POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Inte hört liknande sedan 2001 när publiken ville se Zlatan

Hösten 2001 skrek Råsunda efter Zlatan Ibrahimovic som satt på bänken i VM-kvalet. Nu ville publiken på Friends Arena få in Alexander Isak. Och han gjorde ingen besviken när chansen kom.

Sverige gjorde jobbet mot Malta och vann ganska enkelt med 3-0. När det dessutom ramlade in en rumänsk kvittering på tilläggstid mot Norge så blev det en oerhört bra kväll för Janne Anderssons landslag. En stark start på EM-kvalet gör att man kan åka till Madrid med allt att vinna på måndag, och inget att förlora.

Lägg till att de 26 421 på läktarna nog var extra nöjda med att ha fått se Alexander Isaks första landslagsmål i en tävlingsmatch. Inte sedan VM-kvalet mot Azerbajdzjan i oktober 2001 har en publik på nationalarenan så tydligt och ljudligt krävt att en ung talang ska få hoppa in.

Då var det Zlatan Ibrahimovic som skulle komma in på Råsundas gräs. Det var också i den matchen som han gjorde sitt första mål i A-landslaget. I den 70:e minuten skickade Ibrahimovic in 3-0 vilket också blev slutresultatet och det var på en retur på Fredrik Ljungbergs avslut sedan Ibrahimovic själv skapat det skarpa läget. Då var det högt jubel på Råsunda.

Spola fram 18 år i tiden och Friends Arena var tydlig när man ville ha in Alexander Isak på plan. Anfallaren som fyller 20 år först i höst utnyttjade efter 13 minuter på plan att Robin Quaison offrade sig efter ett vackert svenskt anfall, där Emil Forsberg var nära att skjuta 3-0. Istället blev det Isak som skickade in målet och firade med att kolla på “klockan”.

På något sätt är det givetvis fel att jämföra Isak med Ibrahimovic. De är olika spelare med olika karaktär och det är en sjuka i alla länder som haft giganter att alltid klistra på epitet som den nye Maradona. Den nye Ronaldo. Den nye Zlatan. Ja, ni fattar och det är egentligen inte poängen.

Snarare handlade det om att publiken ville ha in Alexander Isak. Det var ljudet från publiken som gav en stark redan-sett-känsla. För övrigt är Alexander Isak yngre än Zlatan var när han gjorde sitt första mål i en tävlingslandskamp. Isak slog för övrigt till med sitt första landslagsmål för över två år sedan.

Så på en del sätt är den AIK-fostrade talangen snäppet för Zlatan. Samtidigt är det ingen lätt väg fram i toppfotbollen oavsett vad man gjort på vägen fram. Det en ung Isak har gemensamt med en då ung Zlatan är att de signalerar hopp och väcker intresse.

Och återigen stod Isak för ett starkt inhopp och det är klart att det finns en stor potential i honom. Om nu någon tvivlat. Efter våren i Willem II där han gjort mål och assist i i rask takt så är det klart att han inte bara knackar på porten till den svenska startelvan. Han bankar på den. Även om det var tacksamt att hoppa in just då så kan man inte göra mer än mål.

Betyder detta att Alexander Isak får starta på måndag? Skulle inte tro det. Han är en bra reserv att kunna kasta in i en match där Sverige till viss del ska agera likt Malta men samtidigt försöka ha lite mer mod när man väl har bollen. Janne Andersson kommer inte ändra på anfallsparet.

Innan Isak gjorde 3-0 hade Sverige i princip avgjort matchen och det var många som var bra offensivt i det svenska laget. Maltas målvakt Henry Bonello var utan tvekan matchens lirare sett till alla parader han stod för, och tyngst var det kanske för Marcus Berg som fick se skarpa avslut räddas några gånger.

Å andra sidan stod den klubblöse anfallaren för matchens snyggaste framspelning när han tog emot en svår boll och såg till att klacka den vidare till en framstormande och fri Viktor Claesson. Krasnodar-spelaren var säker när han styrde in 2-0 bakom en chanslös Bonello, men målet var Bergs.

Bäst av de offensiva spelarna var trots allt Emil Forsberg som gjorde lite som han ville. Även om han inte fick till det där målet som han jagade så skapade han målchans på målchans. Nu var det mot ett svagare motstånd men det fanns ett driv och en offensiv som lovade gott. Lägg till ett par frisparkar på det.

Bakåt så sattes inte Sverige på några större svårigheter. En farlig nick hade Malta när Ludwig Augustinsson inte var med men då var Robin Olsen vaken gjorde en benparad till hörna. Annars hade backlinjen koll på motståndet och såg till att backa upp den svenska offensiven rejält, men där det inte alltid är lätt att spela mot ett backande block.

Innan matchen ens drog i gång tog SvFF-basen Karl-Erik Nilsson mikrofonen och talade varmt om den bortgångne Lennart Johansson vars stol på hedersläktaren stod tom.De hade bestämt att de skulle ses här, men det blev tyvärr inte så efter att Johansson somnat in i måndags kväll.

Den förre Uefa-basen hade ju som alla vet hjärtat i AIK och det är klart att han njutit av att se den egna produkten Alexander Isak göra 3-0. Precis som han hade älskat att se SM-vinnaren Kristoffer Olsson hitta Marcus Berg med ett inlägg och där den nicken ledde till AIK-fostrade Robin Quasion kunde skicka in 1-0 efter mindre än två minuter.

Efter att Janne Anderssons landslag haft problem med poängproduktionen är det plötsligt gott om alternativ. Nästan så att det bli jobbigt för förbundskaptenen. Bara det att Claesson fortsätter att göra mål, skapa chanser och att den tidigare Värnamo-spelaren tar nya kliv är ytterligare en plusfaktor.

Sverige har nu sju poäng på tre matcher och med tanke på att Norge redan tappat sju poäng och Rumänien tappat fem så har det svenska landslaget ett hyfsat grepp om andraplatsen. Kan man ta poäng i Madrid så drar man in Spanien i kampen och det är bra på flera sätt. Inte minst för att då behöver spanjorerna gå för fullt längre.

Även om juni är en bra tid att möta de riktiga storlagen – gå tillbaka till i juni 2017 då Sverige slog Frankrike – och spelarna då ofta är slitna, så ger senaste besöket i Madrid rysningar. Då vann Spanien med 3-0 på Santiago Bernabéu och det var närmare 4-0 och 5-0 men det är tolv år sedan. Kanske annat läge nu?

 

Publicerad 2019-06-07 kl 23:42

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto