POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Svårt att förstå Gerhardssons plan

LE HAVRE. Peter Gerhardsson skickade in fyra VM-debutanter och en udda startelva mot USA. Det blev givetvis förlust. Om det var ett genidrag återstår att se, men det är svårt att förstå.

Det hette att VM skulle börja med Sveriges möte med USA. En gruppfinal mellan lagen efter att de hade klarat av Chile och Thailand på vägen. När slutsignalen väl hade gått och jublande amerikanskor firade 2-0 är det bara att konstatera att för svensk del har VM inte börjat ännu.

På måndag däremot, då måste Sverige kliva in i VM när Kanada väntar i åttondelsfinal i Paris. Bara en sak är säker, förbundskapten Peter Gerhardsson kommer inte att skicka ut samma startelvan i den matchen som mot USA. För alla inser att om Sverige hade behövt poäng mot USA så hade inte Gerhardsson valt fyra VM-debutanter från start och ändrat på sju platser.

En riktig överaskningselva. Kanske är det en briljant plan? Ingen vet. Klart är att Sverige gav upp mot USA med tanke på fortsättningen. Enda sättet att ta hem den satsningen är att ordna en plats i kvartsfinalen via seger på måndag. Om Sverige åker ut mot Kanada så kommer kritiken hamna tung på Gerhardssons axlar.

Det är svårt att förstå att förbundskaptenen inte hellre vill spela ihop lagdelar i ett lag mot bra motstånd. Spelare och ledare talar om att gå långt och då borde det vara vägen, att hitta spel och kontinuitet. En startelva där det finns en trygghet och en bas, för spelare behöver känna förtroende.

Okej, om man ändå köper Gerhardssons plan att gå runt på spelare är det ändå svårt att förstå att han inte vilade Caroline Seger och Kosovare Asllani. Framför allt Seger vars rygg stört henne inför VM. Men det är bara att inse att här ser Peter Gerhardsson, Magnus Wikman och de andra i ledningen något vi utanför inte ser.

Skulle det visa sig att Sverige går långt i VM med hjälp av dessa rockader är det bara att lyfta Gerhardsson o Co. Onekligen modigt att göra så. Klart är att han skruvar upp trycket både på sig själv och på de elva spelare som startar mot Kanada på måndag kväll. Då måste VM rivstarta för svensk del.

En del kanske minns senast Sverige var i ett mästerskap. Då valde dåvarande förbundskaptenen Pia Sundhage att vila spelare i sista gruppspelsmatchen när man var klart för avancemang. Trots att man kunde utmana Tyskland om gruppsegern i EM 2017. Hur det slutade? Illa.

Inte bara förlorade Sverige den betydelselösa matchen mot Italien utan man åkte även ut i omgången direkt efter det mot Nederländerna. I dag ångrar Sundhage att hon tog beslutet att gå runt på spelare i den sista gruppspelsmatchen, men då var det givetvis en noga genomtänkt plan.

På lång sikt är det inte fel att unga och oerfarna spelare får hoppa i på det djupa. Samtidigt hade man kanske önskat att VM-debuten fick ske på lite grundare vatten och med några fler etablerade runt om kring sig. Även om spelarna har landskamper är det annat att starta mot USA i en gruppfinal.

Det var en av de konstigaste matcherna jag sett med tanke på att Sverige kom till spel med en B-elva och därmed verkade ha hissat vit flagg från start. Att USA dessutom rakade in 1-0 efter bara några minuter dödade nästan matchen direkt. Visst, det rann inte i väg men det var stor skillnad på lagens kvalitet.

Sättet som USA vände spelet med långa crossbollar och anföll med rörelse och kreativitet var häftigt att följa. Lägg till fysiken, hårdheten och attityden. Jill Ellis landslag imponerade och det är ett landslag som blir svårt att slå. Om det blir en kvartsfinal mot Frankrike så kan det bli en ruggig kamp mellan världens två bästa landslag.

Sverige krigade sig tillbaka i matchen och visst glimtade Asllani till med några fina framspelningar. Seger och Björn var rätt starka. Rolfö gjorde ett bra inhopp. Ja, det finns givetvis positiva saker att lyfta i landslaget och för den som verkligen vill sälja in att det var genialiskt att starta med en av tidernas mest överraskande startelvor.

Vi andra ser nog slutresultatet, den tappade gruppsegern och en match där det var rätt uppenbart att USA lättade på trycket när man kände att läget var under kontroll. Det var en stor skillnad lagen emellan och nu kan de först mötas i en eventuell VM-final i Lyon. Om Sverige är där? På måndag vet vi mer, då börjar VM.

****

Underbara scener när Nigeria och Thomas Dennerby gick vidare med ett måls marginal efter att Chile missat straff i 85:e. Kolla in glädjen via länken.

****

Inte riktigt fullt i Stade Océane, även om biljetterna var slutsålda. Vet inte var det går fel som gör att 3000 inte kommer. Fifa? Sponsorer som får biljetter? Oavsett var det bra inramning även om USA:s fans dominerade.

På många sätt en annan publik än den som följer herrarnas mästerskap. Jag värderar inte, men det var noll fylla och inte mycket säkerhet. Däremot är det synd att man inte lyckas samla fansen från Sverige på ett ställe, även om det var bättre.

Den amerikanska publiken var ganska ung och det var mycket tjejer på plats för att följa sina idoler. Vilket naturligtvis borgar för fortsatt tillväxt av intresse i USA. Där finns en tradition att följa sitt landslag, behövs i fler länder även om Sveriges bortafölje i går måste varit rekordstort.

***

Sportbladet satte rubriken “Känns nästan som en läggmatch” efter jag i vår studio sagt: “Det känns som om han (Peter Gerhardsson) nästan lägger sig.” För mig är det olika saker, läggmatch är något annat även om jag fattar redigeraren.

Däremot är jag övertygad om att de svenska spelarna gjorde sitt yttersta för att vinna. Men det är ingen chock att de inte räckte till mot USA. Så det var Gerhardsson som hissade vit flagg med sin startelva.

***

Det är obegripligt att Fifa ordnar ett VM men helt struntar i att erbjuda matförsäljning till arbetande journalister. När man är på plats i åtta timmar borde det vara en självklarhet att kunna köpa mer än choklad, sockrade pop-corn och annat.

Rapporterna från VIP-avdelningen skvallrar om att där fanns stora mängder mat och dryck. Inga problem med det, men varför inte sälja mat som på andra mästerskap? Konstigt med Fifa som är oerhört nitiska kring exakt hur man gör och inte får göra.

Publicerad 2019-06-21 kl 00:18

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto