Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

SM-guldet var ett viktigt steg men en bra bit kvar till "de ljusblå jävlarna"

Lundhs blogg

Festen för AIK:arna har nog bara börjat. Även om det har varit fullt drag efter triumfen i Kalmar under söndagen lär inte spelarna slå av på takten. Redan i kväll väntar Fotbollsgalan och det kommer garanterat mer, vilket är förståeligt efter en lång säsong.

Robin Jansson nickade in segermålet borta mot Kalmar FF och nykomlingen från Bengtsfors är en underbar symbol för AIK 2018. Värvad i början av april, i absolut sista stund efter att hjärtfelet satte stopp för Nils-Eric Johansson och en allvarlig skada sänkte Jesper Nyholm.

Efter ett par matcher på bänken fick Jansson spela från start mot Örebro och har inte tittat tillbaka mot division 1 där han representerade Oddevold. Naturligtvis fel att han inte kan nomineras till Årets nykomling, vilket å andra sidan speglar osannolikheten i hans karriärskifte.

Skönt för AIK att vinna sista matchen och på så sätt bärga SM-guldet av egen kraft. Trots allt blev det nervöst på slutet när man tappade poäng men den stora ledningen räckte hela vägen till att Lennart Johanssons pokal fick överräckas av den förre Uefa-basen (och ur-AIK:aren) till Henok Goitom via SvFF-basen Karl-Erik Nilsson.

Annons

Underbart att se hur Goitom sedan fick med sig Nils-Eric Johansson upp på läktaren på Guldfågeln Arena i Kalmar och dessutom gav honom kaptensbindeln att dra på armen. Sedan hissade Goitom och Johansson pokalen tillsammans. Vackert. Värdigt. Och rörande på samma gång.

Matchen i Kalmar blev en skön avslutning för AIK som varit pressat på slutet. Imponerande att vinna och hålla nollan med tanke på att man saknade fem startspelare och att det var rejält tryck på laget men på något sätt typiskt för Rikard Norlings lag som tagit sig förbi motgång på motgång under säsongen med en resultatbaserad fotboll.

För min del är det inga problem att Norlings AIK byggt bakifrån och lagt mycket tryck på defensiven och att offensiven inte varit så sprudlande. Fotboll går ut på att vinna matcher och serier och för en klubb som bara tagit fyra SM-guld i modern tid (1992, 1998, 2009 och 2018) så är titeln viktig.

Annons

Vet att kravet att alltid vinna är en del av AIK:s självbild men verkligheten har sällan varit sådan för klubben. Under 2000-talet har både Malmö FF och Djurgården vunnit fler SM-guld än AIK och Elfsborg har med sina två titlar lika många som AIK och rätt många andra har tagit enstaka titlar: Blåvitt, Hammarby, HIF, IFK Norrköping, Kalmar och Halmstad.

När AIK i januari i år drog i gång försäsongsträningen på Skytteholms IP så var det sportchefen Björn Wesström som signalerade vad som gällde 2018 när han talade till fansen: “Vi ska ikapp de där ljusblåa jävlarna. Och ska vi det så måste vi vända på varenda liten sten och i det arbetet ingår organisationsförändringarna.”

Under flera år har den sportsliga ledningen i AIK jobbat för att skapa ett grundfundament och det är givet att försäljningen av Alexander Isak gav klubben en möjlighet att satsa lite extra. Som att ta hem Sebastian Larsson, Alexander Milosevic under 2018 och Kristoffer Olsson 2017. Man har jobbat både med hemvändare och en hel del skicklig scouting för att vässa truppen.

Annons

Det är dessutom lätt att uppskatta satsningen på spelare från 08-området och “blå linjen”. I ett tidevarv när fotboll mer och mer handlar om värvningar och rätt lite lokal förankring är det givet att det blir en extra dimension med spelare som brinner lite extra för klubben. Vilket smittar av sig på fansen och det bidrar till att fylla Friends Arena två gånger under hösten.

I det här läget får man inte heller glömma bort Andreas Alm som stabiliserade AIK som ett topplag även om han aldrig fick vara med och vinna det här guldet. Han har dock en del i detta SM-guld som Rikard Norling ledde klubben till. Utan Alms tålmodiga jobb under många år är det tveksamt om det hade blivit ett SM-guld.

Man får inte heller glömma bort AIK:s årsmöte från i våras där ett supporterinitiativ ledde till att ett alternativt styrelseförlag tog makten över klubben. Det har därefter varit betydligt lugnare i föreningen och det var naturligtvis bra för den sittande ledningen att man bärgade SM-guldet. Även om det finns en del på utsidan som ifrågasätter om det är rätt att satsa så mycket pengar.

Annons

Apropå att nå ikapp “de ljusblåa jävlarna” så var ett SM-guld ett steg i rätt riktning, ett viktigt sådant. Men AIK har långt till MFF:s ekonomiska styrka och kontinuitet i att skapa framgångar, sälja spelare och vara ute i Europa. Ta bara 2018 där Malmö trots en fiaskostart tog tredjeplatsen, spelar i Europa League och sålde Mattias Svanberg för närmare 50 miljoner kronor.

Malmö FF kommer att göra ett rejält plusresultat för 2018 till skillnad från AIK som investerat en hel del av Alexander Isak-pengarna. Det talas om ett minus kring 30 miljoner kronor, även om rusningarna till Friends Arena måste ge en del. Det går inte att klandra AIK-ledningen för satsningen, klubben hade tillgängligt kapital – och nu har man även SM-guldet.

Frågan är bara hur Björn Wesström och nye klubbdirektören Jens T Andersson ser till att bygga på detta och att det inte bara blir ett tomtebloss som SM-guldet 2009. Tongivande spelare som Alexander Milosevic och Henok Goitom är utan kontrakt och den förstnämnde kanske lockas av ett nytt försök i utlandet.

Annons

Kristoffer Olsson har visat klass hela säsongen och med två år kvar på kontraktet är han kvar om AIK vill det men man kan också få riktigt bra betalt. Något som kan ge resurser till en fortsatt satsning. Klart är att det måste till en bredare trupp om man ska hantera det viktiga kvalet till Europa bättre än i somras.

Utan spel i Europa får man svårt att gå i kapp de ljusblå jävlarna. Parallellt med det får man inte tappa en plats i allsvenskans toppstrid. Helst ska man givetvis ta hem SM-guldet ännu en gång, men AIK måste minst bli trea. Därmed får Wesström och Andersson fullt upp ganska snart för att dra i gång strategin för att etablera sig på en högre nivå.

Första frågan handlar om dagens trupp. Goitom och Milosevic står som skrivet ovan utan kontrakt och den sistnämnde kanske letar en ny utmaning. Man lär släppa Haukur Hauksson och Denni Avdic och Jesper Nyholms framtid är oklar. Oscar Linnér och Kristoffer Olsson är under kontrakt men kan locka till sig bud och AIK måste även sälja spelare för att ta in kapital och visa att Friends Arena kan vara en väg ut i Europa.

Annons

Andra frågan handlar om värvningar då man måste fylla upp hål och bredda truppen. Även om AIK givetvis lockar både för att man ska kvala till Champions League och har en inramning som drar så lär det bli dyrt. Även om Malmö FF inte behöver många nyförvärv kan man räkna med att Djurgården, IFK Norrköping och Hammarby är med i kampen om attraktiva spelare – vilket spelare och agenter givetvis utnyttjar.

Tredje frågan handlar om Rikard Norling. Klubbens guldtränare har bara ett år kvar på kontraktet och för bara för några veckor sedan var det inte ens aktuellt att snacka förlängning. Uppgifter gör gällande att Norling helst inte vill gå in i 2019 utan förlängning och att AIK-ledningen tvekar om han är rätt man i ledningen. Alla fattar ju att något inte är hundra om man inte binder en guldtränare. Vintern lär ge besked i den frågan.

Annons

Även om festen fortsätter för AIK-spelarna och fansen så börjar arbetet för Wesström och Andersson direkt. Duon är säkert redan i gång med planerna för 2019 och att knappa in på de ljusblåa jävlarna. För svensk fotboll är det riktigt bra att Malmö FF fått en tydlig utmanare och det är givet att varken Peking, Bajen och Dif är nöjda med sina respektive lägen.

 

 

 

Publicerad 2018-11-12 15:32

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto