Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
1v

Vägen till EM 2020 är fylld av hinder och värst är Lagerbäcks Norge

När väl EM-kvallottningen i Dublin var genomförd var det ingen tvekan. Sverige och Janne Andersson hade inte något direkt flyt i lottningen. Först hamnade man i en sexlagsgrupp och sedan ramlade nitlotterna in efter varandra: Spanien, Norge, Rumänien och Färöarna. Även om Malta är okej.

Endast gruppvinnaren och grupptvåan når EM 2020 och det blir ett maxat kvalspel mellan mars och november där tio matcher ska spelas under fem samlingar. Under ett halvår får man ett komprimerat och avgörande kvalspel med idel tävlingsmatcher som blir tufft att navigera.

Förstå mig rätt, ur alla fotbollsfans perspektiv är det naturligtvis underbart med komprimerad dramatik och inte ett kvalspel över 18 månader. Vilket gör att kvalet blir hetare på många sätt och det gör det nog lättare att locka både åskådare och tv-tittare under kvalspelet.

Ur svenskt perspektiv blir det häftiga och laddade matcher mot världsnationen Spanien och mot grannlandet Norge där Lars Lagerbäck är förbundskapten. Borde bli utsålt mot norrmännen både hemma och borta och uppmärksamheten kommer att bli enorm när länderna ställs mot varandra.

Sportsligt blir naturligtvis förbannat svårt, inte minst mot spanjorerna som håller hög klass trots generationsväxlingarna men även mot norrmännen som blivit ett starkt och effektivt kollektiv under Lagerbäck. Att Sverige är favorittippat mot Norge som inte gjort ett mästerskap sedan EM 2000 är en nackdel. Anderssons landslag är bättre när man slår ur underläge och så är det inte mot Lagerbäcks Norge.

Rumänien är mer svårbedömt och Sverige föll borta mot laget i en träningsmatch i våras, men det var på en synnerligen svag plan. Man är långt från formen då man var ett starkt kort i mitten på 90-talet och även om man spelade EM 2016 så hade man svårt att hävda sig. Samtidigt hade Sverige svårt mot Bulgarien borta i VM-kvalet och rumänerna vill vara med i EM där man anordnar några av matcherna.

Malta och Färöarna ska Sverige bara hantera och ta maximala tolv poäng mot, men det var svårt att vinna borta mot bägge landslagen i de senaste kvalen (till VM 2010 mot Malta och till VM 2014 mot Färöarna). Det handlar lite om när matcherna spelas, dels i kalendern, dels när de är avsågade. Färöarna får inte spela hemma i varken mars eller november.

Klart att Sverige har en möjlighet att gå hela vägen till EM 2020. Anderssons landslag har inte haft gynnsamma lottningar i varken VM-kvalet, VM-playoff eller VM-slutspelet och ändå tråcklat sig vidare i slutändan. Samtidigt är det tur att man har en bakväg via gruppsegern i Nations League som ger en playoffplats i mars 2020.

I dagsläget är Sverige, Danmark, Bosnien och Ukraina klara för ett playoff men danskarna och bosnierna har en god möjlighet att gå direkt och då kan det fyllas på med lag som Irland, Ryssland eller Slovakien. Naturligtvis kan inte Andersson o Co luta sig mot ett ovisst playoff men det ger i varje fall en livlina.

 

 

Publicerad 2018-12-02 kl 14:21

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons