Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
1v

Sverige-Island är mer än en träningsmatch

Vinterturnén för landslaget avslutas med Sverige-IslandQatars enda klara VM-arena. Khalifa International Stadium öppnade 2017 efter att ha renoverats rejält en andra gång. Det är landets nationalarena och den tar 40 000 åskådare och det kan bli rätt tomt när det är avspark 17:45 svensk tid (se matchen på TV12 och C More).

Det nordiska mötet som väntar är också förbundskapten Janne Andersson mot företrädaren Erik Hamrén. Även om herrarna är artiga mot varandra är det rätt uppenbart att de ser på fotboll på olika vis och det gör att den här matchen blir mer än en träningsmatch.

Ta bara Anderssons uttalande när han blev förbundskapten efter Hamrén: “Jag drömmer inte, jag jobbar”. Apropå Hamréns drömmar om att ta en mästerskapsmedalj som på något sätt hängde över hans förbundskaptensperiod där det blev två gruppspel i EM-slutspel men inte mer.

Efter en paus och en sväng i Sydafrika är Erik Hamrén tillbaka som tränare. Men ännu har han inte fått vinna en match som förbundskapten för Island. Kanske inte så underligt när man betänker att laget mött Belgien, Schweiz och Frankrike men bara kryss mot Qatar i en träningsmatch i november imponerar inte. Därför är Hamrén i behov av resultat.

Visst, det går att avfärda januariturnén och tala om att det mer handlar om att lära känna spelare och att resultat kommer i andra hand. Ändå är jag rätt övertygad om att Hasse Backes inledning som förbundskapten för Finland i Abu Dhabi (stryk 0-3 mot Sverige och 0-1 mot Island) inte hjälpte honom när ytterligare förluster följde mot bättre motstånd.

För det är klart att man undrar på Island om Hamrén är mannen som kan ta landslaget till ett tredje raka mästerskap. Inget lätt uppdrag med tanke på att förväntningarna är högre än tidigare när Lasse Lagerbäck kom dit och fick det isländska landslaget att resa sig och göra succé i EM i Frankrike.

Därefter tog Lagerbäcks assisterande Heimir Hallgrimsson över och tog landslaget till VM i Ryssland efter att ha vunnit gruppen före Kroatien, men väl på plats föll man ihop efter en stark start med 1-1 mot Argentina. Och det är så att Island inte vunnit en match på ett år, sedan man slog Indonesien i Jakarta…

Lottningen i EM-kvalet är inte den lättaste med Frankrike, Turkiet, Albanien, Moldavien och Andorra. Med tanke på att Island kom sist i sin grupp i Nations League så har man ingen extra möjlighet som exempelvis Sverige. Därför är kravet enkelt: Island måste bli antingen etta eller tvåa för att få spela EM-slutspelet.

Därför är det viktigt att Hamrén får med sig resultat och det snart och kan få med sig spelarna i en tro att det kan vara möjligt. Det är inget snack om att truppen som gjort succé har åldrats och att det blir tufft för Hamrén att lösa en plats i EM, men en seger mot Sverige hade säkert gett honom en boost.

Lägg till att det inte kan ha varit helt lätt för Hamrén att se hur Janne Andersson tog resterna av EM-laget 2016 och fick ihop en grupp som blev tvåa i VM-kvalgruppen och sedan skickade ut Italien och nådde VM. Väl på plats i Ryssland tog det först stopp mot England i kvartsfinal, vilket var nära Hamréns dröm.

Onekligen en extra krydda inför Sveriges möte med Island. Janne Andersson släppte dessutom sin startelva: Oscar Linnér – Adam Andersson, Sotirios Papagiannopoulos, Filip Dagerstål, Joel Andersson – Jonathan Levi, Simon Thern, Melker Hallberg, Tesfaldet Tekie – Viktor Gyökeres, Muamer Tankovic.

Något sådant ville inte Hamrén bjuda på dagen före match utan han ville att laget skulle hålla startelvan för sig själv. Så vi får vänta till närmare avspark och se vilka av spelarna i Islands trupp som kan ge Hamrén möjlighet att tända sin första segercigarr som isländsk förbundskapten.

***

Norska fotbollsförbundets ordförande Terje Svendsen ger ett lite väl aningslöst intryck efter sitt besök i Qatar.

***

Träffade Erik Hamrén för en längre intervju inför matchen mot Sverige. Om pausen från fotbollen, om jobberbjudanden, om att hoppa på Island, om att ge sin version av tiden som förbundskapten, om att följa Sverige i VM och om stoltheten över en del spelare som han varit med och släppa fram i landslaget.

***

Leeds-Derby i kväll, eller nästan i natt i Qatar. Hoppas få in den på hotellets sportbar.

***

Jonathan Levi ska bli intressant att se i landslaget. Från division 1 2016 via superettan 2017 till dubbelvinnare med Rosenborg 2018. Får se om han kan färga mer än exempelvis Hosam Aiesh som tyvärr hade svårt mot Finland.

Annars är det givetvis Viktor Gyökeres som blir spännande att följa. Just den svenska anfallsbesättningen är tunn och om Brighton-anfallaren visar mer av det vi såg mot Finland så är han säkert på landslagets radar.

***

Apropå Heimir Hallgrimsson så är han numera klubbtränare i Qatar. Överlag har Island bra kontakter med Qatar och man träningsspelade mot emiratet i november 2018 i Belgien (i Eupen där Qatar äger en belgisk klubb) och man möttes även i en träningsmatch i Qatar i november 2017.

***

Rätt fascinerande att detta är årets sista träningsmatch för Sverige.

Publicerad 2019-01-11 kl 11:25

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons