POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Sverige skrämmer ingen - segrarna till trots

Sverige slog Thailand utan problem. Den svenska insatsen borde göra Peter Gerhardsson orolig. Till skillnad från kommande motståndare.

Inga 13-0 men väl 5-1 till Sverige efter att Linda Sembrant nickat in VM:s snabbaste mål och där vinsten aldrig var i fara efter ledningsmålet. Snarare kunde och borde Sverige vunnit ännu större när man mötte VM:s sämsta lag på franska Rivieran. Det var verkligen inte så att man saknade möjligheter framför Thailands mål.

Men efter en hyfsad första halvlek och 3-0 så var det som om Sverige slog av på takten. Man tappade några procent i inställning. Passningar och tacklingar blev därefter. Motståndarna tilläts till och med att kontra in ett mål där det var en rad tama insatser som såg till reduceringen blev verklighet.

För dåligt, helt enkelt. Därför var det inte så konstigt att de svenska spelarna var besvikna efter matchen. Precis som mot Chile så var det ingen högkaratig insats. Den givna invändningen är att det bara är segrar som gäller och att Sverige är klart för VM-åttondelsfinal inför en gruppspelsmatch mot USA där man har allt att vinna.

Samtidigt går det inte att komma runt att Sverige bjuder på så slarvigt passningsspel och en hög ineffektivitet. Totalt 34 svenska avslut och 15 på mål gav i slutändan fem mål. Visst, Sembrant gjorde mål på fast situation vilket efterlysts efter Chile-matchen och både Kosovare Asllani och Fridolina Rolfö stod för vassa avslut i den första halvleken.

I andra halvlek var det Lina Hurtig som nickade in 4-0 och Elin Rubensson som var säker från straffpunkten. Men det måste gå att kräva mer av ett Sverige som talar om att gå hela vägen och där det kommer att krävas en hög effektivitet framöver då man inte kommer att dominera matcherna som mot Chile och Thailand.

Undrar egentligen om Peter Gerhardsson blivit så mycket klokare av VM-matcherna. Ja, att Caroline Seger är viktig och att det svenska försvaret kan vara oväntat stabbigt är ett par svar. Dessutom blixtrade Rolfö till under 45 minuter och Madelen Janogy är given som inhoppare, men inte mer.

Kosovare Asllani stod för ett mål och en del starka offensiva insatser men det är för svajigt. Missen när hon kom i bra läge var talande. Sverige behöver att hon lägger sig på en högre nivå under längre tid i matcherna. Om hon inte gör det mot svagare lag, hur ska hon då klara av det mot starkare motstånd som bjuder på mindre tid?

Det värsta med de eventuella svaren är att en seger mot Thailand är som att hoppa i den grunda babypoolen och upptäcka att allt funkar okej. När man sedan ska i på det djupa och möta USA är det inte bara ett helt annat motstånd, det är i det närmaste en helt ny sport som väntar.

Det är självklart att det oroar att Sverige inte är effektivare och säkrare i sitt spel mot två lag som Chile och Thailand där man dominerar spelmässigt. Ta bara att inställningen sviktar mot thailändskorna. De som inte känner oron inför den svenska fortsättningen av VM sysslar med någon slags verklighetsflykt.

Nu väntar ett lag av en helt annan kaliber i form av USA och de positiva kommer givetvis påtala att Sverige kan höja sig då. Att man gjort vad som krävts hittills och vunnit två matcher. Om man är mer neutral slash pessimist så är det svårt att se hur detta Sverige ska kunna utmana de bättre landslagen.

Nu är Sverige förvisso klart för avancemang oavsett resultat mot USA torsdag kväll, men man vill knappt tänka på skillnaderna mellan lagen efter att ha sett vad motståndarnas B-lag gjorde mot Chile. Vad Sverige visade upp i Nice är inget som skrämmer förbundskapten Jill Ellis och hennes assisterande Tony Gustavsson.

Om man tittar längre fram så är det för det första tajt mellan torsdagens match och åttondelsfinalen på måndag. Om Sverige blir grupptvåa bakom USA – vilket är det enda rimliga resultatet – så väntar den som blir tvåa av Kanada och Nederländerna i Paris. Så här på håll är väl Kanada bäst för Sverige. Längre än så är inte lönt att titta efter två svenska segrar, men två svaga insatser.

Och de som eventuellt tycker att det är för mycket kritik för ett landslag som vunnit två matcher och tagit sig till VM-åttondelsfinal bör betänka att förbundet har semifinal som mål. Dessutom har spelarna själva talat om att gå hela vägen, och att det är möjligt. Då blir kraven därefter, och nu har man dessutom ställts mot två riktigt svaga landslag.

 

Publicerad 2019-06-16 kl 19:38

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto