Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Sveriges storhetstid är på väg mot slutet - se till att skjuta på det

Lundhs blogg

PARIS. Var OS-silvret bara ett hack i den nedåtgående kurvan? Eller kan Sverige fortfarande konkurrera? Åttondelsfinalen mot Kanada ger oss ett svar. Osäker på om vi verkligen vill ha det.

För 35 år sedan skickade Pia Sundhage in en straff på en lerig plan i Luton. Målet betydde att Sverige tog sin hittills enda titel i straffläggningen mot England efter att de två finalerna slutat 1-1 sammanlagt. EM-guldet 1984 har följts av fler medaljer även om det inte blivit något guld; EM-silver 1987, EM-brons 1989, VM-brons 1991, EM-silver 1995, EM-silver 2001, VM-silver 2003, VM-brons 2011 och OS-silvret 2016.

Lägg till några semifinalplatser, som i hemma-EM 2013, EM 2005 och OS 2004. Sverige har i princip alltid varit med långt fram i turneringar och egentligen är enda plumparna att man inte var med i EM 1991 och 1993. Annars alla VM och alla OS som spelats. Precis som Norge har Sverige varit med och skördat för att man var pionjärer inom damfotbollen och bröt ny mark när få andra länder hängde med. Det har givetvis gjort något med den svenska självbilden och förväntningarna.

Annons

Även om omständigheterna var både sorgligare och annorlunda så påminner det om de svenska herrarnas storhetsperiod efter andra världskriget. Då Sverige vann OS-guld 1948 och sedan tog man VM-brons 1950 med ett helt nytt landslag (OS-vinnarna blev alla proffs och stoppades då från landslaget). Vilket följdes av VM-silvret på hemmaplan 1958.

Naturligtvis hade Sverige som stått utanför kriget helt andra möjligheter att få till ett landslag än andra länder som hade mist många människor och dessutom behövde lägga kraften på att bygga upp sina länder. Dessutom var världen på 1950-talet långt i från dagens globaliserade samfund där frihetskamp, rivna gränser och teknik ändrat förutsättningarna. Nu har Fifa 211 medlemsländer, då var det runt 50 länder.

Krasst sett ska inte en nation i norra Europa med tio miljoner invånare kunna konkurrera i en världssport som fotboll. Annat än då och då när man får till en vass generation där alla är i form en sommar. Som Sverige fick till VM 1994 på herrsidan. Med tanke på att fler och fler länder skjuter till resurser till sina kvinnliga fotbollstalanger så är det bara en fråga om NÄR Sverige inte kan slåss i världstoppen längre.

Annons

Om det börjat gälla i VM i Frankrike? Måndag kväll vet vi. När Sverige kliver in på Parc des Princes för att möta Kanada i en åttondelsfinal i VM är det ett svenskt landslag som är svårbedömt. Under VM har man vunnit två matcher mot riktigt svagt motstånd och sedan fått stryk mot USA. Även om den B-betonade startelvan gjorde en stark insats, enligt förbundskapten Peter Gerhardsson.

Inte heller VM-kvalet gav någon riktig indikation på var Sverige står i världen i dag. Man fick en väldigt lätt start när Danmarks spelare (som tog EM-silver 2017) strejkade och därmed förlorade med 3-0 vid ett skrivbord. Sedan föll Sverige borta mot Ukraina, vilket förvånade och förskräckte. Även om bortasegern mot danskorna i en direkt avgörande match imponerade.

Senaste mästerskapet för Sverige var ett riktigt svagt EM 2017. Då åkte man ut direkt efter gruppspelet efter att ha varit utan chans mot Nederländerna. I senaste VM 2015 haltade man sig vidare som en av de bästa treorna efter tre kryss och fick sedan direkt stryk mot Tyskland i åttondelsfinalen. Och var helt utan chans.

Annons

Tecknen är tydliga om att Sverige åker neråt om man mäter status och sportslig verkningsgrad samtidigt som fler nationer utmanar. Kanske är storhetstiden redan över? Kanada kommer att ge svensk fotboll en “reality check”. Var står man? Pekar det utför eller har Peter Gerhardsson hittat rätt i sitt lagbyggande?

På planen är det ganska jämnt även om Kanada är högre rankat, men det är också en nation som kan göra resultat i en helt annan och enklare miljö. Konkurrensen är inte stenhård om man inte räknar USA och sedan hämtar man ofta in influenser från Europa på tränarsidan. Nu danske Kenneth Heiner-Möller som även har Andrée Jeglertz vid sin sida.

De har vässat ett redan försvarsstarkt lag och gjort det en aning mer flexibelt och spelande. Kollar man på hur få mål Kanada släpper in är det givet att Sverige som har svårt att göra mål får det tufft. Ändå kommer Sverige att skapa några lägen, och då finns spelare som kan kliva dit. Samtidigt ska det svenska försvaret kunna ha koll på veteranen Christine Sinclair som är ett hot. De fasta situationerna är ett annat…hoppas vakenheten är bättre än mot USA.

Annons

Peter Gerhardsson har varit öppen med att han fått allt han velat i förberedelserna. Både han och spelarna talar om att gå hela vägen och att vinna sista matchen (läs VM-finalen). Nu väntar Kanada och ett avancemang där skulle förlänga storhetsperioden ytterligare. Just vanan att prestera under tryck gör att det gå att tro på Sverige. Där finns många spelare som varit med och tagit medalj förr.

Även om slutet på en svensk storhetstid obönhörligen närmar sig finns det möjlighet att skjuta på det. En seger mot Kanada hade onekligen ändrat på det och inte bara gett svensk damfotboll minst en vecka till i rampljuset utan även gett möjligheten till en VM-kvartsfinal mot Tyskland. Någon gång måste ju det tyska mästerskapsspöket jagas bort. Hade passat väl när medaljmatcher i Lyon bara är en match bort.

Annons

***

Sprang på Thomas Dennerby när han var på väg hem till Stockholm. Nigeria vill gärna ha kvar sin svenska förbundskapten som tog laget till åttondelsfinalen i VM. Därför har Dennerby begärt ett möte med förbundets styrelse för att reda ut en del. Att leda ett landslag i Nigeria är underbart på många sätt, men det finns organisatoriska utmaningar. Samtidigt varnade Dennerby för att den gång Nigeria får ordning på utbildningen av talanger då blir landslaget farligt.

***

Undrar så vad alla Adidas invärvade svenska feministiska influensers vet om det tyska skoföretagets förflutna? Att bolaget skickligt använt sig av PR-kampanjer där rätt kvinnor fått tröjor och där man öst på med kvinnliga förebilder på olika vis är sin sak och det är bara att konstatera att man har fått till en fullträff. Adidas framstår som progressivt, modernt och jämställt.

Annons

Samtidigt har Adidas också lyckas sudda ut sitt förflutna. Som att det var det tyska skoföretagets pengar som låg bakom att Joao Havelange och Sepp Blatter tog kommandot om Fifa i början av 1970-talet och sedan skapade den koloss av korruption som bland annat gav VM till Ryssland 2018 och Qatar 2022 och parallellt försörjde alla dessa gubbar i toppen.

Inte ens när den schweiziska polisen slog till med en gryningsräd på ett femstjärnigt hotell 2015 där ett gäng Fifa-bossar greps för brott agerade Adidas. När en del sponsorer antingen hoppade av eller tryckte på för förändring inom det internationella fotbollsfederationen så fanns skojätten kvar vid Fifa:s sida. En trogen partner till fotbollen som bidragit till strukturen.

För det har under många år varit uppenbart att Fifa och dess partners missgynnat fotbollen för damer. Kanske till och med motarbetat? Man har investerat för lite och för långsamt. Inte ens den nya ledningen med Gianni Infantino i spetsen hade tillräcklig bollkänsla för att krympa gapet på prispengar. Något som som ju många av dem som nu bär Adidas landslagströjor och åker på VM-resor kräver. Det är rätt uppenbart att de knappast vet vilken roll Adidas spelat för inte bara Fifa utan även Uefa och det i decennier.

Annons

***

Olika uppgifter om hettan i den franska huvudstaden, men nu har Frankrikes motsvarighet till SMHI värmevarnat och prognoserna pekar på 29 plusgrader vid avspark 21:00. Det vill säga varmare än när Sverige mötte Thailand mitt på dagen i Nice.

Gör det matchen mot Kanada än mer låst om nu tempot troligen går ner. Ganska troligt och då ökar sannolikheten för förlängning och eventuellt straffar. Om det blir 120 minuter spel i en väldigt varm Paris-kväll så vill det till att lagen och spelarna skött vätskebalanserna.

***

Martas brandtal efter förlusten mot Frankrike kom från hjärtat och gick in i hjärtat. Svårt att inte lida med henne, och även Brasilien som under lång tid disponerat tidernas bästa spelare men inte vunnit någon titel. Blir inte något i VM i Frankrike heller där man verkligen gav hemmanationen tufft motstånd och väl kunde ha vunnit åttondelen.

Annons

Givetvis kommer det fler Marta framöver. Tittarsiffrorna hemma i Brasilien tyder på att landslaget fått ett större genomslag och då kommer fler tjejer att börja spela. Förhoppningen är att de får bättre resurser och förutsättningar än vad Marta, Formiga och Christiane haft. Då kommer även titeln att komma och pionjärerna har en stor del i det.

***

Det var Fifa som på söndagens matchmöte, där bland annat Sverige deltog, uppgav att det var 39 000 sålda biljetter till VM-åttondelen mellan Sverige och Kanada. VM i Frankrike har lärt oss att ta vad Fifa säger om sålda biljetter med viss försiktighet, men det vore onekligen häftigt om det blir runt 40 000 på Parc des Princes.

 

Publicerad 2019-06-24 14:08

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto