Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Granqvist o Co synade Sjöstrands bluff

Lundhs blogg

Den öppna konflikten mellan spelarna i A-landslaget och svensk fotbolls högste tjänsteman, Håkan Sjöstrand, om att spelarna gått med på att sänka sin ersättning för att få upp damernas ersättning ledde till ett nytt krismöte på spelarhotellet under onsdagen.

Följden av det mötet var tydligt i ett meddelande på svenskfotboll.se som var signerat Sjöstrand och där generalsekreteraren fick backa. Borta var uppgiften om att det inte inte fanns någon som helst koppling mellan herrarna och damernas ersättning:

Utgångspunkten för det nya herrspelaravtalet var spelarnas starka vilja att uppnå rättvisa och jämställda villkor mellan herr- och damlandslag. Vi är mycket nöjda med det avtal som blev resultatet av förhandlingarna. Herrspelarna förtjänar all respekt och uppskattning för att de tog det initiativet och som var helt i linje med Svenska Fotbollförbundets intentioner.

Annons

Även om SvFF:s generalsekreterare på slutet får in att det var i förbundets intentioner så är det plötsligt så att herrspelarna tagit initiativet och att det var spelarnas starka vilja att uppnå rättvisa och jämställda villkor mellan herr- och damlandslag.

Man kan konstatera att det inte är direkt lätt att hitta denna pudel på svensk fotbolls hemsida. Det är inte direkt något man toppar sajten med och rubriken är inte heller något som välter internet: “SvFF:s generalsekreterare om herrlandslagets spelaravtal”.

Det har varit upprört på herrsidan ända sedan Fotbollsgalan och då handlar det inte om Nilla Fischers tal utan för att det inte kommit ut att spelarna faktiskt gjort en insats och gått ner i ersättning för att det ska bli jämställt. Man kan lugnt konstatera att Sjöstrands aktier inte haft något högre värde bland Granqvist o Co.

Annons

Räcker denna pudel? Ja, det återstår att se även om det kommer att lugna ner läget för stunden och spelarna kan mer återgå till att tala om fotboll. Men även på dagens pressträff var en spelar som Albin Ekdal tydlig med att spelarna handlat med en tydlig inriktning:

“Precis som alla andra har sagt så var min intention att vi skulle gå ner i ersättning för att lyfta damerna. Det gjorde vi och det fanns inga problem från vår sida. Det har varit vår tro hela tiden, att vi har ändrat om för att damerna ska få större resurser.”

Varför det blivit så här är ganska givet. SvFF-ledningen har velat signalera att strävan mot jämställdhet kommer från den efter kritiken under fjolåret då man lät landslaget för damer spela ett helt år utan ett avtal och det var bojkotthot mot Fotbollsgalan som knappast gav SvFF någon skön glans.

Annons

Nu blev dessutom Håkan Sjöstrand utmanad av herrspelarna efter Nilla Fischers brandtal. Även om den tidigare Svenska Spel-direktören höjde insatserna genom en bluff om att det inte fanns någon koppling så fick Sjöstrand till slut vika ner korten när Granqvist, Berg och de andra synade honom.

Och i grunden är det positivt att herrarna insett sin privilegierade position och försökt bidra till att utjämna skillnaderna. För det är så att pengarna från landslaget inte betyder så mycket för herrspelarna men däremot kan de betyda en stor skillnad för damspelarna.

Sedan kvarstår dilemmat att noll öppenhet kring avtal och ersättningar lätt leder till den här typen av turbulens. Men där har fotbollsförbundet valt linjen att stänga insynen kring alla former av ekonomiska uppgörelser och då får de leva med att det blåser till.

Annons
Publicerad 2018-11-15 14:38

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto