska är lika hård som företrädarnas. I svensk fotboll är det precis som i internationell fotboll, bakom kulisserna sker det för lite så länge det ser bra ut på ytan och man säger de rätta sakerna.

Kampanjer som “Alla är olika – olika är bra” ser snygga ut, sedan behöver man inte gör fullt så mycket, och eventuella motståndare marginaliseras eller inlemmas i kulissen. Eller som en av Sveriges största damstjärnor nyligen konstaterade med en suck: “Ah, det är bara att kolla in Sjöstrands instagramkonto för att se vilka svenska fotbollsstjärnor som väger tyngst i svensk fotboll. Gå in och kolla så får du facit,”

 

 

 

Publicerad 2018-10-25 kl 11:50

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons